SORBET de nucă de COCOS – alternativă dietetică la înghețata tradițională (rețetă + beneficii)

Sorbetul este unul din cele mai simple deserturi de vară. Nu la fel de cremoasă ca o înghețată, dar mai răcoritoare și mai ușoară.

Deși sorbetul nu se prepară cu lactate, în această rețetă se folosește lapte vegetal, pentru a-i da o textură mai cremoasă și o aromă specifică de cocos.

Sursă: ohmydish.nl

Sorbetul poate fi preparat și servit ca o alternativă dietetică la înghețata tradițională, care are un conținut mai ridicat în grăsimi de origine animală.

Ingredientul principal al acestei rețete este cocosul. Grăsimile pe care acesta le conține nu afectează greutatea corporală sau sănătatea. Dimpotrivă, un studiu realizat de cercetătorii spanioli a arătat că uleiul de cocos nu cauzează dislipidemie, ci ajută la diminuarea obezității abdominale.

Grăsimile din nuca de cocos reduc cantitatea de grăsime acumulată la nivelul stomacului (grăsime abdominală), stimulează metabolismul și arderea caloriilor, întrucât ficatul folosește aceste grăsimi pentru energie.

Nuca de cocos conține fibre, 17 aminoacizi, fier, potasiu și acid folic (vitamina B9).

____________________

Sorbet de cocos – rețetă

Ingrediente

• 250 g de nucă de cocos proaspătă
• 50 g de fulgi de cocos (uscați)
• 60 g de lapte de cocos
• 100 ml de lapte vegetal
• 500 ml de apă
• 150 g de zahăr
• 1 lingură de rom

Preparare

Mai întâi trebuie să preparați un sirop din apă și zahăr. Puneți ambele ingrediente într-o oală, pe aragaz. Dați focul la mediu și fierbeți 10 minute. Luați vasul de pe foc și lăsați siropul la răcorit preț de 5 minute.

Extrageți pulpa de la o nucă de cocos, cântăriți 250 de grame și tăiați-o sau rupeți-o bucăți mici. Puneți-o într-un blender sau robot de bucătărie împreună cu laptele de cocos, fulgii uscați de cocos și laptele vegetal.

Mixați câteva secunde până rezultă o compoziție cremoasă. Incorporați-o în siropul răcorit. Adăugați romul și amestecați până la omogenizare.

Acoperiți vasul cu un capac și lăsați crema în repaus timp de o oră.

Strecurați crema printr-un tifon, storcându-l bine pentru a extrage cât mai mult lichid. Dacă folosiți sită, presați compoziția cu dosul unei linguri.

Transferați lichidul rezultat într-un recipient (preferabil din inox), ținut în prealabil în congelator jumătate de oră.

Nivelați și introduceți vasul în congelator. Scoateți-l la fiecare 40 de minute și amestecați energic în compoziție, pentru a preveni formarea de ace. Faceți acest lucru de 4 ori.

Sorbetul de cocos se servește ca o înghețată, simplu sau cu un topping preferat: sos de ciocolată, sirop de fructe, miere etc.

____________________

Surse:

1. One Green Planet, Why Coconut is Packed With Benefits for Your Muscles and More: http://www.onegreenplanet.org/natural-health/why-you-should-eat-coconut-for-strong-muscles-and-more/

2. Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM., Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity, Lipids. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058

3. Laura Adamache, Sorbet de nucă de cocos: https://www.lauraadamache.ro/2015/05/sorbet-de-nuca-de-cocos.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.