Adăugați AVOCADO la mesele cu CARNE – reduce INFLAMAȚIILE asociate

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Fructele nu conțin de regulă nici un pic de grăsime sau colesterol, sau doar cantități mici. Avocado însă, încalcă această regulă. El este clasat pe primul loc în topul celor mai grase fructe din lume. Pe locul doi se află fructul pasiunii, iar pe locul trei kiwi.

Fructele conțin de regulă carbohidrați și nu grăsimi. Avocado se remarcă printr-o concentrație mare de grăsimi (77%).

Avocado scade inflamatiile asociate cu mesele care contin carne

Avocado conține grăsimi benefice

Cu toate acestea, nutriționiștii îl consideră un aliment important într-o dietă sănătoasă. De ce? Pentru că grăsimile pe care le conține sunt din categoria celor „bune”.

Principalul tip de grăsime din avocado este acidul oleic, regăsit de asemenea în uleiul de măsline. Face parte din clasa grăsimilor mononesaturate, care pot ajuta la reducerea colesterolului LDL din sânge, riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Avocado conține, pe lângă grăsimi, alți nutrienți benefici pentru inimă și nu numai:

• potasiu (cu 40% mai mult decât bananele)
fibre (ajută la eliminarea excesului de colesterolului și scăderea trigliceridelor)
antioxidanți
• vitaminele B5, B6, C, E, K, acid folic
fitosteroli (reduc colesterolul și inflamațiile)
mangan
cupru
magneziu

De ce este considerat avocado un aliment antiinflamator

Trebuie menționat că o mică parte din grăsimile din avocado sunt Omega-6 și Omega-3. Deși raportul lor este de 5:1, avocado conține mai mult acid oleic decât Omega-6.  Studiile preliminare au arătat că acidul oleic reduce anumiți biomarkeri ai inflamațiilor.

Un studiu pilot pe 11 persoane, publicat în anul 2012 a confirmat acest lucru. Cercetătorii de la UCLA Center for Human Nutrition au adăugat avocado la un hamburger cu carne și au măsurat apoi gradul de inflamații.

Fiecare participant a consumat un hamburger de 250 g separat, apoi un hamburger cu un adaos de 68 g de avocado (soiul Hass). Testele au arătat că avocado a redus semnificativ efectele inflamatoare după masă.

Deși nu sunt o sursă mare de Omega-3, avocado conține cantități mai importante de acizi grași mononesaturați (în special acid oleic), care conferă acestui fruct proprietățile sale antiinflamatoare.

Atenție, persoanele alergice la latex pot fi alergice și la avocado. Proteinele pe care le conține pot provoca, în cazul lor, o cascadă de reacții inflamatorii specifice alergiilor sau intoleranței la anumite alimente.

 

Surse bibliografice:

1. Lisa Porter, „Fatty Fruit”, LIVESTRONG.COM: https://www.livestrong.com/article/472116-fatty-fruit/
2. Healthline, „10 High-Fat Foods That Are Actually Super Healthy”: https://www.healthline.com/nutrition/10-super-healthy-high-fat-foods#section1
3. Heart Foundation.org.au, „The avocado”: https://www.heartfoundation.org.au/the-avocado
4. „Monounsaturated Fat, Heartorg.com: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/monounsaturated-fats
5. Heal With Food, „Are Avocados Anti-Inflammatory/A Good Source of Omega-3?” https://www.healwithfood.org/anti-inflammatory-diet/avocado-omega-3-content.php#ixzz5o4S0osjf

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.