Sorbet de piersici – pentru o răcorire garantată! (doar 3 ingrediente)

Sorbetul este un desert de vară la fel de bun ca înghețata. Poate chiar mai savuros și mai răcoritor!

Este unul din primele deserturi congelate din lume. Se presupune că ar fi apărut pentru prima dată la romani și perși, în secolul I Î.Hr.

Sorbet

Sorbet reteta

Inclusiv împărații chinezi se delectau în trecut cu diverse preparate congelate.

CE ESTE SORBETUL?

Sorbetul este un preparat dulce, obținut din fructe, vinuri sau lichioruri. Acestea sunt congelate, iar apoi zdrobite în așchii/bucăți mici de gheață.

Cu alte cuvinte, sorbetul este un fel de gheață dulce zdrobită.

Este desertul ideal de vară, deoarece în această perioadă a anului găsim foarte multe fructe zemoase și aromate.

Răcorește instant corpul și potolește setea, fără să adauge multe calorii la dieta noastră.

ISTORIA DESERTURILOR CONGELATE

După căderea Imperiului Roman, sorbetul și înghețata se puteau găsi numai în Italia.

Începând cu secolul al 16-lea, deserturile congelate s-au răspândit în toată Europa. Iar în secolul al 17-lea, se puteau găsi deja pe străzile din Paris.

Sute de ani la rând, deserturile congelate au fost foarte scumpe. Aprovizionarea constantă cu gheață era dificilă în acea perioadă.

Problema s-a remediat spre sfârșitul anilor ’30, când au apărut tehnicile moderne de refrigerare.

Odată cu invenția mașinilor de făcut înghețată, sorbetul și înghețata au devenit ușor accesibile publicului larg.

Diversitatea ingredientelor și aromelor folosite a luat de asemenea o mare amploare.

Sorbetul și-a păstrat „prospețimea” și popularitatea până în zilele noastre. Cu toate acestea, înghețata este pe primul loc.

Sorbetul este preferat mai cu seamă de copii, dar și de persoanele care au intoleranță la lactoză.

Sorbetul se poate face ușor în casă. Veți vedea cât de simplu este totul. Aveți nevoie doar de fructe, apă și zahăr!

Nu vă trebuie mașină de înghețată sau vreun aparat special. În rândurile următoare vă prezentăm două rețetă, două moduri de a-l prepara.

SORBET DE PIERSICI – REȚETA 1

Durată de pregătire: 40 de minute
Timp de așteptare: 5 ore
Număr de porții: 4
Bucătărie: italiană
Nr. de calorii/porți: 238 kcal.

Ingrediente

  • 600 g de piersici fără sâmburi
  • 240 ml de apă
  • 200 g de zahăr

Mod de preparare

Pregătirea sorbetului începe cu o seară înainte, când trebuie să preparați siropul.

Puneți apa într-o cratiță, la foc mic. Adăugați zahărul și aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, fierbeți 15-20 de minute, până ajunge la consistența unui sirop.

Lăsați apoi siropul să se răcească, până a doua zi.

Spălați și tăiați piersicile. Scoateți sâmburii și curățați-le de coajă. Este important să le decojiți, ca să obțineți un sorbet mai fin.

Tăiați fructele cubulețe și cântăriți-le. Trebuie să aveți în jur de 600 de grame.

Pasați-le cu blenderul sau mixați-le în robot. Trebuie să rezulte un piure fin.

Adăugați apoi siropul de zahăr. Mixați din nou câteva secunde.

Transferați compoziția într-o caserolă cu capac. Dați-o la congelator.

După 30 de minute, scoateți caserola și amestecați compoziția cu o furculiță.

Dați din nou caserola la congelator. După alte 30 de minute, scoateți vasul și zdrobiți compoziția cu furculița.

Repetați acest procedeu de 5-6 ori, odată la 30 de minute.

La final veți obține un sorbet cremos și foarte fin.

Puteți sări peste această etapă dacă vreți un sorbet mai texturat, cu așchii de gheață.

