2 pere pe zi scad tensiunea arterială și hormonul foamei

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice și pe recomandările fructpersinromunor autori. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Potrivit unui studiu apărut recent, consumul zilnic de pere proaspete ar putea avea o influență benefică asupra sănătății cardiometabolice.

Studiul a fost realizat pe persoane cu sindrom metabolic și a durat 3 luni de zile.

Perele sustin sanatatea inimii si frumusetea siluetei

Perele sustin sanatatea inimii si frumusetea siluetei

Ce este sindromul metabolic

Potrivit Asociației Americane a Inimii, sindromul metabolic este un grup de tulburări metabolice, prezente concomitent.

O persoană care suferă de hipertensiune arterială dar are și niveluri crescute ale zahărului din sânge (sau colesterol) și obezitate abdominală, este un pacient care primește diagnosticul de sindrom metabolic.

Din cauza prezenței acestor factori multipli de risc, șansele apariției de boli cardiometabolice în viitor sunt mai mari la astfel de pacienți.

Supraponderalitatea, obezitatea, sedentarismul, vârsta înaintată și factorii genetici contribuie la dezvoltarea sindromului metabolic.

Citește și – Cidru de pere și ghimbir – o aromă de neuitat

Studiu

Studiul de față a fost realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado, de la Universitatea de stat din Florida, Universitatea Politehnică din California și alte universități.

Rezultatele au fost publicate în anul 2019 în jurnalul „Food & Function”.

Au fost recrutați 40 de adulți de vârstă medie și vârstnici, diagnosticați cu sindrom metabolic. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri:

  1. Grupul de intervenție, care a primit câte 2 pere proaspete pe zi;
  2. Grupul de control, care a primit câte 1 băutură placebo pe zi, cu un conținut caloric similar.

Experimentul a durat 12 săptămâni, iar participanții au fost monitorizați încă 4 săptămâni după încheierea studiului.

Cercetătorii au măsurat nivelurile tensiunii arteriale și ale leptinei, precum și circumferința taliei, înainte, în timpul și după încheierea studiului.

Două pere pe zi scad tensiunea arterială și hormonul foamei

Ce au arătat rezultatele? Persoanele care au fost instruite să mănânce 2 pere medii pe zi au prezentat o scădere a tensiunii arteriale sistolice și a presiunii pulsului.

Presiunea pulsului se referă la diferența dintre tensiunea sistolică și tensiunea diastolică.

Un alt rezultat favorabil al consumului de pere a fost nivelul scăzut de leptină înregistrat la sfârșitul studiului, comparativ cu nivelul ei la începutul studiului.

Leptina este un hormon produs în mare parte din celule grase (adipocite). Este implicat în reglarea grăsimii corporale.

Acest hormon interacționează cu anumite zone din creier care controlează senzația de foame. Mai precis, leptina trimite semnale către creier spunându-i că am mâncat suficient.

Din acest motiv, leptina este asociată cu suprimarea consumului de alimente și implicit cu scăderea în greutate. S-a constatat că persoanele obeze sunt rezistente la leptină. În cazul lor, acest hormon nu mai funcționează optim și creierul nu mai primește semnalul să nu mai mănânce.

Citește și – Perele conțin compuși antioxidanți și antiinflamatore care combat boli cronice și îmbătrânirea prematură

Autorii studiului citat mai sus au observat de asemenea o scădere notabilă a circumferinței taliei și a raportului talie-șold la persoanele care au inclus pere în dieta zilnică. În mod contrar, persoanele din grupul de control au prezentat o creștere a circumferinței taliei.

Concluzii

Rezultatele acestui studiu sugerează că un consum zilnic de pere proaspete produce îmbunătățiri modeste asupra sănătății cardiometabolice la persoanele cu sindrom metabolic.

Beneficiile consumului de pere

Perele se numără printre cele mai savuroase fructe de toamnă. Sunt zemoase, dulci și parfumate.

Conțin apă în proporție de 79-87% și 8-15% zaharuri.

Datorită faptului că sunt bogate în apă și fibre, sunt deseori recomandate persoanelor care se confruntă cu constipația.

Perele conțin de asemenea săruri minerale, enzime, provitamina A și vitaminele A, B1, B2, B5, P, PP și C.

Au efecte energetice, vitaminizante, sedative, diuretice, depurative, laxative, urolitice, stomahice. Sunt benefice în numeroase afecțiuni:

  • anemie
  • surmenaj
  • litiază urinară
  • gută
  • reumatism
  • artrită
  • colici biliare
  • dischinezie biliară
  • diaree
  • febră
  • tuberculoză
  • hemoroizi
  • fisuri anale

Citește și – Pere mixate în blender cu miere – un nectar natural, benefic sănătății

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Perele, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 172
2. Agatha P., Pears May Be Beneficial for Adults with Metabolic Syndrome, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/pears-may-be-beneficial-for-adults-with-metabolic-syndrome
3. Heart.Org, About Metabolic Syndrome: https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome
4. Negin Navaei, Shirin Pourafshar, Neda S Akhavan, Nicole S Litwin, Elizabeth M Foley, Kelli S George, Shannon C Hartley, Marcus L Elam, Sangeeta Rao, Bahram H Arjmandi, Sarah A Johnson, Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial, Randomized Controlled Trial Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):1062-1072: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30720034/
5. M D Klok, S Jakobsdottir, M L Drent, The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review, View Obes Rev. 2007 Jan;8(1):21-34. doi: 10.1111/j.1467-789X.2006.00270.x: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17212793/
6. William C. Shiel, Medical Definition of Leptin, Medicine.net: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=10875

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.