Tartă cu dovlecei și cașcaval, fără aluat frământat
Dacă vreți să faceți ceva special din dovlecei, încercați rețeta de mai jos.
Tarta cu dovlecei și cașcaval fără aluat frământat este o delicatesă care se pregătește în câteva minute.
Nu necesită aluat frământat. Se face o compoziție din ouă, făină, ulei, brânză, dovlecei și ceapă. Se toarnă într-o formă rotundă și se coace.
Pentru cei care nu au mult timp la dispoziție pentru a pregăti mîncăruri sofisticate, este o rețetă binevenită.
Conține ingrediente obișnuite, ușor de procurat.
Cuprins
Beneficiile consumului de dovlecei
Dacă ați ști cât de sănătoși sunt dovleceii, cu siguranță nu i-ați mai privi ca pe niște legume ieftine și banale!
În primul rând, sunt foarte bogați în antioxidanți. Acești compuși combat acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Pot preîntâmpina diverse boli, precum cele cardiovasculare, cele legate de ochi sau de piele.
Previn inclusiv cancerul.
Consumul de dovlecei sprijină digestia, datorită conținutului bogat în apă și fibre. 100 de grame de dovlecel crud conține 94,8 grame de apă.
Aceste legume sunt indicate persoanelor cu predispoziție spre constipație.
Fibrele au și alte beneficii: scad riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancere.
Dovleceii au un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce îi face utili în alimentația diabeticilor. Pot fi folosiți în locul pastelor sau a blaturilor din făină.
Conținutul bogat în vitamina C, luteină și zeaxantină recomandă dovleceii împotriva bolilor oculare.
Acești antioxidanți scad riscul de cataractă și degenerescență maculară datorată vârstei înaintate.
Nu în ultimul rând, dovleceii susțin sănătatea sistemului cardiovascular. Contribuie la scăderea colesterolului și a riscului de boli coronariene.
Potasiul ajută la echilibrarea nivelului tensiunii arteriale și la prevenirea atacurilor de cord, insuficienței cardiace, accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor arterelor periferice.
Tartă cu dovlecei și cașcaval fără aluat – rețetă
Ingrediente
- 2 dovlecei
- 4 ouă
- 1 ceapă
- 120 ml de ulei
- 50 g de cașcaval
- 50 g de mozzarella
- 250 g de făină
- 1 plic de praf de copt
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătiți tava pentru tartă. Aceasta trebuie să aibă diametrul de 20 sau 22 cm.
Dacă dovlecii sunt dintr-o sursă de încredere, nu-i curățați de coajă. În caz contrar trebuie decojiți.
După ce i-ați spălat și i-ați șters, tăiați-i felii rotunde potrivit de groase (0,5 cm.).
Spargeți ouăle într-un bol. Adăugați cele două tipuri de brânză date prin răzătoare și uleiul. Puneți puțină sare și piper.
Amestecați totul cu un tel până obțineți o spumă. Adăugați feliile de dovlecei și ceapa, pe care ați tocat-o mărunt.
Amestecați și incorporați făina amestecată cu praful de copt.
Omogenizați toată compoziția și turnați-o în tavă.
Introduceți tarta în cuptor și lăsați-o la copt 45-50 de minute. Este gata când scobitoarea iese uscată, iar la suprafață s-a rumenit ușor.
Așteptați să se răcească de tot, apoi o puteți tăia.
Tarta turnată cu dovlecei se servește caldă sau rece. Este bună la micul-dejun, simplă sau cu iaurt.
Poate fi pusă de asemenea alături de o friptură de carne sau pește.
Note
Puteți folosi orice fel de dovlecei vă plac sau aveți în casă, inclusiv zucchini.
Se poate folosi un singur tip de brânză, de pildă doar cașcaval. Acesta poate de asemenea înlocuit cu telemea sau alt tip de brânză care vă place.
Alte rețete cu dovlecei
Supă de dovlecei, dreasă cu smântână – rețetă maramureșeană
Pastă de dovlecei cu brânză topită – rețetă nouă
Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt
Dovlecei marinați – o rețetă care merită încercată în acest sezon!
Surse articol:
1. Teo’s Kitchen, Tartă fără blat cu dovlecei: https://teoskitchen.ro/2021/07/tarta-fara-blat-cu-dovlecei.html
2. Adam Rowden, Sade Meeks, Zucchini: Benefits and how to prepare and enjoy it, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits