Sirop pectoral de PRAZ, pentru tuse, răgușeală, traheită, faringită (rețetă)

Prazul este o rudă apropiată a cepei și usturoiului, din acest motiv împărtășește proprietăți și efecte terapeutice similare cu acestea, precum prevenirea cancerului, scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei și protejarea vaselor și celulelor de sânge împotriva daunelor oxidative.

Sirop de Praz cu Miere - Rețetă

Sirop de Praz cu Miere – Rețetă

Prazul este recomandat îndeosebi persoanelor cardiace, datorită efectului protector asupra sistemului cardiovascular.

La fel ca și ceapa și usturoiul, prazul este util în numeroase probleme de sănătate asociate cu stresul oxidativ și inflamațiile cronice, precum obezitate, diabet de tip 2, artrită sau inflamații alergice ale căilor respiratorii.

Grație efectului său diuretic, este util tuturor celor care suferă de afecțiuni renale (litiază urică), edeme (retenție de apă la nivelul țesuturilor), reumatism, artritism, azotemie și gută (ajută la eliminarea acidului uric și uraților).

Are de asemenea efecte laxative notabile. Ajută la calmarea iritațiilor tractului digestiv și la eliminarea viermilor intestinali (limbrici, oxiuri).

Sirop de praz pentru afecțiunile gâtului – rețetă

În popor, prazul este renumit mai ales pentru efectele sale benefice asupra afecțiunilor aparatului respirator inferior.

Prazul conține mucilagii, și are o acțiune emolientă, care acționează ca un balsam pentru căile respiratorii. Înmoaie țesuturile și mucoasele și reduce inflamațiile corzilor vocale și a gâtului. Este de asemenea un foarte bun decongestionant și expectorant, fiind folosit ca un agent pectoral încă din vremea antichității, pentru curățirea corzilor vocale.

Ingrediente

• 2 tulpini de praz
• 3-4 lingurițe de miere

Preparare

Tulpinile de praz se curăță, se spală bine și se taie bucăți. Se pun la fiert într-o oală cu apă (cât să acopere plantele). Se lasă la foc potrivit până când prazul devine moale.

Se toarnă apoi apa și bucățile de praz fierte în vasul unui robot de bucătărie sau blender, se adaugă mierea și se mixează până când rezultă un preparat omogen.

Dacă nu aveți în casă un blender, scoateți bucățile de praz din apă, dați-l prin mașina de tocat și apoi amestecați-l din nou cu apa, adăugând și mierea.

Din siropul rezultat se ia câte 1 lingură, la primele semne ale unei tuse sau afecțiuni respiratorii.

Surse:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.