Patru deserturi de casă pentru diabetici
Diabeticii fac un lucru extrem de important pentru sănătatea lor: nu mai consumă deloc zahăr.
Boala îi constrânge să folosească agenți de îndulcire care nu cresc glicemia din sânge.
Acești îndulcitori nu numai că nu cresc zahărul din sânge, dar nu cresc nici aportul de calorii.
Iată de ce este un exemplu bun de urmat chiar și pentru nondiabetici.
Cuprins
Îndulcitorii sunt „ok” și pentru nondiabetici
Dr. Mihaela Bilic spune că îndulcitorii sunt puși într-o lumină proastă de industria zahărului, pentru că reprezintă o reală amenințare.
Îndulcitorii au zero calorii și au efect anorexigen. Adică taie pofta de dulce.
Sucurile cu îndulcitori, spune dr. Bilic, reduc apetitul pentru prăjituri sau alte produse care conțin zahăr.
Diabeticii pot folosi următorii îndulcitori chimic care nu afectează glicemia: zaharină, aspartam, sucraloză, acesulfam de potasiu, cyclamat sau stevia.
Îndulcitorii naturali precum siropul de arțar, siropul de agave, eritriolul, xylitolul, maltitolul, manitolul, sorbitolul, glicerolul și chiar mierea nu sunt lipsiți de calorii.
Diabeticii pot consuma fructe pe post de desert. Cele mai bune sunt fructele coapte în cuptor sau fierte (compot fără zahăr).
Fructele uscate trebuie servite în cantități mici.
Patru deserturi de casă pentru diabetici
La prepararea prăjiturilor sau deserturilor de casă, diabeticii trebuie să folosească făină integrală și îndulcitori sintetici.
În continuarea vă prezentăm patru deserturi de casă pentru diabetici.
Cu siguranță pot fi încercate și de non-diabetici, cu precădere de cei care vor să renunțe la zahăr și/sau să piardă în greutate.
Citește și – Schimbarea stilului de viață poate reduce nevoia de medicamente la diabetici
Chec cu mălai și fructe de pădure – rețetă
Ingrediente
- 200 g de iaurt natural
- 2 ouă
- 100 g de brânză de vaci
- 50 g de unt
- 1 banană
- 1 cartof dulce
- 200 g de mălai
- 5 g de praf de copt
- 150 g de fructe de pădure congelate sau proaspete (afine, coacăze, zmeură, căpșuni)
- 20 de picături de Stevia rebaudiana
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul și lăsați-l la preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Spargeți ouăle într-un bol încăpător. Bateți-le cu mixerul până se fac spumă. Incorporați brânza și untul moale (scos din timp din frigider).
Amestecați făina de porumb cu praful de cop și incorporați-o în compoziția de mai sus. Adăugați iaurtul și mixați până rezultă o compoziție omogenă.
Banana și cartoful dulce se pasează sub formă de piure. Acesta se incorporează treptat, amestecând ușor cu o spatulă.
Puneți jumătate din cantitatea de fructe de pădure.
Luați o tavă de chec sau de pâine. Ungeți-o cu ulei și așterneți hârtie de copt în ea. Turnați compoziția.
Presărați deasupra fructele de pădure rezervate.
Coaceți checul 40 de minute. Este gata când a devenit ușor auriu și crocant la suprafață.
Se taie după ce s-a răcit complet.
Negresă fără zahăr – rețetă
Ingrediente
- 150 g de iaurt grecesc
- 100 g de unt
- 4 ouă
- 200 g de ciocolată amăruie cu 70% cacao
- 65 g de făină integrală
- 80 g de pudră de cacao
- 250 g de îndulcitor Green Sugar
- 10 g de praf de copt
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius și lăsați-l la preîncălzit.
Rupeți ciocolata bucăți și puneți-o într-un bol împreună cu untul moale, tăiat cubulețe. Topiți-le la bain-marie.
Într-un bol mare, puneți făina, îndulcitorul, pudra de cacao și praful de copt. Amestecați.
Incorporați amestecul de ciocolată și unt topit. Puneți și iaurtul.
Bateți ouăle separat și adăugă spuma ușor în compoziție.
Ungeți o tavă cu ulei și puneți hârtie de copt.
Turnați compoziția și nivelați.
Coaceți negresa jumătate de oră. Verificați să fie bine făcută în interior.
Citește și – Tort dietetic, fără zahăr – pentru diabetici și cei care țin cură de slăbire
Biscuiți cu ovăz și banane – rețetă
Ingrediente
- 400 g de banane coapte bine
- 130 g de fulgi de ovăz
- 130 g de stafide
- pudră de scorțișoară, după gust
- esență de rom, vanilie, etc.
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Decojiți bananele și pasați-le pe o farfuri cu furculița.
Adăugați piureul obținut într-un bol. Puneți stafidele și fulgii de ovăz.
Amestecați bine. Luați câte o lingură de compoziție și dați-o o formă rotundă, ca de fursec.
Așezați biscuiții în tavă. Aplatizați-i puțin.
Coaceți biscuiții un sfert de oră. După răcire este indicat să îi puneți într-o caserolă cu capac pentru a rămâne moi.
Clătite cu zahăr brun – rețetă
Ingrediente
- 6 ouă
- 100 ml de lapte de 1,5%
- 500 ml de apă minerală carbogazoasă
- 20 g de zahăr brun
- 280 g de făină integrală
- 100 g de banane
- 100 g de căpșuni
Mod de preparare
Bateți ouăle cu zahărul într-un castron încăpător. Adăugați laptele, apa minerală și făina integrală.
Compoziția trebuie să fie omogenă.
Coaceți clătitele pe tigaia pulverizată cu puțin ulei.
Pasați bananele și căpșunile într-un blender pentru a obține un piure fin.
Ungeți clătitele cu piureul de fructe.
O porție din aceste clătite are 13 g de carbohidrați și 83 de kilocalorii.
Nu doar la zahăr trebuie să fie atenți diabeticii, ci și la aportul de carbohidrați.
Citește și – Alimente care pot completa tratamentul diabeticilor – dr. Ovidiu Bojor
Surse articol:
1. Mihaela Poșea, Diabetic? Descoperă dulciuri pe care le poți mânca, Clinica Smart Nutrition: https://clinicasmartnutrition.ro/diabetic-descopera-dulciuri-pe-care-le-poti-manca/
2. Mihaela Bilic, Capcanele produselor pentru slăbit, Pacientul 2.0: https://www.youtube.com/watch?v=-aHSUscZOUo&t=1533s&ab_channel=Pacientul2.0