Miere cu nuci – medicament întăritor pentru cei slăbiți, fără energie

Articol documentat

Probabil ați auzit că amestecul de miere cu nuci este foarte bun la gust și totodată bun pentru sănătate. Oamenii de știință și nutriționiștii consideră nucile un aliment funcțional.

Alimente funcționale sunt cele care au beneficii nu doar nutriționale, ci și terapeutice.

Miere cu nuci reteta si beneficii

Miere cu nuci reteta si beneficii: Freepik – www.freepik.com

Ce conțin nucile

Nucile au o densitate energetică foarte mare. Iată cum arată profilul nutrițional din 100 de grame de nuci:

Grăsimi – 217% din doza zilnică recomandată (DZR)
Cupru – 167% din DZR
Mangan – 148% din DZR
Vitamina E – 139% din DZR
Fosfor – 49% din DZR
Vitamina B6 – 41% din DZR
Magneziu – 39,5% din DZR
Fier – 36% din DZR
Energie – 33% din DZR
Zinc – 28% din DZR
Vitamina B1 – 28% din DZR
Proteine – 27% din DZR
Acid folic – 24% din DZR
Fibre – 18% din DZR

Deși sunt foarte bogate în calorii, studiile sugerează că organismul absoarbe mai puțină energie din ele decât ne-am putea aștepta în mod normal.

Ce beneficii au nucile

Consumul de nuci poate ține apetitul sub control și scade senzația de foame, datorită conținutului bogat în proteine, grăsimi sănătoase și fibre.

Investigațiile au arătat că nucile activează o zonă din creier asociată cu o rezistență crescută la mâncărurile tentante, precum cartofi prăjiți sau prăjituri.

Studiile observaționale arată că nucile ajută la controlul greutății corporale și implicit la scăderea riscului de diabet de tip 2.

Servite zilnic, nucile ameliorează sindromul metabolic. 45 de grame de nuci pe zi, timp de 16 săptămâni, a redus glucoza a jeun și a îmbunătățit nivelul colesterolului HDL.

Citește și: Nucile scad riscul bolilor cardiace fără să afecteze greutatea corporală

O mână de nuci (25 g.) poate acoperi de asemenea 90% din doza zilnică necesară de Omega-3. Studiile au arătat că acești acizi grași esențiali:

» au efecte antiinflamatoare
» îmbunătățesc profilul lipidelor din sânge
» scad tensiunea arterială
» previn riscul bolilor coronariene
» scad riscul accidentelor vasculare cerebrale
» protejează împotriva cancerului de sân și de prostată

Un studiu a arătat că acidul afla-linoleic din nuci are efecte anti-aritmice și reduce incidența infarctului miocardic fatal.

Fitosterolii contribuie la scăderea colesterolului, iar mineralele pe care le conțin îmbunătățesc sănătatea cardiometabolică.

Cercetările au arătat că consumul de nuci scade tensiunea arterială sistolică la vârstnici, mai ales la cei cu hipertensiune ușoară.

Grăsimile polinesaturate din nuci au beneficii și pentru creier. aceștia reduc încărcătura oxidantă și inflamatorie din celulele cerebrale, îmbunătățesc semnalizarea inter-neuronală și cresc neurogeneza (procesul de creștere a țesutului nervos).

Consumul regulat de nuci (30-60 g pe zi) poate întârzia apariția bolilor degenerative asociate cu vârsta înaintată. La persoanele cu risc crescut, nucile încetinesc declinul cognitiv.

Citește și: Femeile care mănâncă nuci de 2 ori pe săptămână îmbătrânesc mai sănătos

Totodată, nucile au efecte antidepresive. Comparativ cu non-consumatorii de nuci, participanții care au mâncat nuci au raportat mai multă energie, mai puțină deznădejde și un interes mai mare în a desfășura anumite activități.

Miere cu nuci – rețetă

Umpleți un borcan pe trei sferturi cu miez de nucă. Completați până sus cu miere de albine. Cea mai bună este mierea polifloră. Amestecați cu o lingură de plastic. Închideți capacul strâns și lăsați borcanul stă stea cu capul în jos pentru ca miezul să se pătrundă bine de miere.

