SIROP tradițional de MĂCEȘE cu LĂMÂIE (rețetă + beneficii)

Măceșele fac parte din categoria fructelor cu cel mai mare conținut de vitamina C și magneziu.

Pe lângă acești nutrienți, măceșele conțin și alți compuși importanți, precum: vitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamine E (alfa-și beta-tocoferol), pectine, flavonoizi, carotenoide și lecitine.

Sirop de Măceșe

Măceșele stimulează funcția sistemului imunitar, măresc rezistența la efort intelectual, tonifică sistemul nervos și îmbunătățesc respirația celulară.

Aceste fructe sunt considerate un adevărat panaceu, fiind recomandate în prevenirea și tratarea unui spectru variat de afecțiuni:

– gripă, răceală, bronșită, astm bronșic
– pneumonie, TBC pulmonar
– hepatite acute și cronice, ciroză hepatică
– pietre la bilă, dischinezie biliară
– colici hepato-biliare
– digestie dificilă
– pietre la rinichi, infecții urinare
– anemie
– convalescență
– dependență de alcool sau tutun
– nevroză, anxietate, depresie, insomnie
– oboseală cronică, surmenaj intelectual
– amnezie
– stres

O cură cu măceșe la început de toamnă ne poate asigura un tonus fizic și psihic necesar parcurgerii sezonului rece cu mai puține răceli, infecții și boli.

Cea mai bună perioadă de recoltare a fructelor este sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când acestea au capătă o nuanță roșiatică și au cel mai mare conținut nutrițional.

Se pot păstra pentru iarnă în stare uscată. Se pot usca în decursul unei luni la temperatura camerei, înșirate într-un singur strat, sau mai repede la cuptorul încins și oprit (la 70-80 de grade C.). Se pot folosi apoi sub formă de ceai, tinctură sau sirop.

____________________________________________________________________________________________________

Sirop de măceșe – rețetă

Ingrediente

• 4 căni de măceșe uscate sau proaspete
• 3 căni de apă
• 4 căni de zahăr brut
• ½ cană de suc de lămâie

Preparare

Fructele de măceșe se pun la fiert într-o cratiță cu cele 3 căni de apă. Se lasă să clocotească puțin, până când boabele se înmoaie bine.

Se dau apoi măceșele printr-o sită deasă și se păstrează doar sucul extras. Acesta se pune din nou în cratiță, împreună cu zahărul și sucul de lămâie proaspăt stors.

Se pune pe foc și se încălzește doar, la foc mic, amestecând adesea pentru a se topi complet zahărul.

Se ia apoi cratița de pe foc, iar siropul se toarnă fierbinte cu un polonic în sticle de sticlă. Se închid ermetic și se păstrează într-un loc rece.

Mod de administrare

Se poate lua câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, în tuse și dureri în gât. Pentru întărirea imunității și a capacităților cognitive, se poate lua câte o singură lingură pe zi, dizolvată cu un pahar de apă minerală (sau plată).

____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Virginia Ciocan, Măceș, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, pp. 44-50

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.