Tărâțele de ovăz scad răspunsul glicemic cu 20%

Articol bazat pe studii științifice

Terciul de ovăz este considerat unul din cele mai sănătoase idei de mic-dejun.

Dacă adăugați și câteva tărâțe de ovăz, veți obține beneficii și mai mari. Acestea scad glicemia și colesterolul.

Taratele de ovaz scad glicemia

Taratele de ovaz scad glicemia: Marco Verch Professional Photographer

Cercetătorii elvețieni au realizat un studiu în care au vrut să vadă ce efect au tărâțele de ovăz asupra răspunsul glicemic.

Rezultatele au fost publicate în anul 2018 în Jurnalul „Food & Function”.

Tărâțele de ovăz scad răspunsul glicemic cu 20%

Răspunsul glicemic la un aliment sau o masă este efectul pe care acestea îl au asupra nivelului de zahăr din sânge post-prandial. Pentru diabetici este un subiect extrem de important.

Tărâțele de ovăz ar putea reduce răspunsul glicemic cu aproximativ 20%. Această ipoteză a fost testată în studiul menționat mai sus.

Tărâțele de ovăz conțin beta-glucan. Acest tip de fibră solubilă are un rol benefic în sindromul metabolic și obezitate.

Se știe deja că dietele bogate îi ajută pe pacienții cu diabet de tip să obțină un control glicemic mai bun. Pe termen lung, acestea ajută inclusiv la controlul greutății corporale.

Fibrele din tărâțele de ovăz aplatizează răspunsurile glicemice după masă

În studiul de mai sus, participanții au primit fie un terci de ovăz cu lapte, fie un terci de ovăz cu beta-glucan din tărâțe de ovăz.

Rezultatele au arătat că fiecare gram de beta-glucan din ovăz a redus cu 7% zona incrementală sub curba de răspuns a glucozei din sânge (IAUC) și vârful glicemic cu 15%.

Pentru o reducere de 20% a vârfului glicemici, cercetătorii au constatat că este nevoie de 0,4 g de beta-glucan din ovăz.

Aceștia au concluzionat că adăugarea tărâțelor de ovăz în terciul de ovăz ajută la aplatizarea răspunsurilor glicemice după masă.

Beta-glucanul fost asociat de asemenea cu reducerea reducerea rezistenței la insulină, dislipidemiei, hipertensiunii arteriale și a obezității.

Tărâțele de ovăz au multe alte beneficii

Tărâțele de ovăz nu sunt benefice doar pentru diabet. Beta-glucanul are multe alte proprietăți.

Acționează ca un antioxidant puternic. Împiedică absorbția colesterolului.

Stimulează digestia și măresc gradul de sațietate. Cresc producția de acizi grași de lanț scurt la nivelul intestinului.

Beta-glucanii alimentari au efecte imunomodulatoare și antitumorale. Activează celulele sistemului imunitar al mucoaselor.

Adăugați tărâțe de ovăz în bolul cu terci de ovăz, în smoothie-uri, în pâine, brioșe, batoane energizante, fursecuri, clătite sau alte aluaturi.

Surse articol:

1. Wolever TMS, Jenkins AL, Prudence K, Johnson J, Duss R, Chu Y, Steinert RE. Effect of adding oat bran to instant oatmeal on glycaemic response in humans – a study to establish the minimum effective dose of oat β-glucan. Food Funct. 2018 Mar 1;9(3):1692-1700. doi: 10.1039/c7fo01768e. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480316.
2. Nakashima A, Yamada K, Iwata O, Sugimoto R, Atsuji K, Ogawa T, Ishibashi-Ohgo N, Suzuki K. β-Glucan in Foods and Its Physiological Functions. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2018;64(1):8-17. doi: 10.3177/jnsv.64.8. PMID: 29491277.
3. El Khoury D, Cuda C, Luhovyy BL, Anderson GH. Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. J Nutr Metab. 2012;2012:851362. doi: 10.1155/2012/851362. Epub 2011 Dec 11. PMID: 22187640; PMCID: PMC3236515.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.