În acest amestec puteți adăuga și alte ingrediente, precum pudră de scorțișoară, ghimbir sau cacao, stafide, caise, curmale sau prune uscate.

Academicianul Ovidiu Bojor spune în una din cărțile sale că mierea amestecată în cantități egale cu miez de nucă este un aliment energetic aproape complet!

Autorul menționează efectele benefice ale consumului de miez de nucă în:

» slăbiciune, lipsă de vitalitate
» convalescență
» copilărie
» senilitate

 

 

Surse bibliografice:

1. Effect of a 2-year diet intervention with walnuts on cognitive decline. Sala-Vila A, Valls-Pedret C, Rajaram S, Coll-Padrós N, Cofán M, Serra-Mir M, Pérez-Heras AM, Roth I, Freitas-Simoes TM, Doménech M, Calvo C, López-Illamola A, Bitok E, Buxton NK, Huey L, Arechiga A, Oda K, Lee GJ, Corella D, Vaqué-Alcázar L, Sala-Llonch R, Bartrés-Faz D, Sabaté J, Ros E, The Walnuts And Healthy Aging (WAHA) study: a randomized controlled trial, Am J Clin Nutr. 2020 Mar 1;111(3):590-600. doi: 10.1093/ajcn/nqz328: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31912155
2. Lenore Arab, Rong Guo, and David Elashoff, Lower Depression Scores among Walnut Consumers in NHANES, Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 275: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413101/
3. Juranović Cindrić I, Zeiner M, Hlebec, Mineral Composition of Elements in Walnuts and Walnut Oils, Int J Environ Res Public Health. 2018 Nov 27;15(12). pii: E2674. doi: 10.3390/ijerph15122674: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30486463
4. Poulose SM, Miller MG, Shukitt-Hale B., Role of walnuts in maintaining brain health with age, J Nutr. 2014 Apr;144(4 Suppl):561S-566S. doi: 10.3945/jn.113.184838. Epub 2014 Feb 5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500933
5. Sujatha Rajaram, Cinta Valls-Pedret, Montserrat Cofán, Joan Sabaté, Mercè Serra-Mir, Ana M. Pérez-Heras, Adam Arechiga, Ricardo P. Casaroli-Marano, Socorro Alforja, Aleix Sala-Vila, Mónica Doménech, Irene Roth, Tania M. Freitas-Simoes, Carlos Calvo, Anna López-Illamola,Ella Haddad, Edward Bitok, Natalie Kazzi, Lynnley Huey, Joseph Fan, and Emilio Ros, The Walnuts and Healthy Aging Study (WAHA): Protocol for a Nutritional Intervention Trial with Walnuts on Brain Aging, Front Aging Neurosci. 2016; 8: 333: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222811/
6. Hwang HJ, Liu Y, Kim HS, Lee H, Lim Y, Park H, Daily walnut intake improves metabolic syndrome status and increases circulating adiponectin levels: randomized controlled crossover trial, Nutr Res Pract. 2019 Apr;13(2):105-114. doi: 10.4162/nrp.2019.13.2.105. Epub 2019 Feb 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30984354
7. Ros E, Izquierdo-Pulido M, Sala-Vila A, Beneficial effects of walnut consumption on human health: role of micronutrients, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2018 Nov;21(6):498-504: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30199393
8. Mónica Domènech, Mercè Serra-Mir, Irene Roth, Tania Freitas-Simoes, Cinta Valls-Pedret, Montserrat Cofán, Anna López, Aleix Sala-Vila, Carlos Calvo, Sujatha Rajaram, Joan Sabaté, and Emilio Ros, Effect of a Walnut Diet on Office and 24-Hour Ambulatory Blood Pressure in Elderly Individuals, Findings From the WAHA Randomized Trial, Hypertension. 2019 May; 73(5): 1049–1057: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6467552/
9. Heal with Honey, Honey and walnuts health benefits: treat anemia, stomach ulcers, high blood pressure: https://healthywithhoney.com/honey-and-walnuts-health-benefits-treat-anemia-stomach-ulcers-high-blood-pressure-and-make-a-reliable-aphrodisiac/
10. Marsha McCulloch, 13 Proven Health Benefits of Walnuts, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts#section1
11. Nutrition and You, Walnuts Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/walnuts.html
12. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Nucul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 69

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.