Renunță la zahăr 30 de zile și vei vedea schimbări masive în aspectul tău, în sănătatea ta fizică și emoțională!
Dr. Sten Ekberg a postat recent un filmuleț în care vorbește despre schimbările majore care se petrec în corp atunci când scoatem zahărul din alimentație.
În primul rând, trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi avem o slăbiciune pentru zahăr și nu ne putem „lăsa” de el.
Cuprins
Zahărul este la fel de adictiv precum drogurile
Zahărul este o substanță foarte adictivă. La fel de adictivă precum drogurile. Gustul dulce declanșează centrii de plăcere și de recompensă de la nivelul creierului.
Zahărul se găsește în natură sub diferite forme. Este în fructe, în legume și în plante. De ce dar, este atât de blamat?
Pentru că zahărul de masă pe care îl consumăm astăzi este modificat. Nu mai este un produs natural.
Zahărul din surse naturale nu ne face dependenți
Dr. Ekberg spune că dacă zahărul din dieta noastră ar proveni doar din alimente naturale și nu procesate, șansele de a deveni dependenți de zahăr și dulciuri ar fi foarte mici.
Procedeele intense de rafinare la care este supus zahărul îl transformă într-un produs rafinat care dă adicție la fel ca heroina și cocaina.
Când ingerezi tone de zahăr alb, decenii la rând, este aproape imposibil să nu devii dependent.
Dacă atunci când renunți la zahăr începi să te simți rău, înseamnă că energia organismului tău provenea din zahăr și carbohidrați rafinați.
Sevrajul pe care îl resimți după excluderea zahărului din dietă arată tocmai acest lucru. Te vei simți lipsit de energie, slăbit, însă doar pentru o perioadă de timp. În curând, organismul va începe să ardă grăsimea de depozit pentru energie.
Zahărul vs. grăsimea ca sursă de energie pentru corp
Adepții dietei ketogenice sunt de părere că grăsimea este un combustibil mai bun decât zahărul și carbohidrații deoarece acestea dau o energie stabilă.
Dr. Ekberg propune, în acest sens, un post de zahăr de 30 de zile. Acesta presupune eliminarea tuturor surselor de zahăr rafinat din dietă o lună de zile.
În acest interval, corpul va avea răgazul necesar să se adapteze. În câteva săptămâni, acesta va deveni capabil să preia energia din alte surse, mult mai bune.
Chiar și o săptămână dacă renunți la zahăr vei vedea beneficii, însă nu este o perioadă suficient de lungă încât să scăpăm de obiceiul de a consuma dulciuri.
Dacă îți setezi o perioadă scurtă de abstinență de la zahăr cel mai probabil vei pica. Nu te vei putea ține de noul regim.
Forme și tipuri de zahăr
Zahărul alb, zahărul de masă conține glucoză și fructoză. Glucoza este cea care crește zahărul din sânge și stimulează creșterea insulinei.
Fructoza, pe de altă parte, nu crește prea mult zahărul din sânge, însă înfundă/blochează ficatul.
Ea este principala cauză a steatozei hepatice non-alcoolice, mai ales la copii.
Ce înseamnă să tai zahărul din dietă?
Zahăr nu este doar zahărul alb – granulat sau pudră. Zahărul nu înseamnă doar fructe sau sucuri de fructe.
Ci înseamnă și zahăr brun, zahăr brut, zahăr de trestie, miere, melasă, sirop de agave, sirop de arțar sau alte tipuri de siropuri cu putere de îndulcire.
Acestea toate trebuie eliminate atunci când faceți o detoxifiere de zahăr. Între ele nu există mari diferențe în ceea ce privește structura lor (glucoză + fructoză).
Mierea, siropul de arțar, melasa și siropul de agave au unele beneficii datorate nutrienților pe care îi conțin. Însă dacă vreți să renunțați la zahăr, trebuie să excludeți și acești îndulcitori.
Dr. Ekberg spune că siropul de agave este mai rău decât siropul de porumb bogat în fructoză.
Scoateți din casă toate formele de zahăr și încetați să mai cumpărați dulciuri ambalate sau produse procesate care au zahăr adăugat.
Fiți atenți la produsele care conțin diferite forme de zahăr sau îndulcitori, precum siropuri și potențatori de arome.
Cine poate, ar face bine să renunțe și la carbohidrații rafinați pe care corpul îi transformă rapid în glucoză. Este vorba despre pâinea albă și produsele din făină albă, dar și cele din făină integrală, cele din orez alb și orez brun, porumb, amidonuri, paste și cartofi.
Întreruperea trebuie să fie bruscă și completă
Dr. Ekberg spune că oprirea de la zahăr trebuie să se facă brusc și complet. Fără tărăgănări. Nu poți renunța gradual, ci doar dintr-o dată.
Zahărul este atât de adictiv încât chiar și o mică gură de dulce te va face să vrei mai mult și să nu te poți lăsa. În ceea ce privește carbohidrații rafinați, aceștia pot fi eliminați treptat.
Beneficii la nivel emoțional
Atunci când tai zahărul din alimentație te vei simți mai bine din punct de vedere psihic și emoțional.
Vei avea mai multă putere de concentrare și atenție. Energia ta va fi stabilă și nu fluctuantă. Vor dispărea căderile bruște de energie.
Dispoziția ta se va îmbunătăți. Un alt beneficiu este că vei scăpa de un viciu care te ține captiv.
Beneficii fizice
Primul lucru pe care îl vei constata renunțând la zahăr este că scazi în greutate. Chiar și persoanele cu o constituție slabă scapă de a cea burtă proeminentă care era provocată de zahăr.
Un alt beneficiu al renunțării la zahăr este reducerea durerilor. Zahărul este un compus puternic inflamator. Excluderea acestuia din dietă va reduce inflamația și implicit durerea din articulații, încheieturi, genunchi, umeri, degete.
O dietă fără zahăr îți va îmbunătăți de asemenea dantura și sănătatea orală. Vei avea mai puține carii și tartru dentar (care se hrănesc cu zahăr).
Inclusiv rezistența și performanța fizică cresc atunci când nu mai ingerăm zahăr.
Transformări majore
Da, renunțarea la zahăr te ajută să slăbești și să te simți mai bine în pielea ta. Însă îți va aduce câteva beneficii masive, la care nici nu te gândești.
Excluderea zahărului din dietă va îmbunătăți notabil:
- sănătatea digestivă
- funcția sistemului imunitar
- rezistența la răceli și gripe
De asemenea, va reduce rezistența la insulină și ficatul gras. Aceste boli sunt asociate cu multiple probleme de sănătate.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi alte articole utile pe această temă:
Zahărul omoară microbii buni din intestin care ne apără de diabet și obezitate
Zahărul și făina albă acționează în creier ca niște droguri – dr. Susan Thompson
Zahărul este o toxină care ne otrăvește mitocondriile – dr. Robert Lustig
30% din bolile planetei sunt cauzate de zahărul rafinat – dr. Pavel Chirilă
Sursă articol: Dr. Sten Ekberg, What if you totally stop eating sugar for 30 days? https://www.youtube.com/watch?v=-si1MZD5MFE&ab_channel=Dr.StenEkberg