Perele reduc diabetul și obezitatea, protejează inima, ficatul și aparatul respirator

Articol bazat pe studii științifice

Studiile pe fructe și legume le arată pe acestea a fi super-alimente. Chiar dacă noi le considerăm alimente obișnuite, compoziția lor chimică este mai degrabă specifică substanțelor terapeutice.

Dacă ar fi să ne referim strict la pere, acestea au proprietăți profilatice și curative impresionante.

Perele reduc diabetul si obezitatea, protejeaza inima, ficatul si aparatul respirator

Perele reduc diabetul si obezitatea, protejeaza inima, ficatul si aparatul respirator

Dincolo de dulceața lor, perele ascund o bogăție de compuși cu activitate farmacologică.

Perele au proprietăți medicinale importante

Perele abundă în antioxidanți, precum flavonoizi, acizi fenolici și triterpenoizi. Majoritatea lor sunt concentrați în coaja fructelor.

Cei mai importanți sunt acidul clorogenic, acidul malaxinic, acidiul cafeic, arbutina, catechinele și quercetina. Perele conțin de asemenea numeroase vitamine, minerale, fibre și sorbitol.

Potrivit studiilor realizate pe celule și pe oameni, perele au funcții medicinale importante:

  • antidiabetice
  • anti-obezitate
  • anti-hiperlipidemice
  • antiinflamatorii
  • antimutagenice
  • anti-carcinogenice
  • detoxifiante
  • cardioprotectoare

Beneficiile compușilor din pere

Flavonoizii scad radicalii liberi și inflamația, combat alergiile și cancerul. Au de asemenea efect antibiotic, anti-diareic și anti-ulcer.

Triterpenoizii reduc obezitatea, cresc toleranța la glucoză și combat diabetul. Diminuează steatoza hepatică (ficatul gras).

Acidul clorogenic are de asemenea efect anti-inflamator și anti-obezitate. Acesta îmbunătățește vasodilatația și funcțiile cogntive.

Acidul cafeic protejează neuronii și combate toxicitatea genelor și cancerul. Acidul malaxinic crește circulația sângelui și previne bolile canceroase.

Arbutina are un efect de albire a pielii. Fibrele și sorbitolul acționează ca agenți prebiotici, hrănind bacteriile intestinale benefice.

Acestea stimulează creșterea speciilor de microbi benefici din microbiomul intestinal și îmbunătățesc starea generală a organismului. Totodată, au efect laxativ și luptă împotriva obezității.

Nu în ultimul rând, vitaminele și mineralele din pere (potasiul, calciul, magneziul, fierul) susțin pH-ul sângelui și homeostaza ionică.

Perele în medicina tradițională

În Koreea, China și Japonia, perele sunt folosite ca remediu în afecțiunile respiratorii, febră, inflamații, mahmureală și pentru facilitatea digestiei.

Coreenii cultivă perele încă din perioada proto-istorică. Le foloseau atât ca fruct dulce, cât și ca medicament.

În prima farmacopee tradițională chineză publicată, perele sunt indicate în febră, sete excesivă și tuse. Într-o altă enciclopedie farmaceutică din China, perele sunt recomandate în dispnee.

Aceste fructe răcoresc inima, hidratează plămânii, înlătură sputa, înlătură intoxidațiile cu alcool și abcesele.

Perele combat multe boli actuale

Potrivit studiilor recente, perele pot preveni și ameliora multe din bolile momentului.

Antioxidanții lor reduc riscul de diabet zaharat de tip 2 și îmbunătățesc parametrii acestei boli.

Perele au puține calorii și multe fibre, motiv pentru care sunt utile în controlul greutății. Studiile au pe animale au arătat că fibrele insolubile din pere previn creșterea în greutate la șobolanii cu o dietă grasă.

Efectele anti-obezitate se datorează accelerării metabolismului grăsimilor și reducerii nivelului de colesterol LDL și colesterol total. Mai mult decât atât, perele au efect benefic și asupra microbiomului intestinal.

Studiile clinice au arătat că concentrațiile de leptină și circumferința talieie rau mai mici la grupul care a consumat zilnic pere, pe o perioadă de 12 săptămâni cu pere.

Prin proprietățile lor anti-hiperlipidemiante, perele previn bolile cardiovasculare. Controlul grăsimilor din sânge aduce beneficii mai ales la diabetici, care dezvoltă de regulă complicații cardiovasculare.

La șobolanii cu hiperglicemie, perele au redus considerabil nivelul de colesterol total, trigliceride și colesterol LDL. Acest efect este atribuit în special catechinelor din coaja perelor.

Efectele cardioprotectoare ale perelor se datorează și acidului clorogenic, care îmbunătățește funcția vaselor sangvine și protejează celulele endoteliale dau daunele stresului oxidativ.

O recenze sistematică a asociat consumul crescut de pere și mere cu o incidență mai mică de simptome de astm și hiperactivitate bronșică.

Una sau mai multe porții de mere și pere scade de asemenea riscul de BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) la foștii fumători.

Perele au efecte bronhodilatatoare și reduc inflamația alergică. Aceste beneficii se datorează polifenolilor și flavonozilor, precum rutina și quercetina.

Nu în ultimul rând, perele sunt utile în boala ficatului gras. Studiile au arătat că aceste fructe ajută la detoxifierea compușilor nocivi din alcool și protejează ficatul de leziunile provocate de alcool sau alte substanțe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre pere și beneficiile acestora:

Pere mixate în blender cu miere – un nectar natural care ajută la tratarea multor boli
2 pere pe zi scad tensiunea arterială și hormonul foamei
Perele conțin compuși antioxidanți și antiinflamatori care combat boli cronice și îmbătrânirea prematură
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici

Sursă articol: Hong SY, Lansky E, Kang SS, Yang M. A review of pears (Pyrus spp.), ancient functional food for modern times. BMC Complement Med Ther. 2021 Sep 1;21(1):219. doi: 10.1186/s12906-021-03392-1. PMID: 34470625; PMCID: PMC8409479.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.