Nucile și uleiul de nucă pot preveni ateroscleroza

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Efectele cardio-protectoare ale nucilor și constituenților lor sunt bine documentat. Ele se datorează în mare parte acizilor grași polinesaturați, dar și polifenolilor pe care îi conțin.

Cei care consumă în mod regulat nuci sunt mai feriți de boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.

ulei de nuci pentru inima si artere

Ulei de nuci pentru inima si artere

Nucile scad considerabil riscul de apariție a aterosclerozei

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Maastricht au investigat beneficiile nucilor pe șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Moleculele grase din mâncărurile bogate în grăsimi declanșează o reacție inflamatorie care reduce elasticitatea arterelor. În timp, aceste daune pot contribui la întărirea arterelor, apariția aterosclerozei și a altor boli de inimă.

Experimentul de față a constat în administrarea a 2 suplimente diferite. Animalele au primit nuci sau ulei de nuci. Iar grupul de control a primit ulei de floarea-soarelui ca placebo.

Citește și – O mână de nuci pe zi îmbunătățește starea de spirit și previne deteriorarea creierului

Experimentul a durat 2 luni. Potrivit rezultatelor, consumul de nuci:

– a redus cu 55% dezvoltarea plăcii aterosclerotice în arca aortică;
– a scăzut nivelurile plasmatice de colesterol, trigliceride și protrombină cu 36%, 23% și respectiv cu 21%
– a diminuat acumularea de grăsimi în ficat
– a crescut capacitatea antioxidantă din plasmă

Uleiul de nucă nu a produs modificări notabile la nivelul acestor parametri.

Aceste rezultate indică faptul că nucile în sine au efecte atero-protectoare. Influențează în mod pozitiv metabolismul grăsimilor din sânge și dezvoltarea plăcii aterosclerotice și metabolismul lipidelor.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical „Thrombosis Research” în anul 2013.

Nucile atenuează hiperlipidemia în diabet

În 2017 a apărut un alt studiu în „Nutriton & Diabetes”, care a arătat că uleiul de nuci administrat zilnic îmbunătățește profilul lipidelor la persoanele cu diabet de tip 2.

El poate fi asociat cu o scădere a factorilor de risc ai bolilor arterelor coronariene.

Toate fructele oleaginoase au un profil nutrițional favorabil sistemului cardiovascular.

Citește și – Consumul de nuci previne sindromul metabolic și obezitatea

Nucile scad inflamațiile, coesterolul și tensunea arterială

Nucile în special conțin acizi grași esențiali, L-arginină, fibre, acid folic și antioxidanți. Dr. A. Vogel de la Universitatea din Maryland este de părere că acizii Omega-3 care se găsesc în nuci, uleiul de rapiță și uleiul de in sunt responsabili pentru efectele protectoare la nivel vascular.

Acidul alfa-linoleic este de altfel cel care conferă nucilor proprietăți anti-aterogene. Acesta poate preveni decesul subit provocat de aritmia cardiacă severă.

Potrivit unei cercetări apărute în 2014 în „Journal of Nutrition”, nucile pot reduce colesterolul (cu 9-16%) și tensiunea arterială diastolică (cu 2-3 mmHg).

Nucile îmbunătățesc funcția endotelială, reduc stresul oxidativ și inflamația.

Citește și – Femeile care mănâncă nuci de 2 ori pe săptămână îmbătrânesc mai sănătos

Sfaturi de consum

42 de grame de nuci pe zi în cadrul unei diete sănătoase pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Aceste beneficii pot fi obținute și prin consumul a 4-5 porții de nuci pe săptămână (o porție înseamnă 12-14 jumătăți de nuci).

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă, în baza studiilor recente, administrarea uleiului de nuci în locul altor tipuri de ulei pentru prevenirea aterosclerozei.

În acest domeniu, uleiul de nucă este mai bun decât uleiul de măsline.

Citește și – Miere cu nuci – medicament întăritor pentru cei slăbiți, fără energie

Surse articol:

1. Reyhan Nergiz-Ünal, Marijke J E Kuijpers, Susanne M de Witt, Sylvia Heeneman, Marion A H Feijge, Sonia C Garcia Caraballo, Erik A L Biessen, Guido R M M Haenen, Judith M E M Cosemans, Johan W M Heemskerk, Atheroprotective effect of dietary walnut intake in ApoE-deficient mice: involvement of lipids and coagulation factors, Thromb Res. 2013 May;131(5):411-7. doi: 10.1016/j.thromres.2013.01.003. Epub 2013 Jan 21: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23347681/
2. M J Zibaeenezhad, P Farhadi, A Attar, A Mosleh, F Amirmoezi, and A Azimi, Effects of walnut oil on lipid profiles in hyperlipidemic type 2 diabetic patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Nutr Diabetes. 2017 Apr; 7(4): e259: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436098/
3. Penny M. Kris-Etherton, Walnuts Decrease Risk of Cardiovascular Disease: A Summary of Efficacy and Biologic Mechanisms, The Journal of Nutrition, Volume 144, Issue 4, April 2014, Pages 547S–554S: https://academic.oup.com/jn/article/144/4/547S/4571627
4. WebMD, Walnuts Are Heart Smart: https://www.webmd.com/heart-disease/news/20041110/walnuts-are-heart-smart#
5. Eurek Alert, Eating walnuts with high-fat meals helps to protect arteries against short-term damage, American College of Cardiology, 2006: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-10/acoc-eww100506.php
5. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Nucul, Sănătate prin semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 70

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.