O lună fără ZAHĂR ne poate ajuta să slăbim și să ne simțim mai bine – sfatul unui nutriționist

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Epidemia de obezitate a început să crească simțitor cu anul 1980, ajungând la o cifră dublă în prezent. Consumul de zahăr rafinat, băuturi îndulcite și produse bogate în îndulcitori calorici sunt asociate în mod consistent cu riscul de creșterea în greutate.

Alimentele, îndeosebi cele dulci și plăcute la gust, au capacitatea de a activa circuitul centrului de plăcere în același mod în care îl activează drogurile sau alcoolul consumat în exces.

Detoxifierea de zahar

Zahărul dă dependență la fel ca drogurile 

Faptul că dietele bogate în zahăr creează dependență reiese din simptomele comportamentele care apar în urma renunțării la zahăr. Studiile pe oameni au arătat că zahărul rafinat și dulciurile pot induce nevoia de recompensă și pofte comparabile cu cele induse de substanțele care dau dependență.

Experimentele pe animale au demonstrat că dulcele este mult mai atractiv și adictiv decât drogurile, precum cocaina. Astfel se explică de ce multe din persoanele expuse continuu la alimentele bogate în zahăr nu pot controla consumul lor.

Detoxifierea de zahăr – plan de o lună

Iată de ce avem nevoie de o detoxifiere periodică de zahăr. Nutriționista Lisa Drayer explică în emisiunea „Food as Fuel” pentru CNN cum anume putem renunța la zahăr.

Specialista ne oferă și un plan în acest sens, ușor de pus în aplicare, care ne poate ajuta să eliminăm surplusul nedorit de kilograme și să ne simțim mai bine în doar câteva săptămâni.

Primele 3 zile – renunțați COMPLET la zahăr

A renunța complet la zahăr înseamnă a evita produsele care conțin zahăr sau îndulcitori artificiali, inclusiv fructele, legumele bogate în amidon, lactatele, cerealele și alcoolul.

Începând cu a 4-a zi, timp de 1 săptămână, puteți începe să consumați câte 1 măr și 1 produs lactat neîndulcit pe zi, împreună cu alte legume bogate în zahăr și biscuiți/crackers bogați în fibre. Sunt permise de asemenea 3 pahare de vin roșu pe săptămână.

În săptămâna a 2-a, puteți adăuga fructe de pădure (căpșuni, afine, coacăze etc), legume bogate în amidon și încă o porție de lactate naturale.

Începând cu săptămâna a 3-a sunt permise cerealele integrale, împreună cu fructe proaspete, ciocolată neagră (amăruie) și încă un pahar de vin roșu.

Săptămâna a 4-a este mult mai relaxantă. Puteți consuma câte 2 porții zilnice de amidon (pâine, cartofi) și 1 pahar de vin roșu pe zi.

După acest regim, puteți consuma ocazional dulciuri, însă este indicat să evitați pe cât posibil produsele procesate din comerț, precum bomboanele, napolitanele, biscuiții, băuturile îndulcite și altele asemenea.

Ca alternativă la zahăr pot fi folosiți îndulcitorii naturali, dar și aceștia cu moderație: zahăr de cocos, sirop de arțar, sirop de agave, miere de albine, stevia rebaudiana. Un îndulcitor bun este siropul de curmale.

Surse bibliografice:

1. DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. „Sugar addiction: is it real? A narrative review”, articol publicat în British Journal of Sports Medicine. 2018 Jul;52(14):910-913, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28835408
2. Ahmed SH, Guillem K, Vandaele Y., „Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit”, articol publicat în Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2013 Jul;16(4):434-9, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719144
3. George A. Bray, „Is Sugar Addictive?” articol publicat în Jurnalul Diabetes 2016 Jul; 65(7): 1797-1799, preluat de pe site-ul: American Diabetes Association http://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/7/1797
4. Lisa Drayer, CNN, One-month sugar detox: A nutritionist explains how and why: https://edition.cnn.com/2017/06/09/health/sugar-detox-food-drayer/index.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.