Cum să faci lapte din nuci cu cacao – un stimulent delicios pentru creier

Unul din cele mai prețioase organe, care necesită atenția noastră în ceea ce privește nutriția și stilul de viață este creierul.

Așa cum spun experții, creierul iubește antioxidanții, ciocolata și dulciurile – dar cele sănătoase. 

Lapte din nuci cu cacao - stimulent pentru creier

Imagine cu titlu sugestiv: Lapte din nuci cu cacao – stimulent pentru creier: Freepik.com

În acest articol vă arătăm o rețetă simplă, de lapte din nuci și cacao, pe care o puteți prepara pentru creierul vostru. Dați-i această băutură la micul-dejun și va fi fericit!

Laptele vegetal din magazine este dăunător

Foarte multe persoane au problemă cu lactoza sau cu hormonii din lactatele de vacă și caută alternative vegetale.

Ați citit vreodată eticheta unui lapte vegetal din magazin? Acesta conține un procent foarte mic de ingredient principal și foarte multe E-uri.

De multe ori, alimentul principal (soia, migdale, orez) este conținut în acel lapte doar în proporție de 2%. Restul înseamnă apă, emulgatori, uleiuri sau grăsimi vegetale (nocive), caragenan, lecitină de soia, arome, zahăr și conservanți.

Laptele vegetal poate fi făcut în casă

De ce să dați bani pe astfel de produse scumpe, fără valoare nutritivă, când vă puteți prepara propriul lapte vegetal în casă.

Aveți control deplin asupra ingredientelor folosite. Chiar puteți îndulci laptele în mod natural. Puteți folosi fructe oleaginoase crude (migdale, nuci, alune, caju), semințe crude, ovăz, sau leguminoase.

Nucile noastre românești sunt o sursă valoroasă de proteine și sunt mai ieftine decât alte nuci exotice. Constituie o materie primă excelentă pentru laptele vegetal.

Lapte din nuci și cacao – rețetă

Ingrediente

  • 230-250 g de miez de nucă crud
  • 1 litru de apă filtrată
  • 4-6 curmale moi
  • 2 linguri de pudră de cacao (sau carob)
  • opțional: 1 praf de scorțișoară

Mod de preparare

Începeți prin a spăla nucile cu o soluție din bicarbonat și apă. Clătiți-le bine și turnați-le într-un bol. Acoperiți-le cu apă și lăsați-le la hidratat minim 8 ore. Scurgeți apa și clătiți-le din nou cu apă curată.

Clătiți și curmalele. Dacă acestea sunt uscate, va trebui să le înmuiați împreună cu nucile. Scoateți sâmburii dacă au.

Puneți miezul de nucă în vasul blenderului/robotului împreună cu cantitatea de apă indicată în lista de ingrediente.

Mixați la viteză mare timp de circa 2 minute, sau până când nucile se macină complet. trebuie să obțineți o compoziție albicioasă, cu multă spumă deasupra.

Turnați laptele printr-un tifon sau săculeț special pentru lapte vegetal. Stoarceți bine săculețul pentru a extrage tot lichidul. Va trebui să faceți acest lucru în mai multe runde, până terminați toată cantitatea de lapte.

Clătiți vasul blenderului și turnați laptele strecurat. Adăugați curmalele și pudra de cacao. Se poate adăuga și scorțișoară sau pudră/extract de vanilie. Mixați încă 30 de secunde, doar pentru a omogeniza ingredientele.

Turnați laptele într-o sticlă din sticlă sau într-un borcan. Se păstrează la frigider și se consumă într-un timp cât mai rapid.

Este un lapte delicios, cu gust de ciocolată și caramel (de la curmale). Se poate bea ca atare, sau se poate utiliza în diferite preparate dulci.

Beneficii

Nucile se numără printre alimentele preferate ale creierului. Acestea conțin acizi grași esențiali Omega-3, proteine, fibre și minerale.

Un studiu amplu realizat de Universitatea Harvard a arătat că marii consumatori de nuci au o longevitate mai mare. Persoanele care au mâncat nuci au avut o rată de deces cu 20% mai mică decât non-consumatorii.

Nucile conțin acid docosahaexonic (DHA), un acid Omega-3 care protejează creierul începând de la naștere și până la bătrânețe.

DHA îmbunătățește funcțiile cognitive la adulți și previne sau chiar atenuează declinul cognitiv asociat cu vârsta înaintată.

Mamele care consumă DHA pe perioada sarcinii dau naștere la copii mai inteligenți. Doar 25 de grame de nuci acoperă 100% din doza zilnică recomandată de DHA.

Nucile sunt de asemenea benefice pentru persoanele hipertensive deoarece scad tensiunea arteriaală.

De ce iubește creierul ciocolata și produsele din cacao? Pentru că acestea sunt bogate în antioxidanți. stimulează circulația sângelui la nivel cerebral. Conțin magneziu, fibre și fier.

Este indicat să folosiți o pudră de cacao neprocesată, cât mai de calitate. Evitați mărcile de cacao foarte degresată.

Inclusiv curmalele – care sunt adăugate în această rețetă ca îndulcitor – au beneficii pentru creier. Acestea conțin colină și flavonoide. Colina este o vitamină B care sprijină procesele de învățare și memorare.

Consumate cu regularitate, curmalele pot preveni bolile neurodegenerative, precum Alzheimer. La fel ca nucile, măresc performanța cognitivă. Curmalele au efect antiinflamator și pot preveni formarea de plăci în creier.

Flavonoidele au de asemenea proprietăți antiinflamatoare. Aceste substanțe antioxidante reduc riscul de Alzheimer, diabet și unele tipuri de cancer.

Articole similare

Vă recomand și alte articole utile despre sănătatea creierului:

Nucile și fructele de pădure îmbunătățesc funcția creierului și întârzia îmbătrânirea acestuia
Turmericul stimulează regenerarea neuronilor și repararea creierului (studii)
Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale
Busuiocul protejează celulele creierului împotriva demenței

Surse articol:

1. Essenwell Home Cooking, Proven brain booster-cacao walnut milk: https://www.youtube.com/watch?v=PWfLBWTukz4&ab_channel=EssenwellHomeCooking
2. Brain HQ, Going nuts for brain health: https://www.brainhq.com/brain-resources/brain-healthy-foods-nutrition/nuts-brain-health/
3. Andrada Lăcătuș, Laptele vegetal, toxic pentru organism dacă conține aceste ingrediente, Doctorul Zilei: https://www.doctorulzilei.ro/atentie-la-eticheta-laptele-vegetal-toxic-pentru-organism-daca-include-aceste-ingrediente-iata-ce-trebuie-sa-eviti/
4. Nikita Toshi, 15 amazing health benefits of dates, Pharmeasy: https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-dates/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.