5 alimente care te păzesc de un atac de cord și deces subit – dr. Boz

Există o singură categorie de alimente care au realmente proprietăți anti-infarct.

Dr. Anette Bosworth dezvăluie 5 dintre ele și explică și de ce ar trebui să le consumăm dacă vrem să ne păzim de un atac de cord.

5 alimente care te pazesc de un atac de cord si deces subit - dr. Boz

5 alimente care te pazesc de un atac de cord si deces subit – dr. Boz

Dr. Bosworth este doctor de medicină internă, cunoscută în mediul online și sub numele de „Dr. Boz”. Sfaturile sale sunt în principal legate de sănătatea creierului, dar și de dieta keto, diabet, obezitate, depresie, boli autoimune.

Omega-3 – grăsimile care protejează inima

Cele mai bune alimente pentru prevenirea unui atac de cord sunt cele care conțin Omega-3. Acest tip de grăsimi nesaturate au fost corelate cu reducerea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Singurul mod de a preconiza dacă cineva va avea sau nu un atac de cord este bazat pe un test din anul 1950.

Acesta analiza nivelul de colesterol rău din sânge, adică colesterolul LDL. Dr. Boz spune că acest test este nu doar depășit, ci și lipsit de precizie.

Nu poți să determini dacă o persoană va muri de infarct doar monitorizând valoarea colesterolului LDL.

„Eu m-aș uita mai degrabă la indexul de Omega-3”, spune dr. Boz, care citează un studiu realizat „live”, adică pe pacienți cu atac de cord aflați în drum spre spital.

Citește și – Alimentele care conțin cele mai mari cantități de Omega-3

Cercetătorii au constatat că indicele scăzut de Omega-3 este asociat cu decesul. În cazul pacienților cu cel mai mare indice de Omega-3, riscul de a muri din cauza atacului de cord era cu 90% mai mic. Este un procent uriaș!

5 alimente care previn un atac de cord

Cele 5 alimente care pot preveni un atac de cord sunt, bineînțeles, bogate în Omega-3. Dr. Boz a alcătuit un top și le enumeră pe scurt:

  • sardinele
  • macroul
  • anșoa
  • somonul
  • hering-ul

Codul, tonul și păstrăvul de lac sunt de asemenea surse bune de Omega-3. Peștele gras este cea mai bună sursă de acizi grași esențiali Omega-3.

Principalii acizi grași Omega-3, anume acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul decosahexaenoic (DHA) se găsesc în pește și în uleiul de pește.

Aceste două produse sunt recomandate de Asociația Americană a Inimii (AHA) de 2 decenii, datorită faptului că pot preveni atacul de cord sau accidentul vascular la pacienții cardiaci.

Citește și – Două porții de pește pe săptămână cresc masa și funcția musculară

Omega-3 reduce riscul de deces subit

Acizii Omega-3 scad grăsimile rele din sânge, tensiunea arterială, bătăile inimii neregulate, riscul de cheaguri și de accidente vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

O meta-analiză apărută în anul 2019 în „Journal of The American Heart Association” a concluzionat că uleiul de pește bogat în Omega-3 scade riscul de atac de cord și deces din cauza bolilor coronariene.

Omega-3 reduc considerabil riscul de deces subit din cauza aritmiei și mortalitatea prin bolile coronariene.

Aceste grăsimi sunt favorabile la pacienții cu hiperlipidemie și hipertensiune arterială.

AHA recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru persoanele fără un istoric de boli cardiovasculare sau cel puțin o porție de pește pe zi pentru cei cu boli coronariene.

Protecția cardiacă începe de la 1 g de EPA și DHA pe zi. Pentru scăderea trigliceridelor crescute este nevoie de 2-4 g pe zi.

Omega-3 protejează nu doar inima, ci și creierul și sistemul imunitar.

Citește și – Acizii grași Omega-3 reduc riscul de astm, rinită și alte alergii la copii

Surse articol:

1. Dr. Boz, Eat this foods to prevent a heart attack: https://www.youtube.com/watch?v=OYXddQoWPSU&ab_channel=Dr.Boz%5BAnnetteBosworth%2CMD%5D
2. Alyson Kelley-Hedgepeth, Omega-3 fatty acids and the heart: new evidence, more questions: https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-and-the-heart-new-evidence-more-questions-2021032422213
3. Hu Y, Hu FB, Manson JE. Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc. 2019 Oct;8(19):e013543. doi: 10.1161/JAHA.119.013543. Epub 2019 Sep 30. PMID: 31567003; PMCID: PMC6806028.
4. Jain AP, Aggarwal KK, Zhang PY. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(3):441-5. PMID: 25720716.
5. Mayo Clinic, Omega-3 in fish: how eating fish helps your heart: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.