Cea mai bună pâine pentru diabetici – dr. Daniela Petrache

Dacă în urmă cu câțiva ani exista doar un singur tip de pâine – franzelă, astăzi avem o mulțime de sortimente și mărci.

Ce fel de făină, ce fel de pâine este mai bună în diabet?

Cea mai buna paine pentru diabetici

Cea mai buna paine pentru diabetici

Pâinea, pastele și produsele făinoase sunt un subiect provocator pentru cei care au diabet.

De ce? Pentru că acestea sunt surse principale de carbohidrați în dietă.

În urma digestiei, carbohidrații sunt transformați în glucoză.

Carbohidrații cresc nivelul glicemiei și de aceea trebuie consumați cu precauție de diabetici.

Și diabeticii pot mânca pâine

Unii au ales să renunțe complet la pâine.

Cu toate acestea, există o categorie de carbohidrați care nu afectează glucoza din sânge. Este vorba despre fibre.

Acestea se găsesc în făina integrală și în produsele derivate.

Diabetologul Daniela Petrache spune că toți oamenii pot mânca o anumită cantitate și un anumit tip de pâine.

În cazul diabeticilor, cea mai adecvată alegere este pâinea din grâu integral, bogate în fibre.

Cerealele integrale au un conținut complet de fibre.

Acestea sunt esențiale în alimentație. Și nu numai pentru diabetici.

Învelișul bobului de grâu furnizează nu doar fibre, ci și proteine, vitamine și minerale, care sunt îndepărtate prin procedeele de rafinare.

Chiar dacă pâinea albă, pufoasă și moale ca buretele este mai plăcută la aspect și la gust, este mai săracă în nutrienți.

De fapt, pâinea albă, fără tărâțe, este o calorie goală.

Citește și – Ce pot mânca diabeticii la micul dejun – dr. Daniela Petrache

Faceți pâine în casă, din făină integrală

Cea mai bună variantă pentru diabetici este să facă pâine în casă, din ingrediente naturale și integrale.

Doar așa pot fi siguri că pâinea pe care o mănâncă zilnic nu le afectează nivelul zahărului din sânge.

„Pâinea din grâu integral poate fi o variantă sănătoasă pentru diabetici”.

Valoarea indicelui glicemic a pâinii albe din comerț este prea mare pentru un diabetic.

Pâinea din făină integrală are un indice glicemie mai mic.

„Cu cât este mai puțin procesată făină, cu atât este mai mic indicele glicemic”.

Dacă nu aveți posibilitatea să procurați făină integrală, faceți pâine din făină albă și adăugați separat tărâțe de grâu. Acestea se găsesc de cumpărat.

Înlocuiți drojdia cu alt agent de creștere

Un alt aspect la care să fiți atenți este utilizarea drojdiei.

Pâinea la care s-a folosit drojdie are în mod sigur și zahăr.

Dacă citiți eticheta pâinii din magazine veți fi surprinși să găsiți un adaos inoportun de zahăr.

Așadar, dacă faceți pâine în casă, încercați să folosiți un alt agent de creștere, precum bicarbonat de sodiu sau praf de copt.

Citește și – Adăugați pudră de roșcove în pâine dacă aveți diabet! Ajută la scăderea glicemiei

Pâine fără făină de cereale

Diabeticii au de asemenea posibilitatea să facă pâine dintr-o făină care nu provine de la cereale. Se poate obține făină din tot felul de nuci și semințe.

Adepții dietei ketogenice (sărace în carbohidrați) folosesc de regulă făina de migdale la prepararea pâinii.

Aceasta nu are mulți carbohidrați și nu crește semnificativ zahărul din sânge.

Hrișca este iarăși o alegere foarte bună.

Rețete recomandare

Pâine din hrișcă și semințe, fără frământare

Pâine din semințe, fără făină

Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu

Cea mai sănătoasă pâine din lume, pe care o poți face în casă

Sursă articol: Dr. Daniela Petrache, Pâinea și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=NYu3c68mg-c&ab_channel=Dr.DanielaPetrache

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.