Plăcintă cu mere fără gluten și zahăr

Această plăcintă cu mere fără gluten și zahăr este foarte simplă. Poate fi inclusă în dieta celor care au sensibilitate la alergie la gluten. Este potrivită și pentru cei care au renunțat la zahăr.  

O recomandăm de asemenea persoanelor cu diabet, boli cardiovasculare, boli autoimune sau inflamatorii. Neavând zahăr, nici ulei, este adecvată și pentru curele de slăbit.  

Placinta cu mere fara gluten si zahar

Placinta cu mere fara gluten si zahar

Plăcintă cu mere fără gluten și zahăr – rețetă

Ingrediente

  • 3 mere
  • 250 g de făină de hrișcă
  • 1 ou
  • 80 g de iaurt
  • 60 g de lapte
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • coaja rasa de la 1 lămâie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Curățați merele de coajă și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari. Stoarceți-le bine de zeamă și puneți-le într-un vas. Adăugați scorțișoara și coaja rasă de lămâie. Amestecați bine compoziția.

Într-un bol separat, amestecați făina de hrișcă și sarea. Adăugați apoi iaurtul și oul. Amestecați la început cu lingura, apoi turnați laptele și frământați cu mâna. Trebuie să obțineți o cocă omogenă.

Aluatul trebuie să stea 20 de minute în frigider, pentru a se întări și a deveni mai ușor de manevrat. Presărați apoi masa cu făină de hrișcă și frământați-l puțin. Dați-i o formă de bilă. Tăiați-o în două și modelați apoi fiecare bucată într-o bilă.

Puneți o hârtie de copt pe masă și presărați-o cu făină. Așezați o bilă de aluat pe ea și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă cu grosimea de 4-5 mm. Trebuie să fie suficient de mare cât să încapă în tava în care veți coace tarta. Autoarea rețetei a folosit o formă rotundă de tartă de 26 cm.

Se pune cu tot cu hârtia de copt în tavă. Aluatul trebuie să vină și pe marginile tăvii. După ce ați întins foaia în tavă, adăugați umplutura de mere. Distribuiți-o uniform în tavă.

Luați cealaltă bilă de aluat și întindeți-o într-o formă rotundă. Rulați-o pe sucitor pentru a o putea așeza mai bine în tavă. Se pune peste umplutură și se taie excesul de pe margini. Lipiți foaia de deasupra de foaia de dedesubt.

Presați cu furculița pe margini pentru a da tartei un design frumos și totodată pentru a închide marginile.

Turnați puțin lapte într-un bol. Înmuiați o pensulă în lapte și ungeți tarta pe deasupra. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Fiind o tartă ușoară, din ingrediente simple, se coace repede. Autoarea rețetei a lăsat-o în cuptor 25 de minute. Este gata când aluatul s-a uscat și s-a rumenit puțin la suprafață.

După ce o scoateți din cuptor și din tavă, lăsați-o să se răcească complet. Se taie felii și se servește ca atare sau cu un îndulcitor pe deasupra (miere, sirop de fructe, gem etc.).

Plăcinta se păstrează la frigider și se servește cât mai repede.

Note și sugestii

Făina de hrișcă se găsește la magazinele naturiste. Dacă nu aveți făină de hrișcă, o puteți înlocui cu făină de amaranth sau făină de quinoa.

Autoarea rețetei a pregătit această plantă fără lactate. A folosit iaurt de soia și lapte de soia. Dacă nu aveți intoleranță la lactoză, puteți utiliza lactate de vacă.

Iaurtul (fie de vacă, fie de soia) poate fi înlocuit cu unt moale.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare fără zahăr și gluten:

Tartă de post cu fructe de pădure (fără zahăr, făină, ouă)
Tartă cu migdale și curmale – fără făină, zahăr, ulei
Tartă de ciocolată fără zahăr și făină (raw-vegan)
Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente

Sursă articol: D&A, Videoricette Per Gruppi Sanguingni, 3 Dolci senza zucchero – sani e veloci per una colazione sana con i fiocchi: https://www.videoricettepergruppisanguigni.com/blogs/le-videoricette/3-dolci-senza-zucchero-sani-e-veloci-per-una-colazione-sana-con-i-fiocchi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.