Pâinea „minune”, care se coace în borcan și rezistă până la 1 an! Rețetă revoluționară

Rețeta de pâine pe care v-o prezentăm în rândurile de mai jos este cu adevărat revoluționară.

Poate fi numită pe bună dreptate o pâine-„minune”, deoarece se face într-un borcan și rezistă câteva luni bune, chiar și un an!

Painea minune reteta

Painea minune: Weltverborgen

Pâinea minune, coaptă în borcan

Este realmente o pâine autentică, foarte hrănitoare, întrucât conține numeroase semințe. Nu trebuie să folosiți făină albă de grâu. Se prepară din fulgi de ovăz. Nu necesită frământare.

Întrucât are o durată mare de viață, o puteți pregăti în avans, pentru a avea tot timpul pâine proaspătă în casă.

Cum se face pâinea minune – rețetă

Lista ingredientelor este orientativă. Aveți libertate totală să înlocuiți un ingredient cu altul, să excludeți anumite semințe sau să adăugați altele, după preferință și posibilități.

De asemenea, puteți mări cantitatea ingredientelor pentru a obține o cantitate mai mare de pâine.

Vom prezenta rețeta originală și modul în care o prepară autoarea.

Ingrediente

  • 120 g de fulgi de ovăz (v-i recomand pe aceștia fără gluten
  • 100 g de semințe de floarea-soarelui
  • 80 g de semințe de in (40 g de semințe întregi + 40 g de semințe măcinate)
  • 40 g de alune
  • 40 g de semințe de dovleac
  • 15 g de tărâțe de psyllium
  • 15 g de semințe de chia
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de sirop de agave (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • 250-280 ml de apă caldă

Ingredientele sunt pentru un borcan de 850 ml. Autoarea folosește un borcan de sticlă termorezistent. Capacul este prevăzut cu garnitură de cauciuc și două cleme sau clipsuri de mental, care îl închid etanș.

Se poate procura din hypermarketuri sau online, din magazine cu produse de uz casnic. Se numește „borcan de conserve” sau „borcan cu închidere ermetică”. Se folosește de regulă la gemuri și conserve.

Vă lăsăm aici două link-uri pe care le puteți accesa pentru a vedea cum arată:

Borcan de conserve de 500 ml la 17 lei – apasă AICI
Borcan ermetic de 2 litri la 20 de lei – apasă AICI

Cum se prepară aluatul

Puneți toate ingredientele într-un bol. Autoarea a folosit 60 g de ovăz fin + 60 g de ovăz mai mașcat.

Amestecați cu mâna și lăsați compoziția la înmuiat pentru 1-2 ore. În acest interval, ovăzul și semințele se vor hidrata, se vor umfla și vor absorbi lichidul. Astfel, aluatul final va fi foarte bine legat.

Ungeți borcanul cu puțin ulei, doar pe fund (dar puteți unge și pereții).

Cum se introduce în borcan

Luați aluatul cu mâna și îndesați-l în borcan. Presați bine cu pumnul, astfel încât să nu existe goluri. În caz contrar, pâinea se va sfărâma când o tăiați.

Când ați terminat de introdus aluatul în borcan, umeziți dosul unei linguri cu apă și nivelați deasupra. Verificați ca în borcan să nu existe goluri de aer.

Ștergeți pereții borcanului dacă s-au murdărit. Puneți capacul, fără să îl închideți încă ermetic. Lăsați aluatul în repaos încă 1-2 ore, să se înmoaie bine semințele.

Painea coapta in borcan

Painea coapta in borcan: Weltverborgen

Cum se coace pâine la borcan

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, cu căldură și sus și jos. Luați capacul de pe borcan și introduceți-l în cuptor. Coaceți pâinea fără capac!

Această pâine are nevoie de o durată de coacere de 70 de minute. Este gata când a prins o culoare aurie-maro.

Turnați puțină apă fierbinte într-un castron și introduceți capacul și garnitura în ea. Scoateți borcanul cu o mănușă.

Painea minune reteta

Painea minune reteta: Weltverborgen

Cum se păstrează pâinea făcută la borcan

Dacă vreți să păstrați pâinea mai mult timp, iată cum trebuie să procedați:

  • scoateți capacul și garnitura din apă
  • puneți garnitura la capac și așezați capacul pe borcanul fierbinte
  • prindeți-l cu clemele sau clipsurile de metal
  • întoarceți borcanul și lăsați-l așa
  • astfel pâinea rezistă câteva săptămâni

Dacă vreți să reziste câteva luni sau chiar un an și mai mult, introduceți borcanul (în picioare) într-o tăviță cu apă fierbinte (4 cm. înălțime).

Dați tava în cuptor la 130 de grade și lăsați pâinea 30-40 de minute.

Este recomandat să măriți consumul de apă când creșteți aportul de fibre în dietă, ca în cazul acestei pâini.

Vezi rețeta video aici:

Sursă: Weltverborgen, Pâine într-un pahar, mereu proaspătă și suculentă: https://www.youtube.com/watch?v=ZPuPGF3ebG4&t=390s&ab_channel=Weltverborgen

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.