Zahărul omoară microbii buni din intestin care ne apără de diabet și obezitate
Pe lista efectelor secundare asociate cu consumul de zahăr se mai adaugă unul, suficient de important încât să tăiați rația considerabil.
Cercetările recente au arătat că zahărul perturbă microbiomul, imunitatea și echilibrul metabolic.
Susan Pierce Thompson atinge acest subiect într-un vlog recent. Susan este expert în psihologia și neuroștiința nutrițională.
Cuprins
Microbiomul reglează funcția sistemului nervos și imunitar
Sănătatea intestinală este în centrul atenției oamenilor de știință. Microbiomul are o importanță covârșitoare pentru sănătatea generală și longevitate.
În intestin se află o parte considerabilă a sistemului nervos și a sistemului imunitar.
Citește și – 100 de grame de zahăr (dintr-un litru de suc) scad cu 97% imunitatea
Microbiota intestinală reglează numeroase procese care țin de imunitate și starea noastră de spirit.
Studiile arată că aproape 70% din sistemul imunitar își are originea în intestin.
Zahărul perturbă microbiomul
Un studiu apărut în august 2022 în jurnalul „Cell” a arătat o legătură remarcabilă între zahăr și intestin.
Microbii buni din intestin nu agreează zahărul. Zahărul duce la inflamarea mucoasei intestinale și la vătămarea acesteia. În consecință, bacteriile bune care viețuiesc acolo încep să moară, iar bacteriile dăunătoare încep să se înmulțească și să preia controlul.
De aceea persoanele care consumă multe dulciuri sunt predispuse la infecții și tulburări metabolice.
Zahărul omoară bacteriile intestinale care ne apără de diabet și obezitate
Bacteriile bune din mucoasa intestinului au un rol esențial în imunitate. Ele facilitează și susțin celule imunitare T. Aceste celule împiedică stocarea grăsimii în celule.
„Cât timp avem aceste celule T în cantități suficiente, suntem protejați împotriva diabetului și obezității. Totul începe cu zahărul în intestin”.
Citește și – 2 luni fără zahăr ameliorează boala ficatului gras
Este posibil ca persoanele care mănâncă multe produse bogate în zahăr și făină și nu iau în greutate să aibă de fapt un microbiom sănătos. Însă acest privilegiu nu ține mult.
La un moment dat, din cauza excesului de zahăr, bacteriile bune din mucoasa intestinală încep să moară și efectul protector scade. Microbii dăunători se înmulțesc tot mai mult, iar corpul începe să depună grăsimea în loc să o ardă.
Zahărul fermentează și creează un efect de beție
Un alt efect surprinzător al zahărului este fermentarea acestuia în intestin și transformarea lui în alcool.
Există un sindrom nou-descoperit, care a primit numele de „sindromul auto-berării”.
Citește și – O lună fără zahăr ne poate ajuta să slăbim și să ne simțim mai bine – sfatul unui nutriționist
Nu doar zahărul fermentează și devine convertit în intestin, ci și făina și carbohidrații rafinați.
Sursă articol: Susan Thompson, Two effects of sugar in the gut Bright Line Eating: https://www.brightlineeating.com/blog/two-effects-of-sugar-in-the-gut/?utm_source=fb&utm_medium=post&utm_campaign=lgen&utm_content=vlog&utm_term=230215&fbclid=IwAR29ZRAwJWkCFIdOB0aAhvqQgdBqtLEL2AhpIU5rr23O56_HJkt0wRX2emI