ULEIUL de MĂSLINE are efecte antiinflamatoare similare Ibuprofenului, neuroprotectoare și anticancerigene

Uleiul de măsline este un ingredient central al dietei mediteraneene – care a fost asociată cu cele mai longevive populații din lume.

Uleiul de Măsline - Antiinflamator Natural

Uleiul de Măsline – Antiinflamator Natural

Foarte multe studii științifice indică faptul că compușii fenolici prezenți în uleiul de măsline extra-virgin sunt înzestrați cu proprietăți antiinflamatoare puternice.

Uleiul de măsline trebuie să fie 100% natural, extravirgin pentru a fi benefic sănătății. Acesta are un miros și un gust mai puternic, și este foarte bogat în polifenoli – antioxidanți puternici asociați cu combaterea unor boli cronice.

Antioxidanții scad inflamațiile și previn bolile

Uleiul de măsline conține 2 antioxidanți principali: oleocanthal și oleuropeină. Aceștia au efecte antiinflamatoare și împiedică oxidarea colesterolului rău.

În opinia oamenilor de știință, inflamațiile cronice se află printre principalii factori declanșatori ai bolilor: boli de inimă, cancer, sindromul metabolic, diabet, artrită sau Alzheimer.

Inflamațiile cronice au nevoie de ani buni pentru a produce daune în corp. De aceea este foarte important să prevenim pe cât posibil declanșarea proceselor inflamatorii. Iar consumul de ulei de măsline este unul din cei mai buni agenți antiinflamatori naturali care poate reduce semnificativ riscul de boli, în special a celor cardiovasculare.

Dintre acizii grași regăsiți în uleiul de măsline, acidul oleic este cel mai abundent. Studiile au arătat că acesta singur poate reduce markeri inflamatori importanți, precum proteina C-reactivă (implicată în procesele inflamatoare din corp).

Totuși, cel mai puternic efect antiinflamator îl are oleocanthalul. Acesta s-a dovedit la fel de eficient ca Ibuprofenul în reducerea inflamațiilor și a durerilor.

Cercetătorii estimează că 3 linguri de ulei de măsline extra virgin au un efect similar cu 10% din doza de Ibuprofen recomandată unui adult pentru reducerea durerilor.

Un alt studiu a arătat că substanțele din uleiul de măsline pot reduce de asemenea expresia genelor și proteinelor implicate în procesele inflamatorii din corp.

Cercetătorii spanioli au evaluat efectele extractului de polifenoli din uleiul de măsline asupra artritei reumatoide la șoareci și au observat că acesta a redus edemele (umflăturile) articulare, degradarea cartilajului și eroziunea oaselor. Extractul de polifenoli a redus nivelurile citokinelor pro-inflamatorii și a protaglandinei E2 la nivelul articulațiilor.

Alte studii au demonstrat că polifenolii din uleiul de măsline au efecte neuroprotectoare, anti-îmbătrânire și antiaterogene (previn formarea de ateroame – depuneri de substanțe grase și colesterol pe pereții vaselor de sânge). Datorită capacității lor de a modula moartea celulelor, acești compuși au fost propuși ca agenți chemoprotectivi și terapeutici.

Surse:
http://authoritynutrition.com/extra-virgin-olive-oil/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25294776
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23834184

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.