Cum să faci unt vegetal în casă – alternativă sănătoasă la margarină

Deși pare un produs greu de copiat în variantă vegenă, untul vegetal este foarte la modă. Unii au descoperit câteva moduri prin care îl putem realiza acasă.

În majoritatea rețetelor de unt de post se folosește caju sau ulei de cocos. Rezultatul este un produs sănătos și hrănitor, mult mai bun decât margarina.

Unt de post reteta

Unt de post reteta: VeganBaking.net-Flickr

Unt vegetal – rețeta 1

Această rețetă este mai simplă, întrucât ingredientele sunt ușor accesibile pentru toți.

Caju este un tip de nucă albă, care se găsește în comerț. După ce este hidratată câteva ore în apă, se dă prin blender și se transformă într-o cremă fină.

Este ideală pentru tot felul de surogate ale produselor lactate: smântână, brânză, crème pentru prăjituri, sosuri pentru paste și așa mai departe.

Ingrediente

  • 130 g de ulei de cocos
  • 70 ml de lapte de soia (fără zahăr)
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de oțet
  • 10 g de fulgi de drojdie inactivi
  • 5 g linguriță de sare
  • 1 vârf de linguriță de turmeric (pentru culoare)

Metodă de preparare

Cântăriți ingredientele cu un cântar de bucătărie. Dacă nu aveți, rotunjiți cantitățile pentru a le putea măsura mai ușor.

Puneți cele două tipuri de ulei într-un blender cu putere mare.

Adăugați restul ingredientelor și mixați câteva secunde, cât să se omogenizeze.

Trebuie să rezulte o pastă lichidă. Dacă ingredientele se separă, lăsați compoziția la răcorit, apoi încercați din nou.

Turnați compoziția de unt într-o caserolă sau în formele dorite. Introduceți-le în frigider. După circa o oră devine solidă și arată ca un unt.

Ideal ar fi să îl lăsați la întărit peste noapte.

Citește și – Cum să faci unt din nuci românești – bogat în Omega-3, proteine și vitamine

Unt vegan – rețeta 2

Această rețetă se face cu două ingrediente-cheie: nuci caju și o capsulă de probiotice.

Uleiul de cocos, are caracteristici care îl fac potrivit pentru untul vegan. Se întărește la temperaturi mici și arată exact ca un unt. De aceea uleiului de cocos solid i se mai spune unt de cocos.

Ingrediente

  • 75 g de nuci caju crude
  • 160 ml de apă
  • 1 capsulă de probiotice cu Acidophilus
  • 250 g de ulei de cocos
  • 64 g de ulei neutru (ulei de rapiță, de floarea-soarelui)
  • ¼ linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți nucile caju într-un bol și turnați apă peste ele, cât să le acopere. Lăsați-le la hidratat o noapte întreagă.

Dacă vă grăbiți, turnați peste ele apă clocotită. Se vor înmuia mai repede și veți putea face rețeta mai curând.

Trebuie să clătiți apoi caju-ul și să îl amestecați într-un blender împreună cu apa și capsule de probiotice.

Mixați până când obțineți o compoziție fină, fără bucăți de caju.

Turnați pasta într-un borcan. Puneți un tifon pe gura borcanului și legați-l.

Lăsați pasta de caju pe masa din bucătărie minim 24 de ore. În acest interval, pasta va intra într-un proces de fermentare și se va acri puțin la gust.

Când pasta de caju este gata, continuați rețeta. Topiți uleiul de cocos (dacă este solid) și adăugați-l într-un pahar înalt de plastic. Puneți peste el pasta de caju fermentată, uleiul neutru și sarea.

Introduceți un mixer vertical (blender manual). În primele 30 de secunde de mixare trebuie să țineți blenderul pe fundul paharului în poziție fixă, fără să îl mișcați.

După aceea, puteți face mișcări de jos în sus în timp ce mișcați. Acest lucru ajută la îngroșarea compoziției.

Trebuie să obțineți la final o cremă groasă. Transferați-o într-o caserolă sau în alte forme.

Introduceți-o în frigider și așteptați să se solidifice.

Untul vegan astfel obținut poate fi consumat în termen de o săptămână. Dacă vreți să reziste mai mult, țineți-l în congelator.

Citește și – Cum să obții unt de cocos dintr-o nucă de cocos – rețetă simplă

Sugestii de servire

Untul vegetal poate fi folosit la tartine sau adăugat în rețetele care necesită acest ingredient.

O altă idee ar fi să îi adăugați puțină cacao sau ciocolată și un îndulcitor, și să îl transformați în unt de ciocolată.

Dacă intenționați să îl serviți ca atare, scoateți-l din frigider cu ceva timp înainte, ca să se înmoaie și să fie mai ușor de întins pe pâine.

Citește și – Cum să folosești bananele în locul oului sau untului sau la gătit

Surse articol:

1. Chef Nicolaie Tomescu, Unt de Post – Unt Vegan: https://chefnicolaietomescu.ro/reteta/unt-de-post-unt-vegan/
2. CruF, Unt Vegan – 4 ingrediente: https://www.youtube.com/watch?v=noHzwY3gYhI&ab_channel=CruF

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.