HALVA de casă din semințe de SUSAN și MIERE – un desert bogat în MINERALE esențiale

Halvaua este un desert tradițional în țări precum Grecia, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Est și Israel, consumat cu plăcere atât de copii, cât și de adulți. În limba arabă, halva înseamnă „dulce”.

Varianta din semințe și miere de albine era consumată cu precădere în Babilonul antic pentru efectele sale energizante și tonice asupra organismului. Se pot folosi și alte tipuri de semințe, precum semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale sau fistic. În unele țări, halvaua se prepară inclusiv din cereale, leguminoase sau legume.

Halva de Casă

Halva de Casă

La noi se găsește mai ales halva de semințe de floarea-soarelui. În ciuda faptului că semințele sunt foarte bogate în minerale esențiale și proteine, halvaua cumpărată din comerț conține mult zahăr sau sirop de glucoză și alți aditivi dăunători.

O variantă mult mai sănătoasă este halvaua preparată în casă. Putem folosi semințe de susan integral, care au un conținut mult mai concentrat de nutrienți. Acestea se macină sub forma unei paste și se amestecă apoi cu miere.

Susanul este bogat în calciu, magneziu cupru, fier, fosfor, zinc, seleniu și mangan. Conține cantități importante de vitamina B1, vitamina E, fibre, fitoesterogeni – compuși cu proprietăți anticancerigene și antioxidante și fitosteroli – compuși care ajută la scăderea colesterolului LDL (rău) și la creșterea colesterolului HDL (bun).

Semințele de susan sunt o sursă foarte bună de proteine și aminoacizi esențiali pe care corpul nu-i poate produce, precum arginină și leucină. Grăsimile din susan sunt grăsimi sănătoase, mononesaturate, bogate în acizi grași esențiali Omega-9.

Halva din semințe de susan – rețetă

Ingrediente

• 150 g de semințe de susan
• 2 linguri de miere

Ingrediente opționale

• 1 lingură de carob (pudră de roșcove) sau cacao
• 1-2 lingurițe de pudră naturală de vanilie sau coajă de lămâie
• nuci sau fistic zdrobit, nucă de cocos, semințe de cânepă, fructe uscate etc

Preparare

Măcinați semințele de susan prin râșnița electrică de cafea, până se transformă într-o pastă cremoasă, asemănătoare untului. Transferați untul obținut într-un bol. Adăugați mierea (și eventual vanilia), și amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o compoziție lipicioasă.

Dacă doriți să preparați o halva „de ciocolată”, adăugați pudră de roșcove sau de cacao.

Tapetați o tavă sau o formă mică de 4 x 3 cm, și presați compoziția în ea. Nivelați și introduceți vasul în frigider. Lăsați halvaua să se răcească cel puțin o oră, pentru a deveni fermă și mai aromată.

Porționați halvaua după bunul plac (felii, cubulețe, pătrățele etc) după ce o scoateți din frigider. Din cantitățile date ies circa 12 cubulețe de halva.

O altă variantă de halva cu susan și cocos este aceasta: mixați în blender susanul, mierea, câteva linguri de fulgi de cocos și ulei de cocos, până la omogenizare.

Surse articol:
1. http://www.livestrong.com/article/403760-is-halva-healthy/
2. http://www.ehow.com/about_5414522_nutritional-value-halvah.html
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.