Coada-calului – o plantă din vremea dinozaurilor care stimulează formarea colagenului și menține tinerețea și rezistența pielii, oaselor și arterelor
Coada-calului este o plantă preistorică impresionantă. Datează din era dinozaurilor, perioadă în care atingea o înălțime de 30 de metri.
Astăzi abia ne ajunge la genunchi, însă puterea ei medicinală nu s-a pierdut.
Cuprins
Coada-calului – nicio plantă nu o întrece în conținutul de siliciu
Coada-calului (Equisetum arvense) este considerată o relicvă vegetală, având o vechime de câteva sute de miilioane de ani.
Nu doar rezistența ei milenară și supraviețuirea ei până în zilele noastre impresionează, ci mai ales proprietățile sale terapeutice.
Coada-calului este o sursă fabuloasă de săruri minerale. Conține siliciu, potasiu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu și mangan.
Este cea mai bogată sursă de siliciu din natură. În compoziția ei se găsesc și alți compuși cu potențial terapeutic, precum acid salicilic, beta-sitosterol, acizi, vitamina C, ulei volatil, saponine, equisetamine, fitosterină, etc.
În ce afecțiuni ajută coada-calului
Coada-calului are proprietăți medicinale diverse. Este antioxidantă, imunomodulatoare, antimicrobiană, diuretică, detoxifiantă și hipotensoare.
Dă rezultate bune în afecțiunile renale, vezicale și cardiovasculare. Accelerează uimitor sudarea oaselor rupte.
Oprește sângerarea în hemoragiile nazale, interne, metroragii, hemoroizi. Ajută în afecțiunile cauzate de un nivel crescut de acid uric, precum artrită, gută sau reumatism. Nu mai puțin valoroasă este această plantă în tulburările nervoase.
Este indicată în foarte multe afecțiuni:
- anemie post-hemoragică
- slăbiciune generală
- retenție de apă
- colesterol crescut
- edeme
- litiază renală
- incontinență urinară
- artrită
- gută
- inflamații ale tractului respirator
- febră
- aciditate gastrică, ulcere
- diabet de tip 2
- sângerări, hemoragii
- tensiune nervoasă
- depresie, paranoia, accese de nebunie
- ficat hiperactiv
- răni
- fracturi
- gingivite, abcese, eczeme, echimoze
- micoze la degetele de la picioare
- transpirația excesivă a picioarelor
Vă recomand capsulele cu coada-calului.
Coada-calului – adeziv natural pentru oasele rupte
Oasele se lipsesc și se vindecă mai repede atunci când persoanele cu fracturi beau ceai de coada-calului.
Planta poate fi folosită și extern, ca o cataplasmă sau compresă. La fel de benefice sunt și băile cu ceai de coada-calului.
Concentrația mare de siliciu pe care o conține este secretul vindecării fracturilor. La aceasta contribuie, desigur, și alte minerale, precum calciul și magneziu.
Siliciul organic din coada-calului are o importanță majoră pentru sănătatea și integritatea pielii, oaselor, unghiilor și părului.
Acest mineral ține moleculele proteinelor unite în vasele de sânge și țesuturile conjunctive.
Siliciul are o importanță deosebită pentru creșterea și stabilitatea structurii scheletice. Studiile clinice au arătat că oasele fracturate se vindecă mai rapid când pacientul consumă coada-calului.
Mai mult decât atât, includerea acestei plante în dietă reduce riscul de apariție a osteoporozei.
Botaniștii recomandă coada-calului inclusiv atleților, pentru vindecarea luxațiilor, articulațiilor dislocate sau a rupturilor de ligament.
Coada-calului stimulează formarea colagenului
Siliciul este totodată materialul din care este făcut colagenul. Colagenul acționează ca un lipici, care susține țesuturile pielii și ale mușchilor.
Ceaiul de coada-calului este extrem de valoros nu doar pentru oase, ci și pentru menținerea tinereții și elasticității pielii și arterelor. Ajută unghiile, dinții și părul.
Trei tipuri de coada-calului
Există două specii de coada-calului care se folosesc cu precădere intern:
– coada calului de câmp (Equisetum pratense)
– coada-calului de pădure (Equisetum silvaticum)
Coada-calului mare sau de râu (Equisetum maximum) are tulpina mai groasă și înaltă și se întrebuințează extern, la cataplasme sau băi de șezut.
Recoltare și rețete terapeutice
Această plantă se recoltează începând cu luna mai, când a ajuns la maturitate. Se taie tulpinile pe vreme însorită, după amiază. Se usucă în locuri umbroase, întorcându-se zilnic.
După ce s-a uscat complet, se păstrează în pungi de hârtie, maxim 2 ani.
Pulbere de coada-calului
Planta uscată se macină fin prin râșnița electrică de cafea. Se păstrează într-un borcan de sticlă, într-un loc ferit de umiditate și lumină.
Infuzie de coada-calului
Se pune 1 linguriță de pulbere de plantă la infuzat 5 minute într-o cană cu apă clocotită. Se bea cu înghițituri mici.
Decoct de coada-calului
Se pun 4-6 linguri de plantă uscată la fiert într-un litru de apă un sfert de oră la foc redus.
Suc de coada-calului
Planta proaspătă se spală bine și se toacă mărunt. Se pun 100 g de terci la macerat 30 de minute în 100 ml de apă caldă. Se strecoară apoi printr-un tifon. Sucul rezultat se consumă imediat sau se folosește extern, la comprese.
O altă rețetă recomandă să puneți tulpinile verzi de coada-calului la mixat în blender cu suc de lămâie și apă. Pasta obținută se strecoară prin tifon.
Tinctură de coada-calului
Planta proaspătă se toacă mărunt. Se umple un borcan cu ea și se completează până sus cu alcool de 30-40%. Păstrați borcanul într-un loc întunecos și agitați-l zilnic. După o lună tinctura poate fi strecurată.
Se consumă câte 3-5 ml, de 3-4 ori pe zi în afecțiunile cronice și de 6-8 ori pe zi în afecțiunile acute. Administrarea se face cu 10-15 minute înainte de masă.
Cataplasme cu coada-calului
Tulpinile uscate ale plantei se pun la înmuiat în apă caldă timp de 1-2 ore. După ce s-au înmuiat, se aplică pe regiunea afectată. Se bandajează cu un tifon și se lasă să acționeze o oră.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre coada-calului:
Coada calului – o plantă preistorică multi-vindecătoare
Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sânge, rigidizarea arterelor și deteriorarea oaselor
Coada-calului – planta în care este concentrată toată farmacia naturii
Surse articol:
1. Virginia Ciocan, Coada-calului, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 103-111
2. Recipes From the Wild, Wild Horsetail – a rich source of silica: https://recipesfromthewild.wordpress.com/wild-horse-tail/