Contraindicații la ceaiul de tei

Teiul este una din cele mai populare plante medicinale. Are o istorie de sute de ani în fitoterapia din diverse regiuni ale lumii. Te invităm să descoperi câteva din beneficiile sale, dar și contraindicațiile ceaiului de tei.

Află cât ceai de tei poți să bei, când este bine să îl eviți și cu ce medicamente poate interacționa.

Contraindicatii ceai de tei

Contraindicatii ceai de tei: Bearfotos – www.freepik.com

Ce conține teiul?

Nu doar florile de tei, ci și frunzele și scoarța sunt folosite în scop terapeutic și la prepararea de băuturi aromate.

Din punct de vedere chimic, florile de tei sunt bogate în uleiuri volatile, aminoacizi, saponine, taninuri și flavonoide (quercetină și kaempferol).

Ce beneficii are ceaiul de tei 

Ceaiul de tei este renumit pentru efectele sale sedative blânde. Din acest motiv, el induce o stare ușoară de relaxare. European Medicines Agency îl consideră eficient în tulburările de panică, stresul mental și insomnie.

Poate fi util și în anxietate, convulsii și depresie. Fără îndoială, cele mai multe persoane folosesc ceaiul de tei ca un adjuvant natural pentru somn.

În medicina tradițională, este folosit și ca leac pentru răceli, tuse seacă, retenție de apă în corp, hipertensiune arterială și vărsături. Combate inflamația, stimulează imunitatea, reduce durerile și ar putea calma un stomac deranjat.

Cum se prepară ceaiul de tei

Ceaiul de tei se prepară la fel ca oricare alt ceai medicinal. Se folosesc 1-2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Atenție, nu trebuie să îl lăsați mult la infuzat, deoarece va căpăta o culoare roșie și poate deveni toxic. 

Cât ceai de tei poți să bei

În ciuda tuturor beneficiilor sale, ceaiul de tei nu trebuie consumat în cantități mari, sau pe perioade mari de timp.

Evită să bei ceai de tei în fiecare zi. Acesta nu este un ceai alimentar, ci medicinal.

În caz de răceală, nu trebuie să depășești 3 căni de ceai de tei pe zi. Poți folosi 1,5 g de plantă la 150 ml de apă fierbinte.

Administrat în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, ceaiul de tei poate exercita efecte cardiotoxice și vătăma mușchiul inimii.

Ceai de tei – contraindicații

Întrucât este un remediu atât de popular și accesibil, este important să știm și care sunt contraindicațiile la ceaiul de tei.

Deși este considerat un remediu sigur în general, anumite persoane ar trebui să îl consume cu precauție. Datorită efectelor sale hipotensive, nu este recomandat celor cu tensiunea mică.

Ceaiul de tei și medicamentele

Nu consuma tei dacă iei medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale, deoarece planta poate reduce eficiența lor.

De asemenea, ceaiul de tei nu trebuie consumat în paralel cu alte plante care au efect hipotensiv.

Datorită acțiunii lor diuretice, florile de tei pot interacționa cu medicamentele diuretice. Așadar, nu consuma ceai de tei dacă iei astfel de medicamente, deoarece poți ajunge la deshidratare.

Nu se știe încă dacă persoanele care iau litiu pot consuma ceai de tei în siguranță, deoarece această plantă crește nivelul de litiu din sânge.

Nu bea ceai de tei dacă iei medicamente sedative, deoarece planta poate stimula și mai mult efectul acestora.

Un alt avertisment important: nu bea ceai de tei dacă vrei să te urci la volan sau să utilizeze un alt tip de mașină. Teiul poate da somnolență.

Ceai de tei în sarcină

Femeile însărcinate, mamele care alăptează și persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să evite consumul de ceai de tei. Testele pe animale au arătat că teiul scade tensiunea arterială și crește ritmul cardiac.

Ceai de tei la copii

Ceaiul de tei nu este indicat copiilor mai mici de 6 luni. Oricare ar fi vârsta copilului, întrebați medicul înainte să îi dați ceai de tei. 

Persoanele alergice la tei sau la polen trebuie să stea departe de acest ceai. La manevrarea florilor de tei pot să apară reacții alergice precum dermatita de contact.

Citește mai multe despre contraindicațiile ceaiului de tei AICI.

Bibliografie:

1. Andra Picincu, Jill Corleone, Benefits of Linden Flower Tea, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/401394-benefits-of-linden-flower-tea/
2. Malia Frey, Richard Fogoros, The Health Benefits of Linden, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/linden-tea-benefits-and-side-effects-4163720
3. Lisa Wartenberg, 8 Surprising Benefits of Linden Tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea#section3
4. Articles.Mercola, Liven Up Your Life With Linden Tea: https://articles.mercola.com/teas/linden-tea.aspx

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.