Un secret important când tăiați și consumați avocado – dr. Michael Greger

Bazat pe studii științifice

Nu este suficient să mâncăm alimentele hrănitoare. Este extrem de important să știm cum putem optimiza absorbția nutrienților din ele.

Un secret important când mâncați avocado

Un secret important când mâncați avocado

Cu toții ne grăbim să scoatem repede miezul fructelor și să aruncăm coaja.

Știința a demonstrat în repetate rânduri că cea mai mare concentrație de nutrienți se află în coajă sau în imediata proximitate a acestora.

Cojile au cea mai mare cantitate de nutrienți

Cojile conțin mai mulți antioxidanți, mai multe fibre, vitamine și minerale decât pulpa.

Nivelul de antioxidanți din fructe poate fi de 328 de ori mai mare decât cel din pulpă.

Fructele și legumele pe care nu trebuie să le curățăm de coajă sunt: piersicile, caisele, perele, merele, kiwi, citricele, castraveții, dovleceii, vinetele, tomatele, cartofii și dovleacul.

Dacă ar fi să ne referim la avocado, coaja lui este tare și greu de digerat. Deși nu o putem consuma, trebuie să scoatem ce e mai bun din ele.

Citește și – 20 de moduri de a folosi avocado în rețete

Sub coaja fructului de avocado se ascund doi antioxidanți puternici

Dr. Michael Greger, cercetător științific, spune că în stratul verde închis al pulpei de avocado, care se găsește imediat sub coajă, se află cea mai mare cantitate de antioxidanți.

Potrivit unui studiu din 2005, concentrația totală de carotenoide din avocado este mai mare în miezul de culoare verde închis din apropierea cojii.

Cum trebuie tăiat si servit corect avocado

Cum trebuie tăiat si servit corect avocado: Freepik.com

Avocado conține doi carotenoizi esențiali pentru sănătatea ochilor.

Este vorba despre luteină și zeaxantină. Aceștia se găsesc de regulă în legumele cu frunze de culoare verde închis, precum spanacul.

Cum trebuie tăiat avocado

Acesta este motivul pentru care consumatorii sunt sfătuiți să folosească metoda decojirii naturale a fructului.

Iată cum trebuie să procedați:

– tăiați fructul de avocado în jumătate pe înălțime
– desfaceți-l în două, răsuciți-l și înlăturați sâmburele
– tăiați fiecare jumătate în două ca să obțineți4 bucăți (sferturi) egale
– apucați capătul cojii din partea superioară a fructului, unde a fost tulpina
– desprindeți coaja ușor, pentru a extrage cât mai mult din secțiunea verde a pulpei.

Dacă intenționați să pasați pulpa de avocado, scoateți miezul cu o linguriță, cât mai aproape de coajă. Răzuiți bine coaja pentru a scoate tot miezul.

Cum trebuie servit corect avocado

Pe lângă faptul că el însuși este o sursă bogată de carotenoide, avocado ajută absorbția carotenoidelor din alte alimente.

Un studiu publicat în „Journal of Nutrition” spune că dacă adăugăm avocado într-o salată de verdețuri, acesta va mări de 3 până la 5 ori absorbția beta-carotenului din ele.

Secretul stă în grăsimile sănătoase pe care avocado le conține. Carotenoizii sunt nutrienți liposolubili, iar acizii grași mononesaturați din avocado sunt excelenți potențatori ai asimilării lor.

Citește și – Adăugați avocado la mesele cu carne – reduce inflamațiile

Alte alimente bogate în carotenoide pe care le putem asocia cu avocado pentru a îmbunătăți absorbția lor sunt:

– morcovii
– cartofii dulci
– ardeiul gras roșu, portocaliu sau galben
– broccoli
– mazărea
– salatele verzi de orice fel

Avocado crește până la de 12 ori nivelul de vitamina A din corp luată din morcovi.

Avocado poate fi combinat și cu fructe dulci, precum pepene galben sau caise.

Întrucât avocado potențează absorbția vitaminei K din alimente, se recomandă moderația la persoanele care iau anticoagulante. Avocado reduce efectul medicamentelor.

Dacă informațiile din acest articol v-au fost de folos, împărtășiți-le și cunoscuților.

Citește și – Ce se întâmplă dacă înlocuim untul cu avocado la o masă

Surse articol:

1. Plant Based Science London, Don’t eat avocados until you do this! Dr. Michael Greger: https://www.youtube.com/watch?v=rY-t1USXObY&ab_channel=PlantBasedScienceLondon
2. Nutrition Facts, Are avocado good for you? https://www.youtube.com/watch?v=J-8nR9Ehx9M&t=1s&ab_channel=NutritionFacts.org
3. Emily DiNuzzo, 14 Fruits and vegetables you shouldn’t peel, Reader’s Digest Canada: https://www.readersdigest.ca/food/healthy-food/fruits-vegetables-should-and-shouldnt-peel/
4. Daisy Whitbread, Top 10 foods highest in beta carotene, My Food Data: https://www.myfooddata.com/articles/natural-food-sources-of-beta-carotene.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.