Teiul liniștește nervii, scade presiunea sângelui, detensionează corpul și îngrijește inima

Parfumul florilor de tei este absolut cuceritor și dezarmant pentru un sistem nervos hiperactiv.

Este planta care liniștește nervii și calmează corpul. Ceaiul de tei poate fi savurat în orice anotimp, vara – rece, iar iarna – cald.

Teiul linisteste nervii, scade presiunea sangelui, detensionează corpul, ingrijeste inima

Teiul linisteste nervii, scade presiunea sangelui, detensionează corpul, ingrijeste inima

Teiul (Tilia cordata) este o plantă medicinală blândă, care poate fi consumată în siguranță și de către categoriile mai sensibile, precum copii și vârstnici.

În același timp, are un potențial medicinal însemnat, fiind util în varii afecțiuni acute.

Teiul – proprietăți și energie

Potrivit medicinei tradiționale chineze, plante au o anumită energie. Teiul este relaxant, răcoritor și hidratant.

Astfel se explică utilizarea lui în afecțiunile asociate cu căldura, stimulare excesivă și uscăciune. Mai exact, teiul ajută în febră, răceli, agitație, nervozitate, transpirații excesive.

Agitație, tensiune, insomnie

Florile de tei sunt relaxante ale nervilor. De aceasă plantă pot beneficia în special persoanele tensionate, stresate, care transpiră în palme sau se simt înfierbântate și au fața roșie.

Calmează anxietatea asociată cu o stare tensionată. Ceaiul de tei le poate ajuta pe persoanele care au umerii încordați și nu pot dormi din cauza tensiunii excesive.

Este de asemenea util în crampe musculare sau menstruale, dureri de cap pulsative și nervozitate.

Părinții care au copii agitați care nu pot adormi ar trebui să le facă acestora băi cu tei și trifoi roșu. Potrivit botanistului David Hoffman, aceste plante îi ajută pe copii să se liniștească și le induce mai ușor somnul.

Hipertensiune arterială asociată cu tensiunea și anxietatea

Inclusiv hipertensiunea arterială cu substrat nervos poate fi ameliorată prin consumul de tei.

Rosalee de la Foret spune că teiul relaxează nervii și reduce tensiunea din mușchi și atenuează stresul. Prin aceste efecte ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute pe fond de stres.

Persoanele care au probleme cardiace pot bea ceai de tei combinat cu păducel păducel (flori, frunze, fructe). Această combinație hrănește și oferă suport inimii. Este o rețetă ideală pentru hipertensiunea arterială și inflamația sistemului cardiovascular.

Ceaiul fericirii

Beneficiile teiului pot fi obținute prin consumul de ceai. Se folosește 1 linguriță de flori și bractee la 1 cană de apă clocotită. Se pune capacul și se lasă un sfert de oră la infuzat.

Rosalee de la Foret spune că ceaiul de tei poate fi servit vara ca o băutură răcoritoare, sau în sezonul rece, ca o băutură caldă și reconfortantă.

Este un ceai potrivit pentru seară, după cină, deoarece ajută digestia, detensionează corpul și favorizează instalarea somnului.

Rețeta botanistului, pe care o folosește în special vara, cuprinde trei plante:

  • ¼ cană de flori și frunze de tei
  • ¼ cană de frunze de roiniță
  • ¼ cană de paie uscate de ovăz
  • 3 căni de apă

Plantele se amestecă într-un borcan. Se toarnă peste ele apa fierbinte și se amestecă bine. Se acoperă cu un prosop și se lasă la infuzat 20-60 de minute.

Ceaiul strecurat se poate aromatiza cu suc de lămâie și miere. În cursul verii se adaugă cuburi de gheață și se servește pe tot parcursul zilei.

Botanistul francez Maurice Messegue spune spune că din tei putem obține un ceai al „fericirii”. Consumat cu regularitate, acesta ne poate oferi nopți liniștite, dimineți senine și zile fericite.

Utilizări culinare

Teiul nu doar o plantă medicinală, ci și una nutritivă. Rosalee de la Foret spune că frunzele verzi tinere de tei pot fi adăugate în salate sau în sandvișuri, sau pot fi găite.

De asemenea, frunzele uscate pot fi măcinate și transformate într-o pulbere. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, făina de tei era amestecată cu făină de grâu și folosită la prepararea pâinii, din cauza restriștei alimentare.

Precauții și contraindicații

Teiul este o plantă medicinală cu un profil de siguranță foarte bun.

În cazuri rare, ea poate avea un efect opus, în sensul că în loc să relaxeze sistemul nervos, îl stimulează.

Câteva persoane pot avea de asemenea alergii la tei, manifestate prin dermatită de contact.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre tei și beneficiile acestuia:

Ceaiul de tei liniștește inima și tonifică sistemul nervos
Ceaiul de tei ajută în afecțiunile gâtului, anxietate și atac de panică
Ceaiul de tei nu trebuie să lipsească din farmacia casei – este util în gripe, afecțiuni cardiovasculare, digestive și nervoase
Contraindicații la ceaiul de tei

Sursă articol: Herbs with Rosalee, Linden tree medicine (Tilia cordata): https://www.youtube.com/watch?v=EVbJUC6f27s&ab_channel=HerbsWithRosalee

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.