Semințele de in scad grăsimile pro-inflamatorii din corp și tensiunea arterială

Articol bazat pe studii științifice

Semințele de in se numără printre cele mai puternice antiinflamatoare ale naturii. În ciuda dimensiunii lor mici, aceste „pilule” au efecte terapeutice impresionante.

Inflamația de grad scăzut (cronică) stă la baza multor boli cu risc de mortalitate și dizabilitate, precum hipertensiune arterială, obezitate sau diabetul zaharat.

Semintele de in scad grasimile pro-inflamatorii din corp si tensiunea arteriala

Semintele de in scad grasimile pro-inflamatorii din corp si tensiunea arteriala: BalashMirzabey

Inflamația din spatele bolilor cronice

Studiile realizate în ultimii ani au arătat că sistemul imunitar și procesele inflamatorii sunt implicate în numeroase probleme de sănătate, atât fizice, cât și mentale.

Peste 50% din decesele lumii moderne sunt cauzate de bolile inflamatorii, precum ischemia cardiacă sau accidentul vascular cerebral.

Întâlnim inflamația cronică nu doar în bolile cardio-metabolice, ci și în cancere, boli renale sau hepatice (steatoza hepatică), în tulburările autoimune și neurodegenerative.

Inflamația cronică sistemică poate fi favorizată de diverși factori: infecții, lipsa de activitate fizică, dieta nesănătoasă, toxine din mediu, stresul psihologic.

Semințele de in au scad tensiunea arterială

Datorită acțiunii lor antiinflamatoare, semințele de in au demonstrat efecte favorabile atât în bolile cardiovasculare, cât și în diabet.

Un studiu a arătat că acestea au efecte antihipertensive. Includerea lor în produse gătite (brioșe) a dus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Hipertensiunea arterială este cel mai mare factor de risc al mortalității în lume. Un procent redus din populația cardiacă urmează tratamentul prescris de medic, sau îl țin în mod incomplet.

Intervențiile alimentare sunt preferate deoarece sunt naturale și nu au efecte secundare. De multe ori, acestea sunt la fel de eficiente sau chiar superioare medicamentelor.

Semințele de in au demonstrat un efect hipotensiv mai mare decât doza standard de medicamente antihipertensive.

Alte două mari avantaje ale alimentelor este că sunt mai ieftine și au multe efecte secundare benefice.

Alimentele integrale sunt mai eficiente decât extractele sau compușii izolați din acestea. Iar rezultatele apar după câteva luni.

Semințele de in scad grăsimile pro-inflamatorii din sânge 

Cum anume reușesc semințele in să scadă tensiunea arterială? Sunt mai mulți compuși care contribuie la acest efect. Acizii grași esențiali Omega-3, lignanii, fibrele și peptidele sunt câteva exemple.

Medicamentele antihipertensive funcționează prin reducerea capacității inimii de a se contracta. Semințele de in au un alt mecanism de acțiune, care nu implică inima. Mai exact, ele produc modificări la nivelul oxilipinelor din sânge.

Oxilipinele sunt metaboliți ai acidului gras care sunt implicate în procese precum: inflamație, imunitate, durere, tonus vascular și coagulare. Aceste procese sunt întâlnite în multe boli, inclusiv în cele cardiovasculare.

Oxilipinele implicate în bolile cardiovasculare sunt în special acizii grași Omega-6. Aceștia se găsesc în uleiurile rafinate.

Un studiu pe persoane vârstnice a arătat că semințele de in pot aduce la normal nivelurile crescute de oxilipine.

Astfel se explică de ce semințele de in scad tensiunea arterială. Ele inhibă enzima care produce aceste grăsimi proinflamatorii.

Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Experimental Gerontology”, oxilipinele au un rol important și în procesul de îmbătrânire. Acestea perturbă modificările biologice asociate cu inflamația și cu îmbătrânirea corpului.

30 de grame de semințe de in pe zi 

Persoanele cu vârsta de 50 de ani au mai multe oxilipide proinflamatorii decât persoanele tinere (20 de ani). Astfel s-ar putea explica de ce persoanele vârstnice au un nivel mai mare de inflamație în corp și implicit mai multe boli cronice.

Participanții din studiul de mai sus au consumat câte o brioșă cu semințele de in măcinate (30 g) pe zi.

După 4 săptămâni, această intervenție nutrițională a redus nivelul de oxilipine până la punctul în care statusul inflamator al participanților arăta ca la persoanele de 20 de ani.

Acest studiu demonstrează că semințele de in sunt o strategie terapeutică eficientă pentru corectarea inflamației.

Precauții

Nu exagerați cu semințele de in dacă nu ați mai consumat până acum. Acestea conțin multe fibre care, în doze mari (30-45 g/zi), pot da efecte secundare, precum disconfort gastrointestinal, flatulență sau balonare.

Aceste efecte au tendința să dispară pe măsură ce organismul se obișnuiește cu expunerea la o cantitate mai mare de fibre.

Începeți de la o doză mai mică și vedeți cum vă simțiți.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete sănătoase cu semințe de in:

Pâine din semințe de in, fără făină – rețetă din 3 ingrediente
Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente
Beți apă cu semințe de in – vă ajută să slăbiți și să scădeți colesterolul, tensiunea arterială și glicemia

Surse articol:

1. Furman, D., Campisi, J., Verdin, E. et al.Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med 25, 1822–1832 (2019). https://doi.org/10.1038/s41591-019-0675-0
2. NutritionFactsorg, Friday favorites: benefits of flaxseeds for inflammation: https://www.youtube.com/watch?v=bedVW65m0No&ab_channel=NutritionFacts.org

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.