Teiul înlătură fierbințeala, calmează nervii, dă claritate mentală, sprijină inima
Teiul (Tilia) ocupă un loc de cinste între plantele nervine. Este un calmant blând pentru sistemul nervos.
Cei care beau ceai din florile lui pot simți o relaxare în corp.
Cuprins
Liniștitor al sistemului nervos
Teiul are o acțiune delicată asupra sistemului nervos. Destinde corpul și înlătură anxietatea. Este un remediu potrivit pentru adulți și copii deopotrivă.
Ceaiul de tei îi ajută pe copii să scape de starea de agitație, anxietate acută și stres în vremea examenelor.
Teiul potolește sistemul nervos hiperactiv însă fără să dea somnolență.
Ceaiul din tei calmează nervii, însuflețește și dă o energie bună. Dacă îl consumați seara, va ajuta corpul să atingă o stare de relaxare favorabilă somnului și odihnei.
Pentru a obține un efect sedativ pentru copiii care nu pot dormi, combinați teiul cu mușețel. În cazul adulților, teiul se va asocia cu passiflora (floarea-pasiunii).
Teiul face să dispară stările de excitare, furie, nervozitate, aprindere, roșeața feței.
Prieten al inimii
Din punct de vedere energetic, teiul este o plantă răcoritoare și umectantă. Acesta elimină excesul de căldură sau fierbințeala din sistemul cardiovascular.
Reduce inflamația inimii, tensiunea arterială crescută și ateroscleroza.
Ceaiul de tei poate fi o băutură benefică pentru cei care vor să-și păstreze sănătatea inimii. Mai ales pentru persoanele cu un istoric de boli cardiovasculare în familie.
Datorită faptului că sprijină sistemul nervos, teiul este util și în afecțiunile cardiace cu substrat nervos. Domolește palpitațiile și stresul inimii.
Poate că nu în mod întâmplător frunzele de tei au formă de inimă. Aspectul lor bucură privirea, iar aroma lor îndulcește inima.
Teiul poate fi asociat cu păducel, trandafir și paie de ovăz pentru a obține un ceai care dă o stare de comfort, calm și claritate mentală. Această formulă este adecvată pentru cei care studiază, scriu sau depun muncă intelectuală și au nevoie de o dispoziție potrivită.
Calmant al aparatului respirator
Ceaiul de tei este deseori folosit în răceală și gripă datorită proprietăților sale diaforetice și emoliente.
Plantele diaforetice provoacă transpirația și sunt indicate în primele faze ale răcelii deoarece ajută la eliminarea toxinelor și grăbesc procesul de vindecare.
Plantele emoliente sunt alunecoase. Acestea sunt benefice pentru țesuturile și membranele mucoasele uscate, înăsprite sau congestionate. Ceaiul de tei calmează durerea în gât, ajută în tuse, congestie și bronșite.
Ceaiul de tei poate fi sorbit cald în sezonul rece, cu puțină miere, sau poate fi savurat rece în timpul verii, cu suc de lămâie.
Acesta folosit și extern, sub formă de băi. În acestea se pot adăuga și sare Epsom, care sporesc efectul relaxant al plantei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre beneficiile teiului:
Teiul liniștește nervii, scade presiunea sângelui, detensionează corpul și îngrijește inima
Ceaiul de tei ajută în afecțiunile gâtului, anxietate și atac de panică
Leacuri neștiute din flori, frunze și lemn de tei
Ceaiul de tei ajută la eliminarea secrețiilor bronșice
Sursă articol: Collen OBryant, Herbal wonder #9: Herb for clarity and heat relief: Linden, Wild Roots Apothecary: https://www.wildrootsapothecary.com/blogs/herbal-musings/herbal-wonder-9-herb-for-clarity-and-heat-relief-linden