Rinita alergică – leacuri de casă recomandate de dr. Virginia Faur

Rinita alergică și alte alergii sezoniere sau cronice au o incidență tot mai mare în populația actuală. Nu doar copiii sunt afectați, ci și adulții. Se estimează că, până în 2050, numărul persoanelor alergice va crește foarte mult.

Din fericire, există remedii și chiar naturale.

Rinita alergica

Rinita alergica

Leacuri de casă pentru rinita alergică

Dr. Virginia Faur recomandă câteva leacuri de casă care pot da rezultate bune dacă sunt folosite consecvent.

Ceai de pătrunjel

Puțini ar putea asocia pătrunjelul cu un remediu util în rinita alergică. Am găsit această recomandare într-o carte cu leacuri de casă în care autoarea, dr. Virginia Faur, spune că pătrunjelul are capacitatea de a inhiba producția de histamină.

Histamina este compus chimic eliberat de sistemul imunitar. Când aceasta este secretată în exces, duce la apariția unor reacții alergice.

Pătrunjelul mai are un avantaj: este un bun diuretic. Prin acest efect, el stimulează funcția rinichilor și ajută la curățarea toxinelor.

 Cumpără capsule cu pătrunjel 

Capsule cu patrunjel

Capsule cu patrunjel

Pătrunjelul se poate consuma ca atare, în salate, sau sub formă de ceai. Se pune o legătură de pătrunjel tocat la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă circa jumătate de oră, după care se filtrează.

Se consumă câte 1 cană de infuzie între mese.

Ceai de coada-șoricelului

O altă plantă cu efecte antialergice este coada-șoricelului. Aceasta reduce inflamația, combate infecțiile și dilată bronhiile. Este de mare folos în răceală și gripă, dar și în rinosinuzitele de natură alergică.

Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită. După 20-30 de minute se strecoară. Se recomandă câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, administrat între mese.

 Cumpără capsule cu coada-șoricelului 

Coada Soricelului

Coada Soricelului

Salată de crudități

Nu subestimați ajutorul alimentelor. Acestea au proprietăți medicinal remarcabile.

Am menționat pătrunjelul mai sus, mai sunt și alte legume și plante care pot ajuta la ameliorarea alergiilor. Este vorba despre morcovi, sfeclă, hrean, ridichi, salată verde, usturoi, ceapă, broccoli.

Din ele putem prepara diferite salate. Salatele de crudități sunt cele mai sănătoase.

Iată un exemplu de rețetă:

• 1-2 morcovi mici
• 2 ridichi
• 1 rădăcină mică de pătrunjel
• 1 salată verde
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 2 cm. de hran

Legumele se decojesc și se dau prin răzătoarea cu găuri mici. Salata verde se spală bine și se toacă mărunt. Se pun 1-2 linguri de ulei, zeamă de lămâie sau oțet de mere și sare.

 Cumpără quercetină + bromelaină 

Quercetin

Quercetin

Chimenul negru

Negrilica sau chimenul negru este una din cele mai eficiente plante împotriva alergiilor și reacțiilor exagerate ale sistemului imunitar. Are proprietăți imunomodulatoare remarcabile. Conține nigelonă – o substanță cu efect antihistaminic.

 Cumpără capsule cu chimen negru 

Chimen Negru

Chimen Negru

Ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice. Dă rezultate bune în astmul bronșic, alergii, mâncărimi la nivelul ochilor și nasului, erupțiilor cutanate, răcelilor.

Se găsește la magazinele naturiste sub formă de semințe, capsule sau ulei.

Ceapa – 3 remedii casnice

Tot la capitolul alimente binefăcătoare în alergii trebuie inclusă și ceapa. Aceasta are efect antialrgice, antiseptic și antibiotic.

Ceapa curățată de coajă se spală și se dă prin storcător sau la blender cu puțină apă (și se stoarce sucul).

Se recomandă câte 200 ml de suc de ceapă proaspăt făcut. Această cantitate se împarte în 3 rații egale, care se vor administra după sau în timpul meselor principale.

La fel de bun este decoctul de ceapă. Se folosesc 4 lingurițe de ceapă tocată la 500 ml de apă. Se fierbe circa 7-10 minute, apoi se strecoară. Fiertura se bea pe parcursul zilei, treptat.

Nu mai puțin importante sunt inhalațiile cu infuzie de ceapă. Se rade o ceapă mică pe răzătoare și se pune într-un vas cu apă clocotită.

Se acoperă capul și se inhalează pe nări adânc vaporii fierbinți. Această terapie se face de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.

Tinctura de propolis

Se amestecă 1 parte de tinctură de propolis (30%) cu 2 părți de apă distilată și se încălzește puțin.

Se fac inhalații cu aburii acestui amestec, de 2 ori pe zi. Inhalația durează 5-10 minute, după care se stă în poziție de culcat 30 de minute.

Cumpără tinctura de propolis

Tinctura de Propolis

Tinctura de Propolis

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru alergii:

Alergii? Ia aceste 2 plante și nu vei mai avea nevoie de medicamente!
Gargara cu apă și sare – cel mai ieftin remediu pentru infecții în gât, alergii, probleme orale și gingivale 
Acizii grași Omega-3 reduc riscul de astm, rinită și alte alergii la copii
Chimenul negru – excelent pentru imunitate, diabet, obezitate, colesterol, alergii, infecții, cancer

Sursă articol: Dr. Virginia Faur, Alergia de sezon, Leacuri de Casă, de la lume adunate, Editura Medicală, București, 2023, pp. 22-24

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.