Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sânge, rigidizarea arterelor și deteriorarea oaselor

Coada-calului este o plantă cu rădăcini milenare. Datează de pe vremea dinozaurilor, când înălțimea ei atingea câțiva metri.

Astăzi este mai scundă, însă nu mai puțin prețioasă pentru sănătate.

Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sange, rigidizarea arterelor si deteriorarea oaselor

Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sange, rigidizarea arterelor si deteriorarea oaselor: Andrey Zharkikh

Coada-calului – elixirul tinereții

Coada-calului (Equisetum arvense) este considerată un elixir al tinereții, care poate să vindece corpul din interior spre exterior.

Maica Anastasia de la Agapia Veche era de părere că această plantă încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.

Secretul ei este siliciul pe care îl conține. Coada-calului este, probabil, cea mai bogată sursă de siliciu natural. Siliciul organic susține rezistența oaselor, unghiilor, părului și vaselor de sânge.

Planta conține însă și alte minerale, iar siliciul în sine crește absorbția calciului în corp.

O sursă prețioasă de siliciu pentru țesuturile conjunctive 

Nu doar înfățișarea ei imită cartilajul uman. Această plantă preistorică oferă un sprijin nutritiv și terapeutic țesuturilor conjunctive, tendoanelor, osului, mușchilor, pielii și vaselor de sânge.

Inclusiv unghiile, dinții și membranele mucoase (sinusurile, plămânii, tractul gastrointestinal) au nevoie de siliciu.

Coada-calului menține și redă sănătatea oaselor și mobilitatea articulațiilor. Siliciul este implicat în producția de colagen – o proteină care susține țesuturile musculare și capacitatea de mișcare a articulațiilor.

Coada-calului – ceaiul vârstnicilor

Coada-calului păstrează vasele de sânge și țesuturile elastice. Îmbunătățește integritatea vasculară. Previne formarea varicelor și tonifică arterele.

Medicul naturist Kunzle din Elveția recomanda celor care au depășit pragul de 40 de ani să bea zilnic ceai de coada-calului.

Această băutură îi va feri de multe din neplăcerile asociate cu bătrânețea, precum durerile de oase și de mușchi, nevralgiile, osteoporoza și afecțiunile vasculare.

Cantitatea de siliciu din corp scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Deficitul de acest mineral aduce cu sine deteriorarea organismului.

Nu doar oasele își pierd forța, ci și vasele de sânge. Acestea devin mai rigide și îngreunează circulația.

Pentru a preveni sclerozarea arterelor sau ateroscleroza, maicile de la Agapia Veche recomandă efectuarea unei cure cu pulbere de coada-calului.

Tratament cu pulbere de coada-calului pentru vasele de sânge

Planta se poate culege direct din natură, urmând a fi lăsată la uscat. Sau poate fi procurată de la magazinele naturiste, ca plantă pentru ceai.

100 g de coada-calului uscată se macină fin prin râșnița electrică de cafea și se transformă într-o pudră.

Această pulbere se consumă zilnic, câte 3 lingurițe pe zi, timp de 30 de zile. Se ține sub limbă câteva minute, după care se aruncă și se clătește gura cu apă.

Bună și pentru afecțiunile digestive

Cura cu pulbere de coada-calului este benefică și în afecțiunile stomacului. Administrarea se face pe o perioadă de 60 de zile, în intervalul februarie – mai.

Fiecare linguriță de pulbere se pune în jumătate de pahar de apă sau ceai din salvie.

Coada-calului ajută la diminuarea cantității excesive din stomac. Are și proprietăți hemostatice, ajutând la sângerările. Totodată, favorizează cicatrizarea țesuturilor.

Specii medicinale și specii otrăvitoare de coada-calului

Feriți-vă de specia Equisetum palustre – care este otrăvitoare. În scop medicinal se folosesc doar soiurile de Equisetum arvense și Equisetum maxima. Aceasta din urmă poate fi întrebuințată doar extern.

Cei care nu sunt familiarizați cu plantele medicinale și cu recunoașterea speciilor corecte sunt sfătuiți să cumpere coada-calului direct din magazinele naturiste. Astfel se vor evita intoxicații nedorite cu speciile dăunătoare.

Vă recomand să citiți și acest articol – Barba ursului este toxică și poate fi confundată cu coada-calului – cum o deosebești

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Rodia curăță arterele de plăci și face ateroscleroza reversibilă (studiu)
Ceai pentru vene – util în varice, tromboflebite, ateroscleroză
Plante care tonifică vasele de sânge, previn afecțiunile venoase și cardiace
Rețete naturiste contra depunerilor de grăsimi în artere (ateroscleroză)

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Arterioscleroza, tratată cu pulbere de coada-calului, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 145-148
2. New Leaf Natural Medicine, Horsetail: the prehistoric plant that heals from the inside out: https://newleafnaturalmedicine.com/2016/horsetail-the-prehistoric-plant-that-heals-from-the-inside-out/
3. Indigo Herbs, Horsetail benefits: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/horsetail

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.