Cum să mănânci PASTE fără să te îngrași? (+ o rețetă)

Pastele sunt o preferată a multor adulți și copii. Sunt sățioase, ieftine, rapide de gătit și gustoase, datorită sosurilor diverse care pot fi folosite.

Cei care țin cură de slăbire sunt sfătuiți de obicei să evite pastele făinoase, deoarece conțin mulți carbohidrați, iar profilul lor nutrițional este foarte sărac.

Paste dietetice

Dacă ai un minim de cunoștințe despre carbohidrați, calorii și indicele glicemic, începi să îți pui mai multe întrebări despre alimentele și mâncărurile de dinaintea ta:

Cât de sănătoase sunt? Îmi vor afecta silueta, nivelul zahărului din sânge și colesterol? În ce cantități pot să le consum? Ce metodă de preparare este cea mai benefică pentru conservarea nutrienților?

Pastele nu îți sabotează silueta în timpul curei de slăbire 

Pastele se numără printre cele mai populare alimente din lume. În SUA, o persoană consumă în medie circa 9 kilograme de paste pe an.

În ultimii ani, consumul lor a început să scadă din motive nutriționale. Deși sunt sățioase, pastele sunt alcătuite în mare parte din calorii și carbohidrați.

Cu toate acestea, un studiu recent a descoperit că persoanele care urmau o dietă cu un indice glicemic scăzut au reușit să slăbească chiar și atunci când au mâncat paste.

Aceste rezultate ne asigură că pastele nu cresc greutatea, nici grăsimea corporală.

Asociația Americană a Diabetului aprobă consumul de paste și susține că diabeticii le pot include în dieta lor, dar în cantități mici.

Dacă nu aveți boala celiacă sau o sensibilitate la gluten confirmată prin analize medicale, NU evitați pastele.

Dietele fără gluten nu s-au dovedit mai benefice decât dietele cu gluten în cazul persoanelor care nu au probleme cu această proteină. Dimpotrivă, sunt mai scumpe și oferă un aport mai mic de proteine și fibre și un aport mai mare de zahăr și grăsimi.

Cum să mănânci paste fără să te îngrași?

Dacă vrei să mănânci paste și să fii sigur că nu pui pe tine kilogramele pierdute cu mult efort prin dietă, ține cont de sfaturile de mai jos: 

• Înlocuiește pastele albe cu paste integrale

Dacă optezi pentru paste integrale în locul pastelor albe ai din start un avantaj: ingerezi mai mulți nutrienți, iar carbohidrații pe care acestea le conțin nu ridică nivelul zahărului din sânge.

• Ferește-te de garnituri sofisticate

O porție de spaghete cu sos de ciuperci și chiftele din carne are o cantitate „generoasă” de calorii: 1,680. Pentru un adult, doza zilnică necesară este cuprinsă între 1.600 și 2.400 de calorii pentru femei și între 2.000 și 3.000 pentru bărbați.

Evită mâncărurile care conțin peste 1.000 de calorii și care nu prea îți mai lasă loc de alte alimente.

• Folosește sosuri făcute în casă

Dacă vrei să reduci aportul de calorii dintr-o porție de paste, folosește un sos simplu, pe bază de roșii și mirodenii, ceapă, usturoi sau alte legume. Evită maionezele, sosurile cu smântână, lapte, parmezan sau cașcaval. Brânza poate fi înlocuită cu fulgi de drojdie de bere.

Citește și SOS de AVOCADO pentru salate și paste – rețetă + beneficii

Sosurile cumpărate conțin adaosuri mari de sare, zahăr și grăsimi saturate.

• Asortează-le cu diverse legume

Pastele integrale devin nu doar mai gustoase ci și mai sănătoase dacă le asociezi cu felurite legume: morcov, dovlecel, țelină, broccoli, conopidă etc. Limitează-te doar 1-2 linguri de ulei.

Farfuria trebuie să conțină paste (carbohidrați) doar pe un sfert. Restul farfuriei poate conține o diversitate de legume, fructe și proteine slabe, de calitate.

Dacă vrei să servești pastele cu carne, optează pentru carne slabă, precum pește.

Alternative la paste:

• quinoa
• dovlecel ( vezi rețetă de „paste” din dovlecei)
• orez sălbatic sau orez integral
• spaghete din hrișcă
• cereale încolțite
• speltă, bulgur
conopidă
• cuș-cuș din grâu integral

Citește și SOS de ROȘII și MORCOV – rețetă pentru PASTE și alte mâncăruri de POST

Paste dietetice, cu legume – rețetă

Ingrediente

• 300 g de paste integrale fierte
• 300 g de ciuperci champignon
• 200 g de broccoli
• 20 g de nuci
• 2 lingurițe de ulei de măsline
• sare, piper și busuioc, după gust
• opțional: 200 g de spanac

Preparare

Fierbeți pastele urmând instrucțiunile de pe pachet. Dacă folosiți spanac, spălați-le și opăriți-le scurt într-o cratiță cu apă clocotită.

Separat, fierbeți ciupercile și broccoli, circa 10 minute.

Puneți toate legumele, împreună cu uleiul și condimentele în vasul blenderului. Mixați până rezultă o compoziție omogenă, ca un sos.

Scurgeți pastele de apă și adăugați sosul de legume. amestecați și serviți-le cu moderație.

Informații nutriționale

O porție de paste cu legume conține:

• 396 de calorii
• 58 g de glucide
• 20 g de proteine
• 16 g de fibre
• 14 g de grăsimi

Surse:

1. Scott Harris, Natalie Butler, Is pasta good or bad for you? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322564.php
2. Dr. Laura Ene, Paste cu piure de legume și sos pesto, Totul despre slăbit.ro: https://totuldespreslabit.ro/paste-cu-piure-de-legume-si-sos-pesto/?fbclid=IwAR0N6dRM-tluuqrCJ7s5N75ODIDUX_U4XKRRCDZ4AR-NFJ5YMLrl7Snv4b4

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.