Pot să mânânc paste dacă am diabet? Răspunsuri surprinzătoare

Subiectul „făinoase” este întotdeauna unul de maxim interes pentru diabetici.

Pâinea, pastele, cartofii, orezul – acestea principalele produse restricționate în diabet.

Pot sa mananc paste daca am diabet?

Pot sa mananc paste daca am diabet?

Motivul? Conținutul bogat în glucide, carbohidrați sau amidon.

Este bine ca diabeticii să țină cont de recomandările medicului diabetolog sau a nutriționistului.

Alimentele restricționate pot fi consumate, dar în cantități mai mici.

„Pot să mănânc paste dacă am diabet?”

Dr. Daniela Petrache răspunde într-un tutorial la această întrebarea și spune:

„Chiar dacă sunt bogate în glucide, pastele pot fi integrate cu succes în planul dvs. alimentar”.

Contrar așteptărilor, se pare că pastele sunt chiar mai benefice decât alte alimente cu un indice glicemic crescut, precum pâinea, cartofii sau orezul.

Un studiu recent, realizat pe pacienți cu diabet zaharat, publicat în 2021 în „British Medical Journal” a demonstrat acest lucru.

Citește și – Paste cu (sos de) spanac – rețetă de post

Pastele nu cresc riscul de diabet pe termen lung

Cercetătorii au evaluat consumul de paste și riscul pe termen lung de dezvoltare a diabetului sau a bolii cardiovasculare aterosclerotice.

Studiul a fost realizat pe un număr de 84,555 de femei postmenopauzale cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani.

Participantele nu aveau diabet, nici boli cardiovasculare sau cancer.

Rezultatele au arătat că consumul de paste nu a produs efecte adverse pe termen lung în ceea ce privește riscul de diabet.

În plus, ar putea fi asociat cu un risc mai mic de accidente vasculare și boli aterosclerotice.

Acest beneficiu s-ar putea datora înlocuirii altor mese bogate în amidon cu paste.

Pastele – mai bune în diabet decât pâinea, orezul sau cartofii

În cercetările clinice anterioare, citate în studiul de mai sus, pacienții cu diabet de tip 2 care au consumat 50 g de paste au avut o creștere mai mică a zahărului din sânge decât cei care au consumat o cantitate egală de pâine, cartofi sau orez.

Există câteva avertismente importante de care trebuie să țineți cont.

Citește și – Cum să mănânci paste fără să te îngrași? (+ o rețetă)

Ce tip de paste sunt bune pentru diabetici 

Consumați o cantitate mică de paste. Unii experți recomandă 30-60 g de carbohidrați la fiecare masă.

Optați pentru paste făcute din făină integrală sau grâu dur, care pot furniza o cantitate mare de fibre.

Acestea vor împiedica creșterea bruscă a glicemiei.

Limitați sosurile bogate în calorii și glucide. Alegeți în schimb un sos simplu din roșii, busuioc, oregano și alte mirodenii.

Sau un sos făcut din ulei de măsline și usturoi.

Asociați pastele cu legume care nu conțin amidon.

Cele mai bune alegeri sunt: broccoli, rucola, sparanghelul, roșiile, morcovii, castraveții, spanacul, ardeii, ciupercile.

La fel de bune sunt garniturile care conțin proteine slabe.

Combinați pastele cu carne de pui sau curcan fără piele, pește sau tofu.

O farfurie ideală ar trebui să arate așa:

  • un sfert de farfurie să conțină paste (sau alți carbohidrați)
  • un sfert să conțină proteine
  • o jumătate să conțină legume

Citește și – Paste cu sos de mazăre și busuioc – rețetă de post

Faceți „paste” din legume

Mai există o soluție pentru diabetici. Să înlocuiască pastele din făină cu „paste” din legume.

Acestea se obțin din diverse legume tăiate sub formă de paste.

Puteți folosi un aparat de spiralat sau o mandolină.

De pildă, puteți face fâșii lungi și subțiri din castraveți, dovlecei, morcovi, sfeclă, țelină sau ardei.

Fierbeți-le 20 de secunde în apă și transferați-le într-un bol cu gheață.

Amestecați-le cu un sos de roșii și gata.

Acest tip de „paste” sunt cea mai bună alegere pentru o dietă săracă în calorii și carbohidrați.

În plus, furnizează diverse vitamine și minerale.

O porție de spirale de zucchini conține 27 de calorii și 5 g de carbohidrați, comparativ cu o porție de paste din grâu, care are 180 de calorii și 39 g de carbohidrați.

Citește și – „Paste” din dovlecei cu sos de avocado

Surse articol:

1. Dr. Daniela Petrache, Pot mânca paste dacă am diabet? https://www.youtube.com/watch?v=_h6KjhlbZFI&ab_channel=Dr.DanielaPetrache
2. Mengna Huang, Matthew Allison, Wen-Chih Wu and Simin Liu, Pasta meal intake in relation to risks of type 2 diabetes and atherosclerotic cardiovascular disease in postmenopausal women : findings from the Women’s Health Initiative, BMJ, Volume 4, Issue 1: https://nutrition.bmj.com/content/4/1/195
3. Lauren Bedosky, Lynn Grieger, 7 Healthier pasta tips for people with type 2 diabetes, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/healthier-pasta-tips-for-people-with-type-2-diabetes/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.