Rugăciune 6 iulie către Sfântul Sisoe cel Mare, pentru a primi pricepere la răscrucile vieții

Această rugăciune către Sfântul Sisoe cel Mare a fost alcătuită de Episcopul Macarie Drăgoi, al Europei de Nord.

Sfântul Sisoe cel Mare avea multe virtuți și harisme duhovnicești pe care ni le-ar putea insufla sau împărtăși prin mijlocirea sa.

Rugaciune către Sf Sisoe cel Mare pentru a primi pricepere la rascrucile vietii

Rugaciune către Sf Sisoe cel Mare pentru a primi pricepere la rascrucile vietii: Bizanticons Art

Însă, pentru această rugăciune, Părintele Macarie alege pocăința și înțelepciunea. Pocăința nu este o virtute, dar este o lucrare fără de care viața duhovnicească autentică nu poate exista.

Iar înțelepciunea este un dar al Duhului Sfânt, care se dobândește foarte greu. Este una din virtuțile cele mai înalte și este legată de discernământ.

Sfântul Antonie cel Mare considera discernământul cea mai importantă virtute, deoarece nu-l lasă pe om să se abată nici în stânga, nici în dreapta.

Sfinții pot mijloci pentru înțelepțirea noastră în diferite probleme ale vieții. Ne pot lumina mintea ca să facem cele mai bune alegeri.

Ne pot insufla cele mai bune decizii într-o anumită dilemă sau situație dificilă.

Oamenii duhovnicești nu iau decizii pripite, nici nu le iau de unii singuri. Deseori se consultă cu părintele lor duhovnic sau cu cuvioși părinți.

Aceștia au nu doar o vastă și profundă experiență de viață, ci și mult har de la Dumnezeu.

Cel care umblă pe calea mântuirii nu trebuie să călătorească de unul singur și mai ales fără povățuitor, deoarece poate pica în multe ispite.

Rugăciune către Sfântul Sisoe cel Mare

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Sfinte Sisoe cel Mare, cu înțelepciunea lui Dumnezeu te-ai împodobit și pe mulți creștini ai luminat cu pildele și cuvintele tale din Pateric, Părinte cuvioase.

Pe cei începători ai povățuit, celor încercați tainele mântuirii ai deslușit, tuturor dascăl al neîncetatei pocăințe ai fost.

Virtutea de căpătâi a creștinilor, discernământul, ai dobândit și astfel pe mulți cu sfatul și rugăciunea spre mântuire ai câștigat, învățându-i că două lucruri sunt de trebuință celui care vrea să meargă pe calea mântuirii: nebizuirea pe sine și împreună-sfătuirea cu cei duhovnicești.

Pentru aceasta, ne rugăm să ne luminezi să dobândim și noi pocăință și viață cuvioasă.

Sfinte Cuvioase Sisoe, întru multe feluri de nedumeriri ne aflăm și mulțimea ispitelor și a vicleniilor acestei lumi covârșește slaba noastră pricepere.

De multe ori, nechibzuința ne împinge pe căi greșite, iar cele părute bune se adeveresc a fi cursă și împliare pentru noi și pentru cei ai noștri.

De aceea, te rugăm pe tine, dascăle al înțelepciunii, să ne dai pricepere de sus la răscrucile vieții, să ne adeverești calea binecuvântată de Hristos în alegerile pe care le avem de făcut în această viață și din orbirea cea din mândrie și necurăție să ne izbăvești.

Cuvânt bun dăruiește duhovnicilor noștri, ca prin ei să aflăm povățuire în Taina Spovedaniei. Astfel ca și noi, împreună cu toți cei ai noștri, să aflăm milă înaintea lui Dumnezeu și nevătămați să viețuim în această lume, întru nădejdea Învierii. Amin”.

Citește și: Sfântul Sisoe cel Mare (6 iulie) – cel care a înviat un copil din morți

Surse articol: Episcopia Scandinavia, Rugăciune către Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pentru dobândirea pocăinței și a discernământului: https://episcopiascandinavia.se/rugaciune-catre-sfantul-cuvios-sisoe-cel-mare-pentru-dobandirea-pocaintei-si-a-discernamantului-a-episcopului-macarie-dragoi/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.