Conopidă în sos de ceapă și mirodenii – rețetă indiană
Dacă vă plac mâncărurile bine condimentate sau sosurile în general, vă propunem o rețetă inedită.
Este vorba despre „Gobi Do Pyaza”, o mâncare din conopidă în sos concentrat de ceapă și mirodenii.
Rețeta provine din bucătăria indiană. Specificul lor este sosul, divers colorat și aromat.
Cuprins
Conopidă în sos de ceapă – rețetă indiană
Nr. de porții: 4
Durată totală de preparare: 50 de minute
Calorii: 105 kcal
Ingrediente pentru conopidă
- 1 căpățână de conopidă
- 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru sos
- 1 ceapă roșie
- 1 lingură de pastă de roșii
- 1 lingură de ulei
- 2 frunze de dafin
- 3 căței de usturoi
- 2 semințe de cardamom (opțional)
- 1 linguriță de pătrunjel uscat
- 1 cuișor
- ½ linguriță de chimen
- ½ linguriță de turmeric
- ½ linguriță de cayenne sau boia de ardei iute
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
- 1 vârf de cuțit de piper negru
- ½ cm. de rădăcină de ghimbir mărunțită
- 120 ml de iaurt vegan (cocos, soia)
Mod de preparare
Pregătiți toate ingredientele. Decojiți și tăiați ceapa rondele fine.
Tăiați conopida în două. Înlăturați nervura principală din fiecare jumătate. Desfaceți conopida în buchețele potrivit pentru gătit.
Puneți uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiță.
Când s-a încins, adăugați buchețelele de conopidă și gătiți-le 4-5 minute, apoi puneți capacul. Lăsați-le încă 5 minute.
Marginile conopidei trebuie să devină aurii sau ușor maro.
Transferați conopida din tigaie într-un bol.
În aceeași tigaie, pregătiți sosul. Puneți uleiul la încins. Adăugați semințele de chimen, frunzele de dafin, cuișorul și cardamomul.
Căliți-le până când chimenul începe să miroasă și și-a schimbat culoarea.
Adăugați ceapa și un suficientă sare. Amestecați cu o lingură de lemn. Căliți-o până când devine aurie.
Adăugați apoi restul condimentelor măcinate, usturoiul și ghimbirul mărunțite.
Amestecați bine. Gătiți sosul 2-3 minute. Dacă devine maro, adăugați câțiva stropi de apă.
Puneți apoi pasta de roșii și omogenizați. Incorporați iaurtul. Asezonați cu sare și amestecați.
Aduceți la punctul de fierbere. Adăugați apoi 1 cană de apă și buchețelele de conopidă.
Amestecați ușor și gătiți mâncarea la foc mediu până când conopida a devenit fragedă. Durează circa 10 minute.
Rețete similare
Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu
Mâncare de mazăre, conopidă și cartofi – rețetă de post
Conopidă înăbușită cu cartofi – rețetă tradițională grecească
Este indicat să îndepărtați frunzele de dafin.
Serviți conopida cu lipie sau pâine obișnuită.
Este bună ca atare, sau alături de o porție de orez.
Sugestii
Conopida poate fi înlocuită cu tofu.
Sfărâmați între degete 300 g de tofu și puneți-le înainte de a adăuga iaurtul.
În această mâncare puteți adăuga și boabe de năut. Se pun odată cu iaurtul, circa 400 de grame.
În locul pastei de tomate puteți folosi roșii proaspete. În acest caz, când le puneți în sos, trebuie să le lăsați pe foc 2-3 minute în plus.
Iaurtul vegan poate fi înlocuit cu lapte de cocos 100%.
Mâncarea de conopidă poate fi servită pe deasupra cu un sos extra de ceapă caramelizată.
Dacă vă surâde ideea, iată cum trebuie să procesați.
Puneți 1 lingură de ulei la încins în tigaie. Adăugați ½ linguriță de semințe de coriandru măcinate sau pătrunjel uscat. Puneți ½ ardei iute tocat fin. Amestecați și căliți până devin aurii.
Adăugați o jumătate de ceapă roșie tăiată felii subțiri și puțină sare. Amestecați și lăsați-o pe foc până devine tanslucidă.
Mâncarea de conopidă în sos de ceapă are puține grăsimi și carbohidrați.
Conține mult potasiu, sodiu, vitaminna C și calciu.
Sursă articol: Richa, Cauliflower in double onion sauce – Gobi do pyaza, Vegan Richa: https://www.veganricha.com/cauliflower-in-double-onion-sauce-gobi-do-pyaza/