Nu aruncați capurile de pește – borș cu cap de pește (ciorbă de crap)

Dacă aveți pește proaspăt – pescuit de voi, primit de la cineva sau cumpărat din pescării, nu aruncați capurile.

Capul de pește are destulă carne, care este chiar gustoasă. Ea poate fi folosită la preparea de ciorbe acre, la răcituri (piftie) sau zacuscă.

Bors de legume cu cap de peste

Bors de legume cu cap de peste

Pentru zacuscă, de obicei capul se fierbe foarte bine, până se înmoaie și oasele complet (acestea conțin fosfor, calciu și multe minerale). Se dă cu totul prin mașina de tocat.

Borșul cu cap de pește se prepară ușor. Are la bază o ciorbă acră de legume, la care se adaugă și capul de pește.

Bors de crap si legume

Bors de crap si legume

Borș cu cap de pește – rețetă

Ingrediente

• capul de la un crap mare sau 2 capuri mai mici
• 4 cartofi potriviți
• 2 morcovi
• 1 rădăcină de păstârnac
• 1 ceapă
• 2-3 roșii sau bulion
• 1 ceșcuță de borș acru
• 3-4 linguri de ulei
• 2-3 căței de usturoi (opțional)
• 2 litri de apă (sau cât e necesar)
• mirodenii, verdeață după gust

Mod de preparare

Se înlătură branhiile de la pește și se spală bine, sub jet de apă rece. Curățați, spălați și tăiați toate legumele cubulețe.

Bors de peste

Bors de peste

Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, direct în cratiță. Când a devenit translucidă, se adaugă rădăcinile de morcoi și păstârnac. Se călesc 3-5 minute, apoi se adaugă apa. Legumele se fierb sub capac la foc mic circa 15 minute.

  Cumpără cartea Retete de post si preparate din peste  

Retete de post si din peste

Retete de post si din peste

Se adaugă cartofii și se mai lasă la fiert încă 20-30  de minute. După aceea se pun roșiile și borșul acru. Se amestecă și se pune capul de pește. Se mai lasă să fiarbă încă 10 minute, sau până când carnea de pe cap s-a înmuiat complet.

Se pune sare, mirodenii. După ce stingeți focul, presărați peste ciorbă verdețuri tocate mărunt – pătrunjel, leuștean, mărar etc.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu pește:

Icre de crap pane – rețetă rapidă, sățioasă, hrănitoare
Cum să faci pește la airfryer – doradă, scrumbie, lavrac (altele)
Drob suculent cu pește – rețetă dietetică, fără făină, fără gluten
Somon cu sos de smântână – o mâncare rapidă, care se topește în gură

Borșul de pește se servește în boluri cald sau fierbinte. În zilele în care nu este post se poate adăuga și 1 lingură de smântână în ciorbă.

Note și sugestii

La acest borș de pește se pot folosi orice fel de legume aveți prin frigideri – cartofi, morcovi, ardei, țelină, rădăcini de pătrunjel sau păstârnac. Se pot pune chiar și păstăi de fasole verde. Puteți schimba de asemenea cantitatea fiecărei legume, în funcție de preferință.

  Cumpără cartea 137 de preparate cu peste si fructe de mare  

137 de preparate cu peste si fructe de mare

137 de preparate cu peste si fructe de mare

În unele rețete se adaugă și orez, însă nu este necesar dacă borșul are cartofi.

Unele persoane fierb capul de pește în apă înainte de prepararea supei. Îl lasă la răcit, apoi desfac carnea de pe el și o adaugă în supă la final.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.