Eclere dietetice care se topesc în gură, fără zahăr și făină – calorii mai puține!
Pare un titlu ușor exagerat, nu-i așa? Cum să faci eclere fără zahăr și făină! Ei bine, se poate.
Cei care au intoleranță la gluten, boala celiacă sau urmează regimul keto pot avea acum o alternativă adecvată și pentru dieta lor.
Cuprins
Cum să faci eclere dietetice
Aceste eclere nu conțin făină de grâu, ci făină de orez. Zahărul poate fi înlocuit în această rețetă cu orice fel de îndulcitor non-caloric, precum stevia, eritritol, xylitol etc.
Glutenul este unul din cei mai inflamatori agenți din produsele de patiserie, de aceea oricine ar trebui să îl evite.
Aceste eclere de casă, chiar dacă nu conțin gluten, sunt deosebit de fragede și pufoase. Se topesc în gură.
O altă surpriză este că aluatul pentru cojile de eclere nu are zahăr, nici alt îndulcitor. Va compensa crema pe care o folosiți. Nu vă faceți griji, vor ieși gustoase.
Eclere fără zahăr și făină – rețetă
Ingrediente pentru aluat
- 2 ouă
- 100 g de făină de orez (v-o recomand pe aceasta integrală)
- 200 ml de apă
- 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru cremă
- 130 g brânză de vaci slabă
- îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
- extract de vanilie
Mod de preparare
Turnați apa într-un ibric. Adăugați uleiul și amestecați cu telul. Puneți vasul pe foc și lăsați amestecul la încălzit.
Cerneți făina de orez prin sită, într-un bol încăpător. Când apa și uleiul au început să fiarbă, adăugați făina de orez treptat și amestecați energic cu telul.
Trebuie să vă mișcați repede. Când compoziția s-a îngroșat și s-a făcut vârtoasă ca un aluat, luați vasul de pe foc. Transferați aluatul într-un bol și lăsați-l în reapos preț de 5 minute.
Într-un bol separat puneți ouăle și bateți-le cu telul până se desfac bine. Turnați câte puțin din ouăle bătute peste aluatul de orez și amestecați cu o paletă. Este greu de amestecat la început deoarece are o textură tare, însă pe măsură ce insistați și adăugați toată compoziția de ouă va deveni maleabil.
Acest aluat pentru eclere este cremos și dens. Se pune într-un poș care vă permite să faceți forme de eclere (sau biscuiți șprișați).
Trasați eclerele din aluat direct în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Cojile de eclere se coc în circa 30 de minute.
În acest interval se vor umfla puțin și vor căpăta o culoare aurie, ușor rumenă deasupra. Aveți grijă să nu le ardeți.
Lăsați cojile să se răcească de tot. între timp, pregătiți umplutura. Aceste eclere de casă pot fi umplute cu o cremă foarte simplă și ușoară.
Autoarea rețetei ne face o propunere genială: amestecați cremă de brânză cu puțin îndulcitor și vanilie într-un bol. Brânza trebuie pasată bine cu lingura ca să capete o consistență fină.
Puteți îndulci această cremă cu stevia, eritritol sau alt îndulcitor pe care îl aveți la îndemână. Se poate folosi chiar și o miere lichidă. Gustați de dulce.
Tăiați eclerele răcite deasupra, ca un buzunar. Umpleți-le cu crema de brânză, ajutându-vă de un poș sau de o pungă tăiată în vârf. Dați eclerele la rece.
Note și sugestii
Dacă aveți musafiri, le puteți pudra cu eritritol sau stevia pudră pe deasupra. Sau le puteți glazura cu fire subțire de ciocolată topită.
O altă sugestie este să adăugați puțină pudră de cacao în crema de brânză pentru a obține eclere cu ciocolată.
De asemenea, crema de brânză poate fi înlocuită cu smântână naturală, bătută până se face frișcă și aromată cu puțină vanilie.
Valori nutriționale
100 de grame de eclere făcute după această rețetă (doar cojile, fără cremă), au în jur de:
- Kilocalorii: 288,05
- Proteine: 9,71 g
- Grăsimi: 10,26 g
- Carbohidrați: 37,62
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare pe care le puteți încerca:
“Eclere” rapide, fără foc, cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată
Aluatul magic pentru sărbători din 2 ingrediente pentru zeci de rețete
Cremă de portocale fără făină, amidon sau ouă – 2 rețete uimitoare!
Prăjitură fragedă cu brânză și iaurt, fără făină
Sursă rețetă: Gătit Acasă, Eclere fără zahăr, fără făină de grâu: https://www.youtube.com/watch?v=lorHruk_KTc&ab_channel=KochenzuHause