Pască și cozonac pentru diabetici – din același aluat

Cu siguranță mulți dintre voi căutați o rețetă de pască și cozonac pentru diabetici.

Am găsit o rețetă tradițională de care vă puteți bucura și voi, chiar dacă aveți diabet. Zahărul se înlocuiește cu fructoză.

Pasca si cozonac pentru diabetici - din acelasi aluat

Imagine cu titlu sugestiv: Pasca si cozonac pentru diabetici – din acelasi aluat

Chiar dacă pare o rețetă sofisticată, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate.

Modul de preparare este cel clasic. Adică trebuie să faceți un aluat, să îl lăsați la dospit și să îl modelați.

Din același aluat se face și cozonacul și pasca, adică 2 în 1.

Nimeni nu trebuie să facă exces de sărbători la capitolul mâncăruri tradiționale. Cu atât mai mult diabeticii.

Chiar dacă au fructoză în loc de zahăr, cozonacul și pasca aceasta au alte ingrediente care trebuie luate în calcul de un diabetic. În special făina, grișul și stafidele.

Fructoza poate fi înlocuită cu alt îndulcitor, mai sănătos.

Citește și – Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori (nu doar pentru diabetici!) – ghid complet dr. Sten Ekberg

Pască și cozonac pentru diabetici – rețetă

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei în momentul în care faceți aluatul.

Ingrediente pentru aluatul de pască și cozonac

  • 750 g de făină
  • 250 ml de lapte
  • 30 g de drojdie proaspătă
  • 300 g de fructoză
  • 3 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g de unt
  • ¼ linguriță de sare
  • esență de rom și vanilie, după gust
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • pentru uns: 1 gălbenuș și 3 linguri de lapte

Ingrediente pentru umplutura de cozonac

  • 200 g de nucă măcinată
  • 2 albușuri
  • 50 g de fructoză
  • 100 g de stafide

Ingrediente pentru umplutura de pască

  • ½ kg de brânză de vaci
  • 150 g de iaurt cremos
  • 2 ouă
  • 5 linguri de fructoză
  • 2 liguri de griș
  • 100 g de stafide
  • ¼ linguriță de sare
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de la o jumătate de lămâie

Aluatul

Începeți cu maiaua. Puneți 100 ml de lapte într-un ibric pe foc. Când clocotește, se ia de pe aragaz și se adaugă 3 linguri de făină.

Într-un bol, fărâmițați drojdia cu o furculiță. Adăugați 1 lingură de fructoză și amestecați până rezultă o compoziție omogenă.

Adăugați drojdia în amestecul de lapte și făină de mai sus. Puneți puțină făină deasupra și acoperiți vasul cu folie de plastic.

Lăsați maiaua la dospit câteva minute.

Între timp, pregătiți restul ingredientelor pentru aluat.

Separat, bateți cele 3 ouă întregi și 2 gălbenușuri cu restul de fructoză. Cu mixerul timp de 1 minut.

Cerneți făina într-un bol mare. Faceți o adâncitură în centru. Turnați maiaua.

Adăugați apoi restul de lapte, untul topit și răcorit, ouăle bătute cu fructoză, sarea, esența de vanilie și coaja de lămâie.

Amestecați cu lingura de lemn, apoi frământați cu mâinile.

Sau puteți folosi mașina de făcut pâine. Alegeți programul de frământare și dospire de 1 oră și 50 de minute.

Cât crește aluatul, pregătiți umplutura.

Umplutura pentru cozonac

Clătiți stafidele și lăsați-le să se înmoaie în apă câteva minute.

Rumeniți miezul de nucă în cuptor timp de 8 minute. După ce s-a răcorit se macină prin robot.

Într-un bol, bateți albușurile împreună cu fructoza. Când s-au făcut spumă, incorporați miezul de nucă. Amestecați cu lingura. Scurgeți stafidele de apă și adăugați-le și pe ele în compoziție.

Pregătiți acum tăvile în care veți coace cozonacul și pasca.

Ungeți-le cu unt, la fel și masa de lucru.

Citește și – Cea mai bună pâine pentru diabetici – dr. Daniela Petrache

Modelarea cozonacului

După ce a crescut aluatul puneți-l pe masa de lucru. Frământați-l puțin și tăiați-l în două bucăți egale. O bucată se va folosi la cozonac, iar cealaltă la pască.

Bucata pentru cozonac se taie în două. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară.

Se unge cu umplutură și se rulează strâns.

La final, cele două rulade umplute se împletesc și se asamblează cozonacul. Se pune în tavă și se acoperă cu folie de plastic.

Se lasă la crescut lângă o sursă de căldură timp de 30-60 de minute.

Bucata de aluat pentru pască se întinde într-o foaie rotundă sau potrivită tăvii. Se îmbracă și pereții cu aluat. Acoperiți cu folie și lăsați-o la crescut.

Între timp, faceți umplutura pentru pască.

Citește și – Patru deserturi de casă pentru diabetici

Umplutura pentru pască

Bateți ouăle cu fructoza și sarea într-un bol cu mixerul. Adăugați apoi brânza, iaurtul, esența și coaja de lămâie.

La final se incorporează grișul și stafidele și se amestecă ușor cu lingura.

Îndepărtați folia de pe cozonaci. Bateți gălbenușul și adăugați laptele. Ungeți cozonacul pe deasupra cu o pensulă. Puteți presăra semințe de susan, mac sau fulgi de migdale.

Ridicați folia de pe vasul cu aluatul pentru pască. Așezați-l din nou bine în formă, presând ușor aluatul pe pereții tăvii.

Turnați umplutura de brânză. Nivelați și ungeți deasupra cu amestec de ou și lapte. Tava se acoperă cu folie de aluminiu.

Coacerea

Introduceți tăvile în cuptor în același timp. Dacă nu încap, le puteți coace pe rând.

Se lasă focul la potrivit. Pasca și cozonacul pentru diabetici trebuie să stea în cuptor circa o oră, o oră și 15 minute.

După 40 de minute se deschide cuptorul și se înlătură folia de pe pască. Se mai lasă câteva minute, până se rumenește deasupra.

Cozonacul și pasca pentru diabetici nu trebuie lăsate prea mult, căci se vor usca după răcire.

Rețete preluate din: Gustos.ro, Pască și cozonac pentru diabetici: https://gustos.ro/retete-culinare/pasca-si-cozonac-pentru-diabetici.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.