Pastă de pere cu nuci – desert natural de toamnă, fără zahăr
Această pastă de pere cu nuci este un preparat dulce în mod natural, care poate fi sevit ca atare, sau poate fi utilizat în rețete.
Perele pot fi înlocuit cu mere sau gutui.
Cuprins
Pastă de pere cu nuci – rețetă
Ingrediente
- 4 pere coapte bine
- 50 g de nuci măcinate
- 2 linguri de miere
Mod de preparare
Perele se spală și se dau prin răzătoarea cu găuri mici, într-un bol. Dacă vreți o pastă mai fină, puteți pasa perele cu blenderul vertical.
Se adaugă mierea și se omogenizează. La final se incorporează miezul de nucă și se amestecă bine.
Pasta rezultată se pune într-un borcănel de sticlă. Se păstrează la frigider, însă trebuie consumată cât mai repede.
Se poate servi ca atare, cu lingurița. Sau o puteți întinde pe felii/rondele de fructe (ex. mere). La fel se poate pune pe biscuiți, pâine prăjită, lipie etc.
O puteți folosi și ca umplutură pentru clătite sau ca sos dulce pentru prăjituri și alte aluaturi dulci.
Este un preparat 100% natural, hrănitor și sățios. Conține vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Poate fi considerat un desert sănătos pentru cei mici și cei mari deopotrivă.
Beneficiile consumului de pere
Perele conțin 6 g de fibre per porție. Datorită conținutului de fructoză și sorbitol, perele ajută la reglarea tranzitului și stimularea digestiei.
Pe lângă faptul că au efect laxativ, perele reduc riscul de ulcere stomacale și protejează intestinul. Ajută la scăderea grăsimilor din sânge.
Aceste fructe furnizează vitamina C, potasiu și antioxidanți, precum flavonoide, antocianini, fenoli (arbutină, acid oleanolic, acid clorogenic, acid ursolic, epicatechine, rutină).
Flavonoizii și compușii fenolici din pere au activități antiinflamatoare și antioxidante.
Antioxidanții din pere au fost asociați cu prevenirea diabetului de tip 2 și a accidentelor vasculare.
Un studiu apărut în 2019 în jurnalul „Food & Function” a arătat că aceste fructe aduc îmbunătățiri modeset ale sănătății cardio-metabolice.
Două pere pe zi, timp de 12 săptămâni, au contribuit la scăderea tensiunii arteriale sistolice, a presiunii pulsului și a nivelului de leptină (hormonul care reglează stocarea grăsimii).
Mai mult decât atât, consumatorii de pere au avut o circumferință a taliei semnificatic mai mică la finalul studiului.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, benefice pentru sănătate:
Marmeladă fără zahăr din gutui, mere și pere – rețetă simplă
Tartă cu pere fără zahăr și gluten – incredibil de fragedă și pufoasă
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Tartă de pere cu blat din ovăz, fără zahăr
Surse articol:
1. Calivita, Rețete preparate în perioada curelor cu alimentație crudivoră: https://calivita.bio-sanatate.com/Remedii-naturale/tratamente-naturiste-retete-alimentatie-crudivora/
2. Reiland H, Slavin J. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015 Nov;50(6):301-305. doi: 10.1097/NT.0000000000000112. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26663955; PMCID: PMC4657810.
3. Navaei N , Pourafshar S , Akhavan NS , Litwin NS , Foley EM , George KS , Hartley SC , Elam ML , Rao S , Arjmandi BH , Johnson SA . Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):1062-1072. doi: 10.1039/c8fo01890a. PMID: 30720034.