Cum să folosim TRANDAFIRUL în scop medicinal (remedii și rețete)

Trandafirul este una din cele mai frumoase flori de grădină, pe care le putem folosi și în scop terapeutic.

În acest sens, se recomandă doar două soiuri din cele câteva sute care există în întreaga lume: trandafirul de dulceață, denumit „Rosa centifolia” și trandafirul de Damasc, numit „Rosa Damascena”.

Trandafiri beneficii

Putem recunoaște speciile medicinale după parfumul strident șia culorilor intense. Petalele trandafirului roșu închis sunt bogate în antioxidanți puternici și uleiuri volatile.

Cum se recoltează trandafirii

Florile se culeg pe soare, în zile călduroase, din zone nepoluate. Se taie cu un foarfece florile, după care se desprind petalele. Doar acestea se păstrează. Se aleg cele sănătoase, neafectate.

Se pun la uscat într-un singur strat, într-un loc ferit de soare și bine aerisit (lipsit de praf). Se strâng după ce au devenit casante, după aproximativ o săptămână.

________________________

Afecțiuni pe care le tratează trandafirul

Trandafirul este cunoscut în mod deosebit ca o plantă de leac cu efecte calmante, tonice și cicatrizante. Îl putem folosi atât extern, cât și intern, sub formă de ceai, dulceață, sirop (miere), șerbet, oțet sau ulei.

• nervozitate, anxietate, insomnie – se bea câte 1 cană de infuzie caldă de petale de trandafir, seara, cu jumătate de oră înainte de culcare;

• răceală și gripă – se consumă 1 cană de infuzie din boboci de trandafiri; în paralel, se recomandă și frecțiile cu oțet de trandafiri, dimineața și seara;

acnee – se tamponează zonele pielii afectate de acnee cu oțet de trandafiri, apoi se spală cu apă de trandafiri rece;

nevralgie – se bea câte 1 cană de infuzie caldă de petale de trandafir, dimineața și seara; cu jumătate de oră înainte de prânz, se ia 1 linguriță cu pulbere de petale uscate de trandafiri;

• zona zoster – se ia 1 linguriță cu pulbere de petale de trandafiri, o dată pe zi; totodată, se fac tamponări ale pielii afectate de mai multe ori pe zi;

insolație – se înmoaie o cârpă curată sau un prosop subțire în oțet de trandafiri și se aplică pe frunte; sau se freacă tâmplele, ceafa și obrajii cu oțet de trandafiri.

Ceaiul de trandafiri are efecte hidratante și înviorătoare. Este de asemenea indicat în tulburări hormonale (menopauză, dismenoree).

________________________

Preparate din trandafiri

Ceai din boboci de trandafiri. Se pune 1 cană cu apă la fiert și când începe să clocotească, se adaugă 4 boboci de trandafiri. Se lasă să clocotească puțin, apoi se stinge focul și se lasă la infuzat sub capac încă 10 minute.

Infuzie din flori de trandafiriSe pune 1 litru de apă la fiert. După câteva clocote, se stinge focul și se adaugă 1 mână de petale de trandafiri. Se pune capacul și se lasă 5 minute la infuzat. Se strecoară și se administrează pentru calmarea stărilor de agitație, neliniște, anxietate sau nervozitate.

Este totodată util în viroze, laringită sau afecțiuni renale.

Oțet de trandafiriSe umple un borcan de 800 de grame cu flori de trandafiri, fără să se îndese. Se completează până sus cu oțet natural de mere, se închide ermetic și se lasă macerat vreme de 14 zile. Conținutul se agită zilnic.

După ce se strecoară, se păstrează în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros.

Se folosește sub formă de frecții sau masaj, pentru calmarea durerilor, dar și ca remediu de prim ajutor în caz de leșin.

________________________

Sursă: Puterea tămăduitoare a trandafirului, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 17, 10 august – 10 octombrie 2017, Editura Lumea Credinței, pp. 38-42

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.