Sirop de trandafiri cu căpșuni – simplu, parfumat, sănătos!

Ai trandafiri și căpșuni în grădină? Poți face din ele un sirop parfumat pe care să îl servești pe timp de vară.

Trandafirii sunt un adaos excelent pentru siropurile sau dulceața/gemurile din fructe. Mai cu seamă la cele din familia fructelor de pădure, precum căpșunile, afinele, dudele, coacăzele sau murele.

Sirop de trandafiri si capsuni

Sirop de trandafiri si capsuni

Îi putem folosi și la alte deserturi. Utilizările lor culinare și medicinale datează de mii de ani. Din florile de trandafiri se pot prepara ceaiuri, sucuri, siropuri, ape florale, pulbere, ulei sau tinctură.

Ce beneficii au trandafirii pentru sănătate

Studiile sugerează că trandafirul poate fi util în următoarele probleme:

  • dereglări hormonale
  • inflamații ale ochilor și pielii
  • tuse și dureri în gât
  • insomnie, tulburări de somn
  • nervozitate

Trandafirul calmează și atenuează nervozitatea. Exercită și efecte neuroprotectoare. Are proprietăți anti-rid, antibacteriene și antiseptice.

Este antioxidant, anti-hiperglicemiant și analgezic și poate reduce durerile.

Citește și – Cum să folosim TRANDAFIRUL în scop medicinal (remedii și rețete)

Căpșunile susțin sănătatea inimii 

Căpșunile la rândul lor sunt foarte hrănitoare și sănătoase. Conțin vitamina A, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, acid folic și fibre.

Se remarcă de asemenea prin aportul de antioxidanți pe care îi aduc în corp: antocianini, acid elagic, quercetină și kaempferol.

Datorită polifenolilor, căpșunile scad riscul bolilor de inimă. Antocianinii au fost asociați cu un risc mai mic de atac de cord (infarct miocardic).

Quercetina poate preveni la rândul ei ateroscleroza. Are efecte antiinflamatoare și antialergice.

Inclusiv potasiul și fibrele din căpșuni oferă suport sistemului cardiovascular.

Compușii antioxidanți din căpșuni combat daunele radicalilor liberi, scad inflamația din corp și pot inhiba creșterea tumorilor.

Căpșunile se adaugă la lista fructelor (strugurii, prunele, pepenele) bogate în fibre care combat constipația și deshidratarea corpului.

Mai mult, căpșunile mențin senzația de sațietate mai mult timp după masă și pot reduce nevoia de gustări între mese. Acest lucru ajută la obținerea unui control mai bun asupra nivelului de zahăr din sânge.

Citește și – Sirop concentrat de căpșuni – rețeta tradițională, dar fără zahăr 

Sirop de trandafiri cu căpșuni – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de căpșuni
  • 200 g de petale de trandafiri
  • 1 kg de zahăr
  • 1 litru de apă

Cum se face siropul de căpșuni cu trandafiri

Este de prisos să spunem că trandafirii trebuie să fie de grădină, sau să provină din surse sigure. Pot fi trandafiri roz, albi sau roșii.

Nu folosiți trandafiri cumpărați din magazine, nici culeși din zone poluate.

Rupeți florile de trandafiri. Luați câte o floare pe rând, strângeți-o cu mâna și tăiați vârfurile albe. Acestea trebuie îndepărtate.

Se păstrează petalele care rămân după tăiere (iar restul se folosește la compost). Se curăță de impurități și se clătesc sub un jet de apă rece.

Puneți apa într-o cratiță și adăugați zahărul. Lăsați să fiarbă până când se leagă ca un sirop – circa un sfert de oră.

Opriți aragazul și introduceți petalele de trandafiri în sirop. Amestecați bine și acoperiți cratița cu un prosop gros sau cu capacul.

Se lasă la infuzat timp de 24 de ore.

Înlăturați cozile și frunzele de la căpșuni. Spălați-le într-un castron cu apă, apoi turnați-le într-o strecurătoare.

După ce s-au scurs de apă, se taie mărunt cu cuțitul sau se zdrobesc ușor cu o furculiță.

Se pun într-o cratiță și se adaugă 3 linguri de zahăr. Se așază vasul pe foc și se lasă să clocotească, până când siropul face spumă. Aceasta se colectează și se aruncă.

Siropul de trandafiri se strecoară și se înlătură petalele. Se pune peste căpșuni și se amestecă. Se lasă să clocotească 10 secunde, apoi se stinge focul.

Sirop de trandafiri cu căpșuni se transferă fierbinte în sticle sau borcane sterilizate în prealabil în cuptor.

Se pun capacele, se închid strâns și se acoperă cu pături groase. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Recipientele cu sirop se vor depozita apoi într-un loc răcoros. Dacă nu aveți o cămară, o boxă la subsol sau un beci, se pot ține la frigider.

Sirop de trandafiri cu căpșuni se servește ca orice sirop, diluat cu apă plată sau apă minerală. Vara se pot adăuga cuburi de gheață, pentru un efect mai răcoritor.

Surse articol:

1. Lotus Blooming Herbs, The Blissful Benefits of Rose: https://lotusbloomingherbs.com/blogs/journal/the-blissful-benefits-of-rose
2. Magazinul de Acasă, Sirop de trandafiri și căpșuni – rețetă: https://magazinuldeacasa.com/sirop-de-trandafir-si-capsuni-reteta/
3. Megan Ware, Katherine Marengo, Everything you need to know about strawberries, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285#nutrition

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.