Ceaiul de coada-calului – secretul tinereții și sănătății pielii, oaselor și arterelor după 40 de ani
Orice persoană care a trecut de 40 de ani ar trebui să includă coada-calului în meniul zilnic.
Această plantă furnizează o cantitate mare de siliciu – un mineral care susține rezistența oaselor, unghiilor, părului și pielii.
Cuprins
Coada-calului – sursă inegalabilă de siliciu
Nivelul de siliciu din corp scade pe măsură ce îmbătrânim. Astfel se explică apariția ridurilor, rigidizarea vaselor de sânge și scăderea densității minerale osoase.
Preotul elvețian Kunzle, pe care îl citează Maria Treben, recomanda persoanelor care au trecut de 40 de ani să bea zilnic ceai de coada-calului. Nicio altă plantă nu o egalează în conținutul de siliciu.
Siliciul susține producția de colagen, accelerează procesul de regenerare a pielii și vindecarea rănilor. Previne inflamația de la nivelul rădăcinii părului și previne subțierea acestuia.
Studiile au arătat că această plantă previne demineralizarea osoasă prin faptul că favorizează producția de osteoblaste (celule formatoarea de os) și inhibă osteoclastele (celule care distrug țesutul osos). Poate preveni osteoporoza. Grăbește vindecarea fracturilor.
Cura cu coada-calului menține sănătatea pielii, oaselor și arterelor
Curele cu coada-calului mențin tinerețea pielii, rezistența oaselor, cartilajelor și arterelor. Ele ajută de asemenea corpul să absoarbă mai bine mineralele.
„Arterele își recapătă elasticitatea, aspectul pielii devine luminos și neted, iar memoria, atenția sau capacitatea de corelare și nu în ultimul rând imunitatea, se îmbunătățesc evident. […] unghiile devin solide, își recapătă structura, se reduce mătreața, dispar infecțiile și mâncărimile de la nivelul pielii capului”, notează biologul Virginia Ciocan într-un capitol dedicat exclusiv acestei plante miraculoase.
Riduri, vergeturi, celulită
Ceaiul de coada-calului este un agent „cosmetic” fabulos. Această băutură îmbunătățește considerabil aspectul pielii și părului, sănătatea unghiilor, dinților, oaselor și părului. Poate fi folosit și pentru spălarea feței.
Mai mult decât atât, ceaiul de coada-calului reduce vergeturile, celulita și ajută la pierderea în greutate.
Un alt domeniu de inters pentru persoanele mature este cel al afecțiunilor urinare și vezicale. Coada-calului este un diuretic eficace care mărește fluxul urinar și reduce edemele. Ajută în gută, artrită și dureri reumatice.
Are de asemenea proprietăți antimicrobiene și antidiabetice.
Când se culege coada-calului
Coada-calului se poate culege încă din primăvară, cu condiția ca planta să fi ajuns la maturitate. Recoltarea trebuie să se facă pe soare, după amiază. Tulpinile se taie cu un cuțit.
Se pot folosi verzi, sau se usucă pentru iarnă și se păstrează în pungi de hârtie, maxim 2 ani.
Cum se prepară ceaiul de coada-calului
Se pun 1-2 lingurițe de plantă uscată la infuzat în 250 ml de apă timp de 5-10 minute.
O altă variantă este să folosiți pulberea de coada-calului, măcinată prin râșnița electrică de cafea. Infuzia se face dintr-o linguriță de pulbere de plantă și o cană de apă clocotită. După 5 minute se strecoară.
Ceaiul de coada-calului se bea cu înghițituri mici.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre coada-calului:
Coada-calului – o plantă din vremea dinozaurilor care stimulează formarea colagenului și menține tinerețea și rezistența pielii, oaselor și arterelor
Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sânge, rigidizarea arterelor și deteriorarea oaselor
Ceaiul de coada-calului fortifică firul de păr, unghiile și oasele – cel mai eficient mod de utilizare
Coada-calului te scapă de multe probleme de sănătate!
Surse articol:
1. Virginia Ciocan, Coada-calului, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 103-111
2. Nutri Avenue, Horsetail extract: A traditional medicine for bone and skin health: https://www.nutriavenue.com/horsetail-extract-a-traditional-medicine-for-bone-and-skin-health/
3. Recipes From the Wild, Wild Horsetail – a rich source of silica: https://recipesfromthewild.wordpress.com/wild-horse-tail/