Supă de dovlecei, dreasă cu smântână – rețetă maramureșeană

Am găsit o rețetă inedită de supă, pe care o puteți încerca și voi acum, în sezonul dovleceilor.

Este inspirată din bucătăria maramureșeană. Localnicii spun „harbuz” la „dovlecel”, iar la supă „zeamă”. De aceea autorul a intitluat rețeta „Zeamă de harbuz”.

Supa de dovlecei cu smantana

Imagine cu titlu sugestiv supa de dovlecei cu smantana: Vegan Feast Catering

Se face foarte ușor. Aveți nevoie doar de două ingrediente principale: dovlecei și smântână.

Dovleceii – sursă valoroasă de minerale

Dovlecelul este o legumă concentrată în substanțe nutritive. De aceea este indicat să îl consumăm pe cât posibil crud. Se poate tăia fâșii și mânca la fel ca și castravetele, sau se poate pune în salate.

Este o sursă valoroasă de fibre și minerale: cupru, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, fier și mangan.

Conține de asemenea vitaminele B1, B2, B3, B6 și acid folic.

Citește și„Caviar” din dovlecei – rețetă ucraineană

Este important de precizat că varietatea galbenă este foarte bogată în antioxidanți.

Dovleceii galbeni conțin foarte multe carotenoide. Un studiu amplu realizat în Coreea a arătat că această legumă este pe primul loc în ceea ce privește aportul de luteină și zeaxantină din dietă.

A ieșit de asemenea pe locul doi la capitolul beta-criptoxantină, pe locul trei la capitolul beta-caroten.

Supă de dovlecei cu smântână – rețetă

Ingrediente

  • 3 dovlecei mari
  • 300 g de smântână
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 fire de mărar verde (sau mai mult, după gust)
  • 50 ml de ulei
  • 1 ½ litri de apă
  • 2-3 foi de dafin (sau după gust)
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curățați dovleceii de coajă. Tăiați-i în două. Scoateți interiorul cu semințe și clătiți-i sub jet de apă.

Dați apoi dovleceii prin răzătoarea cu găuri mari într-un bol încăpător.

Presărați peste ei sare, circa 1-2 lingurițe.

Amestecați-i și lăsați-i să stea un sfert de oră, să lase zeama.

Stoarceți apoi dovlecelul ras cu mâinile, pentru a elimina tot excesul de suc, și puneți-l deoparte.

Puneți uleiul la încins într-o cratiță.

Când a început să sfârâie, adăugați făina. Amestecați cu o lingură de lemn, pentru a obține un sos omogen, fără cocoloașe.

Puneți imediat smântâna și amestecați.

Turnați apa și amestecați din nou, pentru omogenizare.

Incorporați apoi dovlecelul ras și scurs de zeamă. Amestecați ușor.

Citește șiSalată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci

Dacă este prea groasă, mai puneți puțină apă. Depinde cât de mult dovlecei ras aveți în cratiță.

Puneți mărarul, foile de dafin, puțină sare și piper.

Lăsați ciorba de dovlecei să fiarbă până se îngroașă rântașul și dovlecelul s-a înmuiat complet.

Ciorba de dovlecei cu smântână este o adevărată delicatesă! O puteți face pe tot sezonul estival, până în toamnă.

Este bună caldă, dar și rece. Se poate servi cu mămăliguță caldă.

Citește șiPastă de dovlecei cu brânză topită – rețetă nouă

Surse articol:

1. Sandu Gospodaru, Rețetă Tradițională. Zeamă de Harbuz: https://www.youtube.com/watch?v=4cm-plOMIgY&ab_channel=SanduGospodarul
2. The World’s Healthiest Foods, Squash, Summer: http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=62&tname=foodspice

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.