Gogoși de post cu ovăz și scorțișoară la cuptor (fără zahăr și ulei)

Tot mai multe produse de panificație sunt făcute astăzi din ovăz. Sau cel puțin au un adaos de fulgi sau făină de ovăz.

Găsim sau putem face biscuiți din ovăz, terciuri sau budinci din ovăz, pâine, clătite, fursecuri, gogoși, brioșe din ovăz și așa mai departe.

Gogosi cu ovaz si scortisoara la cuptor (fara zahar si ulei)

Imagine cu titlu sugestiv: Gogosi de post cu ovaz si scortisoara la cuptor 

De ce ovăz și nu grâu?

Această cereală este mult mai hrănitoare decât grâul. Dacă nu este procesată într-o fabrică în care se procesează și alte cereale, nu conține gluten.

Ovăzul este preferat și în curele de slăbire deoarece stimulează digestia. Prezența fibrelor alimentare îl face un aliment foarte sățios.

Cerealele integrale sunt asociate cu un indice de masă corporală mai mic. Consumul de ovăz reduce foamea și crește senzația de sațietate.

Contribuie la prevenirea obezității și a constipațiilor. Ovăzul este cereala cu cel mai mare conținut de fibre. Acestea protejează sistemul cardiovascular.

Trei porții de cereale integrale pe zi scad semnificativ riscul de boli cardiovasculare la persoanele de vârstă medie, prin reducerea tensiunii arteriale.

Potrivit unui studiu apărut în „American Journal of Lifestyle Medicine”, consumul de fibre solubile din ovăz, tărâțe de ovăz și făină de ovăz reduce riscul de boli coronariene.

În ovăz se găsesc inclusiv compuși cu rol antioxidant. Se remarcă avenantramidele, care fac parte din clasa polifenolilor. Aceștia cresc producția de oxid de azot și favorizează scăderea presiunii arteriale.

Totodată, au proprietăți antiinflamatoare. Reduc mâncărimile când ovăzul este aplicat pe piele.

Gogoși cu ovăz la cuptor – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Începeți prin a pune curmalele la hidratat. Se pun într-un bol, se toarnă apă fierbinte peste ele și se lasă câteva minute, până se înmoaie. Mixați-le apoi cu blenderul până se fac pastă, ca un gem.

Curmale-la-oferta

Curmale oferta. Cumpara de aici: https://tinyurl.com/mu57mp64

Fulgii de ovăz pot fi măcinați cu ajutorul unui robot sau prin râșnița electrică de cafea. Trebuie măcinați bine, ca să se transforme într-o pulbere fină, precum făina.

Puneți ovăzul măcinat într-un bol încăpător. Adăugați amidonul, praful de copt și scorțișoara. Amestecați. Turnați apoi ingredientele lichide, adică laptele și pasta de curmale.

Frământați bine aluatul cu mâna până la omogenizare. Dacă nu puteți lucra cu el din cauză că este lipicios, folosiți puțină făină de ovăz.

Întrucât gogoșile se coc în cuptor, este recomandat să folosiți o tavă specială. Sunt forme din silicon cu orificii speciale pentru gogoși. Dacă tava nu este din silicon, trebuie să o ungeți cu ulei.

Introduceți aluatul în forme și dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Gogoșile din ovăz trebuie să stea circa 15-20 de minute la cuptor.

Dacă nu vreți să folosiți deloc zahăr, puteți pudra la final cu nucă de cocos, stevia, green sugar sau eritritol măcinate.

Sunt bune așa cum sunt, dar le puteți de asemenea umple sau unge cu gem. Merg alături de o ceașcă de ceai, cafea sau lapte. Pot fi luate și la pachet, ca gustare sau desert. O gogoașă preparată după rețeta de mai sus, fără zahăr și ulei, are 114 kilocalorii.

Rețete similare

Gogoşi greceşti cu miere şi scorţişoară – de post

Fursecuri de post din mere și ovăz (fără zahăr)

Brioșe de post, din ovăz și banane – fără zahăr și făină

Tartă din ovăz și prune uscate, fără zahăr

Note și sugestii

Curmalele pot fi înlocuite cu stafide sau smochine. Se procedează la fel, se înmoaie și se pasează cu blenderul.

Sau puteți folosi 3 linguri de miere.

Dacă nu aveți o formă pentru gogoși, puteți face brioșe din aluatul obținut.

Surse articol:

1. Joseph Nordqvist, Are oats good for you? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270680#nutritionJosep
2. Magiciana Fit, Gogoși simple cu ovăz la cuptor: https://www.magicianafit.ro/reteta/gogosi-simple-cu-ovaz-la-cuptor

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.