Cum să faci unt din nuci românești – bogat în Omega-3, proteine și vitamine

Dacă ai deschis acest articol din curiozitatea de a afla cum se face untul din nuci românești, vei avea supriza să găsești mult mai multe informații prețioase.

Conținutul nutrițional al nucilor românești este impresionant. De aceea merită să le incluzi mai des în alimentație. Mai ales sub forma acestui unt gustos!

Cum sa faci unt din nuci romanesti

Cum sa faci unt din nuci romanesti: 8photoRacool-studio – Freepik.com

Nucile românești – informații nutriționale

Potrivit „Nutrition & You”, 100 de grame de nuci oferă diverși nutrienți în cantități considerabile:

Grăsimi – 217% din doza zilnică recomandată
Vitamina E – 139% din DZR
Cupru – 167% din DZR
Mangan – 148% din DZR
Fosfor – 49% din DZR
Vitamina B6 – 41% din DZR
Magneziu – 39,5% din DZR
Fier – 36% din DZR
Calorii – 33% din DZR
Vitamina B1 – 28% din DZR
Zinc – 28% din DZR
Proteine – 27% din DZR
Acid folic – 24% din DZR
Fibre – 18% din DZR
Vitamina B2 – 11,5% din DZR
Carbohidrați – 11% din DZR
Vitamina B5 – 11% din DZR
Calciu – 10% din DZR
Seleniu – 9% din DZR
Potasiu – 9% din DZR
Vitamina B3 – 7% din DZR

Nucile au o densitate energetică ridicată. Sunt o gustare hrănitoare și sățioasă.

Grăsimile din nuci protejează inima, vasele sangvine și neuronii

Grăsimile pe care le conțin sunt sănătoase: Omega-3 (acid linoleic, alfa-linoleic, acid arachidonic, și acizi grași mononesaturați în proporție de 72% (acid oleic).

O mână de nuci (25 g) acoperă 90% din doza zilnică necesară de Omega-3.

Aceste grăsimi au efecte antiinflamatoare și cardioprotectoare.

Citește și – Femeile care mănâncă o mână de nuci pe săptămână sunt mai active și puternice la bătrânețe (studii)

Ajută la prevenirea afecțiunilor arterelor coronariene, a hipertensiunii arteriale și a accidentelor vasculare cerebrale.

Studiile au arătat că îmbunătățesc profilul lipidelor din sânge, favorizând scăderea colesterolului.

Pe lângă vitamina E, nucile conțin și alți antioxidanți importanți, precum acid elagic, melatonină, carotenoide sau polifenoli.

Acești compuși au efecte benefice în bolile neurologice, inflamații, îmbătrânire și cancer.

Consumul regulat de nuci poate ajuta la conservarea funcțiilor cognitive și combaterea demenței.

Nucile pot întârzia apariția acestei boli sau chiar încetini progresia ei, datorită faptului că reduc daunele oxidative, măresc apărarea antioxidantă și scad inflamația la nivel neuronal.

Studiile pe animale și oameni au arătat că dietele care conțin nuci ajută la scăderea riscului de Parkinson, depresie și diabet de tip 2.

Citește și – Nucile și uleiul de nucă pot preveni ateroscleroza

Cum să faci unt de nuci românești – rețetă

Untul de nuci se obține din nuci rumenite sau prăjite – în cuptor sau în tigaie, fără ulei.

Se dau apoi printr-un blender de viteză mare până se fac pastă. În prima fază, nucile se mărunțesc. Continuând să le mixăm, vor începe să elibereze uleiul lor natural, transformându-se într-o pastă untoasă.

Puneți o cană de nuci crude, nesărate, în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Rumeniți-le 12 minute la 150 de grade Celsius.

Nu le lăsați prea mult, ca să nu riscați să le ardeți.

După ce s-au răcorit puțin, se pun în vasul blenderului și se mixează un minut. Desfaceți capacul robotului și adunați nucile de pe pereți cu o spatulă.

Mixați din nou alte câteva minute, curățind regulat pereții de nuci.

După circa 12 minute de mixare, untul este gata. Trebuie să aibă o consistență lichidă, care curge din lingură.

Citește și – Miere cu nuci – medicament întăritor pentru cei slăbiți, fără energie

După metoda de mai sus puteți prepara de asemenea unt de alune, arahide, migdale sau diverse tipuri de semințe.

Idei de servire a untului de nuci

Nucile nu îngrașă, dacă sunt consumate cu moderație. Dimpotrivă, ajută la controlul greutății corporale.

Untul de nuci poate fi uns pe pâine prăjită, pe crackers, pe felii de mere sau alte fructe.

Dacă vi se pare prea concentrat la gust, îl puteți „dilua” cu alte ingrediente opționale.

De pildă, puteți să îi puneți sare sau miere, pudră de cacao sau de roșcove. Îl puteți aromatiza cu esență de rom sau vanilie, cu scorțișoară sau nucșoară.

Îl puteți folosi inclusiv la gătit, în locul untului obișnuit sau al uleiului.

Ungeți cu el clătite sau lipii și umpleți-le cu banane sau alte fructe.

Utilizați-l ca umplutură la cozonaci, cornuri, rulouri etc.

Se păstrează în frigider. Are o durabilitate lungă.

Citește și – Batoane de post, din curmale și nuci

Surse articol:

1. Nutrition and You, Walnuts Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/walnuts.html
2. Abha Chauhan and Ved Chauhan, Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health, Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 550: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071526/
3. Brandi, How to Make Walnut Butter, The Vegan 8: https://thevegan8.com/how-to-make-walnut-butter/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.