Tort cu brânză și portocale, fără zahăr și făină – răcoritor, savuros, sănătos!
Acest tort cu brânză și portocale a avut mare succes la mine în familie. L-am pregătit pentru un nepoțel și toți au fost încântați de aspectul și gustul lui.
Este un tort răcoritor, savuros, potrivit de dulce. Dulceața este dată de fructe și miere.
Vă recomand să îl încercați cu proxima ocazie. Este un desert ușor și sănătos pentru adulți și copii deopotrivă!
Cuprins
Tort cu brânză și portocale – rețetă
Ingrediente pentru blat:
- 300 g de făină de migdale
- 150 g de unt
- felii de portocale pentru decor
Ingrediente pentru cremă:
- 800 g de brânză grasă de vaci
- 400 g de smântână naturală pentru frișcă (min. 30%)
- 150 g de miere lichidă
- 500 ml de suc de portocale + 1 lingură de miere
- 4 plicuri de gelatină (40 g)
- opțional: 1 lingură de esență de portocale, vanilie etc.
Ingrediente pentru jeleu:
- 200 ml de suc de portocale
- 1 plic de gelatină (10 g)
Mod de preparare
Blatul
Tăiați untul cuburi și puneți-l într-un bol. Dați-l în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde ca să se topească. Sau îl puteți topi la bain-marie.
Puneți făina de migdale într-un bol. Adăugați untul topit și amestecați bine. Gustați și dacă vreți ca blatul să fie mai dulce, adăugați puțină miere lichidă.
Transferați compoziția de blat în forma detașabilă de tort. Puteți folosi un inel de 26-28 cm.
Distribuiți-o uniform cu lingura, apoi presați-o bine cu dosul unei linguri. Stratul trebuie să fie cât mai uniform.
Spălați bine o portocală și tăiați-o felii. Tăiați apoi fiecare felie în două. Așezați feliile peste blat cu partea tăiată în sus. Feliile trebuie lipite de pereții formei, de jur împrejur, după modelul din poze.
Dați apoi tava la rece până pregătiți crema.
Crema
Eu am folosit portocale proaspete (roșii), pe care le-am curățat de coajă și le-am pus în blender. Am mixat circa un minut împreună cu miere, până când fructele s-au pulverizat complet și a rezultat un suc fin, fără pulpă groasă în el.
Puneți gelatina într-un vas termorezistent. Turnați peste ea 240 ml de apă. Lăsați-o 10 minute la hidratat, apoi puneți-o la bain-marie să se dizolve complet. Lăsați-o să se răcorească.
Puneți brânza de vaci într-un bol încăpător. Adăugați mierea și esența și mixați bine cu mixerul, până când brânza devine cremoasă.
Separat, bateți smântâna (rece de la frigider) până se întărește. Adăugați frișca obținută peste brânză și mixați ușor cu mixerul pentru omogenizare.
Luați jumătate din cremă și puneți-o într-un bol separat. În unul din boluri adăugați sucul de portocale și mixați.
Împărțiți gelatina dizolvată în două: o parte se pune în bolul cu cremă simplă, iar cealaltă parte în bolul cu cremă și suc de portocale.
Mixați puțin, cât să se incorporeze bine gelatina.
Asamblarea tortului
Vă trebuie două polonice pentru a turna crema alternativ în tavă. Puneți mai întâi un polonic din crema albă pe mijlocul tăvii. Peste ea, în centru, adăugați un polonic din crema galbenă (cu suc).
Continuați să alternați cele două creme, punându-le una peste alta, în mijloc. Astfel veți obține un efect marmorat. Stratul galben se va vedea frumos, separat de stratul alb.
După ce ați terminat de pus cele două compoziții, nivelați la suprafață. Bateți tava de masă puțin, apoi dați-o în frigider, să se întărească gelatina.
Când crema s-a întărit, puteți pregăti jeleul.
Jeleul
Eu am folosit tot suc proaspăt, obținut din portocale mixate fin la blender. Se poate îndulci cu puțină miere, dacă doriți. Eu am preferat să îl las mai acrișor.
Hidratați gelatina în 80 ml de apă, apoi dizolvați-o pe bain-marie, până devine lichidă.
Amestecați-o apoi cu sucul de portocale și turnați-l deasupra tortului. Distribuiți-l uniform și dați tortul în frigider câteva minute.
Între timp, pregătiți decorul, dacă vreți să mai adăugați ceva pe tort. Eu am tăiat câteva felii de portocale și le-am pus de jur împrejur, cât jeleul a fost semi-închegat.
Pe centru am scris „La Mulți Ani” cu ciocolată topită. Am mai așezat câteva felii de portocală ondulate pe ici și colo și am presărat deasupra puțină ciocolată neagră rasă.
Dați tortul în frigider până în momentul servirii. Înainte de a scoate tortul, treceți cu vârful cuțitului pe margini pentru a desprinde ușor tortul.
Desfaceți inelul și scoateți tortul.
Note și sugestii
Eu am folosit pentru blat o parte de biscuiți fără zahăr (Gullon) și o parte făină de migdale. Biscuiții aveau îndulcitori, de aceea nu am mai pus nimic dulce în blat.
Dacă aveți intoleranță la gluten sau diabet, vă sugerez să folosiți doar făină de migdale, fără biscuiți, așa cum am scris mai sus în lista de ingrediente. De asemenea, dacă aveți diabet, vă sfătuiesc să excludeți mierea și să folosiți un îndulcitor care nu crește glicemia, precum stevia sau eritritol (se adaugă după gust).
Eu am folosit brânză de vaci grasă, proaspătă, care se transformă într-o cremă unctoasă atunci când este mixată cu mixerul. Voi puteți folosi cremă de brânză (gen Philadelphia sau Mascarpone).
În crema de brânză am adăugat și câteva picături de stevia, însă acestea sunt opționale. Mierea îndulcește suficient, dacă folosiți cantitatea indicată în rețetă. Puteți gusta și dacă vreți mai dulce, mai adăugați.
Eu am ales să folosesc portocale roșii pentru culoare, gust și efect. Voi puteți folosi portocale obișnuite. Așa cum am spus mai sus, sucul l-am făcut eu, la blender. Nu l-am strecurat deoarece am vrut să aibă și pulpa. Voi puteți folosi suc deja cumpărat dacă nu aveți posibilitatea să îl preparați singuri.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără zahăr și gluten pe care vă invit să le încercați:
Tort de iaurt și mango – fără zahăr, gluten, ulei
Tort rapid pentru diabetici – fără zahăr, făină, ulei, ouă
Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Cheesecake cu cremă de brânză și iaurt (fără zahăr și făină)