Când sorbetul a căpătat consistența aceea cremoasă, dați-l din nou în congelator. Lăsați-l să stea încă 2-3 ore, ca să se stabilizeze.

Apoi îl puteți servi. Se extrage cu cupa de înghețată și se pune în boluri, pahare, sau în cornete pentru înghețată.

Sau îl puteți pune în forme speciale (gen sorbet pe băț), ca în poză:

Sorbet de piersici

Sorbet de piersici: Christian Weiten

SORBET DE PIERSICI – REȚETA 2

Ingrediente

  • 230 g de piersici
  • 3-4 linguri de sirop de zahăr sau miere/sirop de arțar
  • 1 linguriță de suc de lămâie

Mod de preparare

Preparați siropul din apă și zahăr la fel ca în în prima rețetă, prezentată mai sus.

Curățați piersicile de coajă, înlăturați sâmburii și tăiați-le bucăți mici.

Puneți-le într-o tavă sau într-o caserolă, tapetată cu hârtie de copt. Pe cât se poate, puneți-le într-un singur strat, ca să nu se lipească bucățile unele de altele și să le desfaceți greu după congelare.

Lăsați-le la congelator până se fac bocnă.

Puneți-le în vasul unui robot puternic, cu lama S. Pulsați de câteva ori să se zdrobească fructele în bucăți mici.

Incorporați apoi treptat siropul de zahăr. Adăugați câte 1 lingură pe rând, în timp ce pulsați, pentru a obține o pastă fină.

Adăugați apoi puțin suc de lămâie și porniți blenderul pentru câteva secunde, ca să omogenizeze compoziția.

Sorbetul este gata! Se pune în cupe și se servește imediat. Sau se păstrează la congelator.

ALTE FRUCTE DIN CARE PUTEȚI FACE SORBET

În acest mod puteți face sorbet și din alte fructe savuroase de vară, precum pepene galben, pepene verde, nectarine, zmeură, papaya, mango, kaki, ananas, căpșuni, kiwi, cireșe, vișine, alte fructe de pădure, etc.

Sorbet puteți face și din portocale, grepfrut, lămâie, banane, avocado, nucă de cocos sau chiar din dovleac.

Din fructele cu pulpa cremoasă (precum banane, mango, avocado) veți obține un sorbet mai cremos.

Puteți adăuga la mixare și câteva arome speciale, precum mentă, busuioc, scorțișoară, vanilie, ciocolată sau cacao.

Sau, de ce nu, puteți folosi două sau mai multe fructe combinate la același sorbet.

Puteți păstra diverse fructe în congelator, curățațe și tăiate mărunt, pentru a face din ele sorbet oricând doriți.

Sorbetul poate fi pregătit și când nu avem piersici sau alte fructe de sezon, din fructe gata congelate din magazin.

REȚETE SIMILARE

Granita de pepene verde – desert sicilian super-răcoritor!

Sorbet răcoritor de pepene galben și miere

Sorbet de căpșuni, fără zahăr (rețetă + beneficii)

Sorbet de nucă de cocos – alternativă dietetică la înghețata tradițională

SUGESTII

Dacă nu vreți să folosiți deloc zahăr la prepararea sorbetului, înlocuiți-l cu suc de portocale sau alt suc natural.

Sau puteți folosi, bineînțeles, miere, sirop de arțar sau de agave, sau alt îndulcitor dorit.

În acest caz, poate fi nevoie de puțin mai mult lichid (eventual puțină apă sau suc de fructe), pentru ca robotul să transforme bucățile de gheață într-o compoziție cremoasă.

Surse articol:

1. Ice Cream History, History of Sorbet: http://www.icecreamhistory.net/frozen-dessert-history/sorbet-history/
2. Ilchiccodimais, Sorbet de piersici, Giallo Zafferano:: https://blog.giallozafferano.it/ilchiccodimais/sorbetto-alla-pesca-ricetta-con-e-senza-gelatiera/
3. Dini K., Easy Fruit Sorbet (Only 3 Ingredients and So Many Flavors), The Flavor Blender: https://www.theflavorbender.com/easy-fruit-sorbet-only-3-ingredients-and-so-many-flavors/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.