Tartă de post cu cremă de vanilie și fructe
Dacă obișnuiți să gătiți în casă deserturile pentru zilele onomastice sau alte evenimente speciale în familie, se poate întâmpla să aveți musafiri care au un regim vegetarian sau vegan.
Sunt de asemenea și ocazii speciale care pică în perioadele sau zilele de post.
Pentru aceste cazuri, vă recomandăm o tartă de post cu cremă de vanilie și fructe.
Nu vă fie teamă să faceți deserturi de post în casă. Dacă folosiți ingredientele potrivite, vor ieși neașteptat de bune și gustoase.
Tarta prezentată mai jos poate înlocui cu succes torturile festive. Cu siguranță este un desert mult mai natural și mai sănătos decât cele din cofetării.
Aveți control deplin asupra ingredientelor pe care le folosiți. Evitați zahărul în cantități mari, margarina și alte ingrediente nesănătoase.
Cuprins
TARTĂ DE POST CU CREMĂ DE VANILIE ȘI FRUCTE – REȚETĂ
INGREDIENTE BLAT
• 320 g de făină albă
• 120 ml de apă caldă
• 100 ml de ulei
• 1 pliculeț de praf de copt
• ¼ linguriță de sare
INGREDIENTE CREMĂ
• 700 ml de lapte vegetal
• 1 plic de praf de budincă de vanilie
• 6 linguri de zahăr (sau îndulcitor)
• 3 linguri de făină sau amidon
• 1 lingură de esență de vanilie
• 1 lingură de suc de lămâie
INGREDIENTE DECOR
• piersici și clementine sau mandarine din compot sau proaspete
• boabe de struguri
• kiwi
• 1 pahar cu suc de piersici sau ananas din compot (sau suc proaspăt)
• 1 linguriță de gelatină agar-agar
MOD DE PREPARARE
Pregătiți mai întâi blatul sau crusta pentru tartă. Într-un bol, amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt și sarea.
Turnați apoi apa caldă și uleiul. Amestecați cu lingura, apoi cu mâinile timp de 2-3 minute.
Trebuie să obțineți o cocă uniformă, care nu se lipește de mâini. Lăsați aluatul la odihnit o oră.
Pregătiți o tavă rotundă pentru tartă cu diametrul de 24-26 cm, ungându-o cu ulei, inclusiv pe pereți. Tapetați-o apoi cu hârtie de copt.
Întindeți aluatul într-o foaie rotundă cu sucitorul. Așezați-l în tavă și presați-l ca să se lipească de fund și de pereți. Îndepărtați excesul de aluat de pe margini cu un cuțit.
Înțepați aluatul la bază și pe pereți cu o furculiță, pentru a evita creșterea neuniformă. Așezați o foaie de copt peste aluat și turnați boabe de fasole sau orez.
Acestea vor împiedica aluatul să crească în mijloc. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit. Este gata când s-a rumenit ușor pe margini. Lăsați crusta să se răcească. Între timp, pregătiți crema.
Puneți laptele vegetal într-o crăticioară. Adăugați praful de budincă, făina (sau amidonul) și zahărul. Amestecați cu un tel până se dizolvă pulberea de budincă.
Așezați vasul pe foc și amestecați continuu cu telul. Fierbeți crema până se îngroașă.
Stingeți focul. Incorporați sucul de lămâie și esența de vanilie. Amestecați și turnați crema fierbinte în crusta de tartă care s-a răcorit.
Dacă crema s-a răcit și s-a întărit, trebuie să o mixați cu mixerul.
Nivelați la suprafață și pregătiți fructele pentru decor.
Puteți utiliza orice fel de fructe vă plac sau aveți la îndemână.
Cu cât mai multe tipuri și culori folosiți, cu atât mai festivă și atractivă va arăta tarta.
Tarta se ornează după imaginație.
REȚETE SIMILARE
Tartă din ovăz și prune uscate, fără zahăr
Tartă cu cremă de avocado, fără zahăr și făină
Tartă de lămâie de post, fără zahăr și făină – doar 4 ingrediente!
Pentru a ajuta fructele să rămână stabile peste cremă, pregătiți un jeleu din gelatină vegetală agar-agar.
Nu este obligatoriu, însă ea va ajuta la stabilizarea decorului din fructe.
Puneți sucul într-un ibric. Folosiți un suc transparent, nu foarte colorat, pentru a se putea vedea decorul de fructe prin el.
Adăugați pudra de agar-agar și amestecați cu telul până se dizolvă bine. Așezați vasul pe foc și amestecați continuu, ca să nu se coaguleze granulele.
Când a început să se lege ca un sirop, este gata. Turnați jeleul peste fructe, pe toată suprafața tartei.
Jeleul de agar-agar se va închega destul de repede. Spre deosebire de gelatina animală, aceasta se încheagă și la temperatura camerei.
Tarta de post cu cremă de vanilie și fructe se poate servi după ce s-a răcit, sau după ce stă câteva ore la frigider.
Este potrivit de dulce și are un gust fin de vanilie.
Sursă articol: Bucătăraș.ro, Tartă de fructe (de post): https://www.bucataras.ro/retete/tarta-cu-fructe-de-post-57628.htm