Ceaiul de TEI nu trebuie să lipsească din farmacia casei – este util în gripe, afecțiuni cardiovasculare, digestive și nervoase

Teiul este un medicament natural extrem de util pentru întreaga familie, putând fi folosit de la mic la mare. Este cunoscut de cei mai mulți dintre noi ca un remediu eficient pentru insomnie, răceală și gripă.

Florile de tei sunt bogate în bioflavonoide (quercetină, isoquercitrină, antocianini), substanțe cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene.

Flori de Tei

Datorită efectelor expectorante, decongestive, sudorifice, febrifuge, antivirale, antibacteriene și antiseptice, acestea sunt folosite împotriva răcelii, gripei, infecțiilor sinusurilor și a altor probleme respiratorii. Este totodată util în creșterea imunității și ameliorarea unor tipuri de alergii.

Studiile realizate în Irlanda au arătat eficiența unui extract de flori de tei împotriva mai multor tipuri de patogeni din spital, inclusiv împotriva stafilococului auriu rezistent la tratamentul cu antibiotice.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă ceaiul din flori de tei la debutul stărilor gripale. Datorită conținutului de mucilagii și a efectelor antispastice, este foarte bun în tuse, bronșită, astm bronșic, dureri în piept, catar pulmonar și scăderea febrei.

Se folosesc 2 lingurițe de flori uscate de tei, care se lasă la infuzat în 200 ml de apă clocotită timp de 15 minute. Se beau câte 2-3 căni de ceai calde pe zi. Se poate asocia cu flori de soc și miere de albine.

Teiul are de asemenea o acțiune neurosedativă și ușor hipnotică, fiind adesea utilizat ca somnifer natural în insomnii. Datorită efectelor sale calmante, ceaiul de tei este deosebit de eficace în numeroase afecțiuni nervoase:

– insomnie, agitație nocturnă
– nervozitate, tensiune psihică
– depresie, anxietate, emotivitate
– surmenaj intelectual
– oboseală
– amețeală, dureri de cap, migrene
– dureri musculare
– convulsii, epilepsie, Parkinson
– isterie

Și în aceste afecțiuni se beau câte 2-3 căni de ceai de tei pe zi. Pentru inducerea somnului, ultimul ceai se bea seara, înainte de culcare. Este bun și pentru copiii agitați sau ușor agresivi, care nu pot dormi, dacă se folosește sub formă de băi. Se adaugă 3 litri de infuzie (preparată din 500 g de flori uscate de tei) în apa din cadă.

Un alt somnifer natural excelent este perna umplută cu flori de tei, sau ramurile de tei ținute în cameră.

La nivel digestiv, ceaiul de tei are efecte calmante și ușor laxative. Se administrează în greață, constipație, colici abdominale, crampe ale stomacului, hemoroizi, colecistită, dischinezie biliară și intoxicații. Se poate asocia cu mentă și mușețel, pentru efecte sporite.

Ceaiul de tei este benefic și în afecțiunile cardiovasculare – hipertensiune arterială, palpitații, ateroscleroză coronariană, flebită, tromboză. Scade tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge.

Citește și: Contraindicațiile ceaiului de tei

Surse articol:
1. http://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html
2. http://ziarullumina.ro/despre-proprietatile-terapeutice-ale-florilor-de-tei-24356.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]