SIROP din FLORI de TEI – dulce, parfumat, răcoritor și liniștitor (rețetă + beneficii)

Siropul din flori de tei este una din cele mai parfumate delicatese ale verii, de care ne putem bucura pe tot parcursul anului.

Teiul are o mireasmă absolut cuceritoare și proprietăți terapeutice pe măsură. Este folosit în întreaga lume pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului nervos central, îndeosebi sub formă de ceai.

Sirop tei reteta

Are efecte sedative, tranchilizante, anticonvulsive și analgezice, datorate conținutului de flavonoide (compuși antioxidanți). Este recomandat în anxietate, stres mental, tulburări de dispoziție și insomnie.

În medicina tradițională din Europa și America Latină, infuziile de tei sunt utilizate în enterocolită, gastroenterită și colici renale.

Teiul este adesea administrat în răceală și gripă, datorită faptului că ajută la stimularea transpirației, detoxifierea corpului și scăderea febrei.

Totodată, reduce inflamația membranelor din cavitatea bucală și din tractul respirator, atenuează tusea și iritația gâtului și ajută la întărirea imunității.

Acidul P-cumaric din tei este responsabil pentru efectele sale diaforetice prin care ajută la inducerea transpirației, eliminarea toxinelor, a excesului de săruri, lichide și grăsimi din corp.

_______________________________

Sirop din flori de tei – rețetă

Ingrediente

• 200 g de flori de tei
• 500 g de zahăr brut
• 1,300 l de apă
• 1 lămâie

Preparare

Florile proaspăt culese se curăță de frunze și de insecte și se cântăresc, păstrând 200 de grame.

Se pun într-o strecurătoare cu găuri mari și spală sub un jet puternic de apă, până se curăță de impurități. Se lasă să se scurgă bine.

Puneți apa într-o cratiță pe foc. Când începe să fiarbă, adăugați florile de tei, apăsați-le cu o lingură să se scufunde în apă și stingeți focul.

Puneți capacul și lăsați teiul la infuzat circa 8 ore (preferabil de seară până dimineața).

Strecurați infuzia de câte ori este nevoie pentru a obține un lichid cât mai limpede.

Puneți infuza din nou în cratiță împreună cu zahărul și sucul de lămâie proaspăt stors.

Lăsați totul la fiert circa 15-20 de minute.

Siropul astfel obținut se toarnă fierbinte în sticle de sticlă și se închid ermetic.

Se întorc apoi cu capul în jos și se lasă 10 minute, pentru a se fixa bine.

Sticlele cu sirop de tei se păstrează apoi în cămară, la loc întunecos și răcoros.

_______________________________

Surse bibliografice:

1. Noemí Cárdenas-Rodríguez, María Eva González-Trujano, Eva Aguirre-Hernández, Matilde Ruíz-García, Aristides Sampieri, III, Elvia Coballase-Urrutia and Liliana Carmona-Aparicio, Anticonvulsant and Antioxidant Effects of Tilia americana var. mexicana and Flavonoids Constituents in the Pentylenetetrazole-Induced Seizures, Oxidative Medicine and Cellular Longevity Journal, 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147264/

2. Organic Facts, 7 Interesting Benefits Of Linden: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/linden.html

3. Ziarul Lumina, Teiul și beneficiile sale pentru sănătatea organismului: http://ziarullumina.ro/teiul-si-beneficiile-sale-pentru-sanatatea-organismului-134088.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.