Alifie de Sunătoare – Rețetă, Utilizări Terapeutice

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu puteri tămăduitoare recunoscute astăzi de studiile științifice recente. La nivel intern, sunătoarea acționează ca un adevărat antidepresiv, antitumoral și antiviral, fiind recomandată mai cu seamă în hepatite și cancerul ficatului, când se administrează sub formă de tinctură.  Florile de sunătoare au efecte vindecătoare și asupra pielii. Sunătoarea calmează senzațiile de usturime și mâncărime, reduce durerile, ajută la vindecarea arsurilor, a alergiilor și a afecțiunilor dermatologice care dau mâncărimi puternice și usturime.

Rețetă Alifie de Sunătoare
Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Unguentul de sunătoare are proprietăți antibacteriene, antinevralgice, calmante, cicatrizante și antifungice. Poate fi folosit extern, pentru afecțiunile pielii, sau probleme cu tenul (uscat, sensibil sau cu riduri).

INGREDIENTE

4 lingurițe de pulbere de sunătoare
200-300 grame de unt clarifiat sau untură nesărată

PREPARARE

Se culeg doar inflorescențele plantei. Acestea se spală și se pun la uscat în locuri întunecoase și bine aerisite. Se macină apoi prin blender sau râșnița de cafea și se obține o pulbere. Pentru prepararea alifiei, se amestecă 4 linguri de pulbere de sunătoare și se amestecă cu untul sau untura fierbinte. După ce s-a omogenizat, crema se lasă la rece peste noapte.

Dimineața, se pune la încălzit pe foc mic, apoi se strecoară printr-o sită fină sau printr-o bucățică de tifon. Va rezulta o alifie roșiatică la culoare, care se păstrează în cutiuțe la frigider.

Pentru sporirea efectului calmant, la alifia de sunătoare se pot adăuga 10 picături de ulei volatil de mentă.

UZ EXTERN

Se aplică în strat subțire, de 3-4 ori pe zi, pentru următoarele afecțiuni:

– Arsuri de gravitate mică sau medie
– Arsuri solare
– Alergii ale pielii (prurit, usturime)
– Înțepături
– Reumatism, gută, sciatică, lumbago (dureri de spate)
– Nevralgii
– Escare
– Ulcer varicos
– Abcese
– Hemoroizi
– Zona zoster

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.