Cea mai bună pâine pentru diabetici – dr. Daniela Petrache
Dacă în urmă cu câțiva ani exista doar un singur tip de pâine – franzelă, astăzi avem o mulțime de sortimente și mărci.
Ce fel de făină, ce fel de pâine este mai bună în diabet?
Pâinea, pastele și produsele făinoase sunt un subiect provocator pentru cei care au diabet.
De ce? Pentru că acestea sunt surse principale de carbohidrați în dietă.
În urma digestiei, carbohidrații sunt transformați în glucoză.
Carbohidrații cresc nivelul glicemiei și de aceea trebuie consumați cu precauție de diabetici.
Cuprins
Și diabeticii pot mânca pâine
Unii au ales să renunțe complet la pâine.
Cu toate acestea, există o categorie de carbohidrați care nu afectează glucoza din sânge. Este vorba despre fibre.
Acestea se găsesc în făina integrală și în produsele derivate.
Diabetologul Daniela Petrache spune că toți oamenii pot mânca o anumită cantitate și un anumit tip de pâine.
În cazul diabeticilor, cea mai adecvată alegere este pâinea din grâu integral, bogate în fibre.
Cerealele integrale au un conținut complet de fibre.
Acestea sunt esențiale în alimentație. Și nu numai pentru diabetici.
Învelișul bobului de grâu furnizează nu doar fibre, ci și proteine, vitamine și minerale, care sunt îndepărtate prin procedeele de rafinare.
Chiar dacă pâinea albă, pufoasă și moale ca buretele este mai plăcută la aspect și la gust, este mai săracă în nutrienți.
De fapt, pâinea albă, fără tărâțe, este o calorie goală.
Citește și – Ce pot mânca diabeticii la micul dejun – dr. Daniela Petrache
Faceți pâine în casă, din făină integrală
Cea mai bună variantă pentru diabetici este să facă pâine în casă, din ingrediente naturale și integrale.
Doar așa pot fi siguri că pâinea pe care o mănâncă zilnic nu le afectează nivelul zahărului din sânge.
„Pâinea din grâu integral poate fi o variantă sănătoasă pentru diabetici”.
Valoarea indicelui glicemic a pâinii albe din comerț este prea mare pentru un diabetic.
Pâinea din făină integrală are un indice glicemie mai mic.
„Cu cât este mai puțin procesată făină, cu atât este mai mic indicele glicemic”.
Dacă nu aveți posibilitatea să procurați făină integrală, faceți pâine din făină albă și adăugați separat tărâțe de grâu. Acestea se găsesc de cumpărat.
Înlocuiți drojdia cu alt agent de creștere
Un alt aspect la care să fiți atenți este utilizarea drojdiei.
Pâinea la care s-a folosit drojdie are în mod sigur și zahăr.
Dacă citiți eticheta pâinii din magazine veți fi surprinși să găsiți un adaos inoportun de zahăr.
Așadar, dacă faceți pâine în casă, încercați să folosiți un alt agent de creștere, precum bicarbonat de sodiu sau praf de copt.
Citește și – Adăugați pudră de roșcove în pâine dacă aveți diabet! Ajută la scăderea glicemiei
Pâine fără făină de cereale
Diabeticii au de asemenea posibilitatea să facă pâine dintr-o făină care nu provine de la cereale. Se poate obține făină din tot felul de nuci și semințe.
Adepții dietei ketogenice (sărace în carbohidrați) folosesc de regulă făina de migdale la prepararea pâinii.
Aceasta nu are mulți carbohidrați și nu crește semnificativ zahărul din sânge.
Hrișca este iarăși o alegere foarte bună.
Rețete recomandare
Pâine din hrișcă și semințe, fără frământare
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Cea mai sănătoasă pâine din lume, pe care o poți face în casă
Sursă articol: Dr. Daniela Petrache, Pâinea și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=NYu3c68mg-c&ab_channel=Dr.DanielaPetrache